Pexels/bruce mars
Pexels/bruce mars
ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Oι συνήθειες των ανθρώπων που έχουν καλή σχέση με τα χρήματα -Διαχειρίζονται έξυπνα το εισόδημά τους


Μια θυμόσοφη ρήση λέει ότι «τα χρήματα μπορεί να αγοράζουν κρεβάτι, αλλά όχι ύπνο. Βιβλία αλλά όχι μόρφωση. Ωραία ρούχα αλλά όχι φινέτσα. Διασκέδαση αλλά όχι ευτυχία».

Η σχέση που έχει ο καθένας από εμάς με τα χρήματα, χτίζεται από πολύ νωρίς. Πρέπει να ανατρέξετε στις πρώτες αναμνήσεις της ζωής σας για να αποκωδικοποιήσετε τους λόγους που σας έχουν κάνει να τα χαρακτηρίζετε «καλά» ή «κακά».

Στην ουσία, δεν είναι τίποτα από τα δύο. Τα χρήματα καθορίζουν πολλά -αλλά όχι τα πάντα.

Από μόνα τους, μπορεί να προσφέρουν σε κάποιον τα πάντα (σε υλικό επίπεδο) αλλά όχι πολλά (σε συναισθηματικό επίπεδο).

Κάποιοι, από νωρίς, έχουν καταφέρει να χτίσουν πολύ καλή σχέση με αυτά. Δεν παραπονιούνται για την έλλειψή τους, τα διαχειρίζονται συνετά, έχουν μια ευχάριστη καθημερινότητα και πάντα κάτι στη άκρη. Ακόμα κι αν το εισόδημά τους φαινομενικά τους φτάνει μόνο για την κάλυψη των βασικών αναγκών, εκείνοι βρίσκουν τρόπους να περνάνε υπέροχα και μην παραπονιούνται για «οικονομική στενότητα».

Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται με ισορροπία το εισόδημά τους έχουν μια στάση ζωής που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συνηθειών.

Ποιες είναι αυτές;

Pexels/Henry & Co.
Pexels/Henry & Co.

1) Ξέρουν πάντα πόσα χρήματα έχει το πορτοφόλι τους και πόσα ακριβώς ξοδεύουν σε ημερήσια βάση: Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται συνετά το εισόδημά τους κάνουν κάτι πολύ απλό: ξέρουν με λεπτομέρεια τι ξοδεύουν και πού το ξοδεύουν καθημερινά.

2) Δεν θα αγοράσουν εύκολα ό,τι μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους: Για παράδειγμα, δεν αγοράζουν κάθε μέρα καφέ ή σάντουιτς στο δρόμο. Εκτιμούν τα χρήματα και γι’αυτό δεν τα σπαταλούν εύκολα σε πράγματα που με όρεξη μπορούν κάλλιστα να φτιάξουν μόνοι τους.

3) Η έννοια του budget χαρακτηρίζει τον τρόπο που διαχειρίζονται το εισόδημά τους: Απλά μαθηματικά: έχω χ εισόδημα, χ πάγια έξοδα, χ ημερήσια έξοδα. Θέλω στο τέλος του μήνα, να μου μείνει χ ποσό. Οπότε πρέπει να προσαρμόσω όλα μου τα έξοδα σε αυτό. Πάρτε χαρτί και στιλό στην αρχή του μήνα, καταγράψτε όλα σας τα έξοδα και θα δείτε ότι στο τέλος, κάτι θα μείνει στην άκρη.

4) Επενδύουν τα χρήματά τους σε αντικείμενα με ποιότητα και διάρκεια στο χρόνο: Δεν επηρεάζονται εύκολα από trends, «προσφορές» και εκπτώσεις. Θέλουν να αγοράζουν ποιοτικά προϊόντα που θα κάνουν απόσβεση.

Pexels/Oleg Magni
Pexels/Oleg Magni

5) Το μαγείρεμα ξέρουν ότι θα τους βοηθήσει να μην σπαταλούν χρήματα: Οπως προαναφέραμε (στο Νο1 των τρόπων διαχείρισης παραπάνω), η Do it Yourself λογική βοηθά στην εξοικονόμηση σημαντικού ποσού του εισοδήματός μας. Με απλά λόγια, αν ένα γεύμα μπορείς να το ετοιμάσεις μόνη σου, γιατί να το παραγγείλεις απ’έξω;

6) Δεν έχουν οφειλές και τις αποφεύγουν με κάθε τρόπο: Δεν έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς και φορτωμένες πιστωτικές κάρτες (και πώς θα είχαν, άλλωστε, αφού, φροντίζουν να έχουν πάντα πλάνο εξόδων). Επίσης, πληρώνουν πάντα με τα μετρητά που διαθέτουν στο πορτοφόλι τους την εκάστοτε στιγμή: αποφεύγουν την λογική του «είδα κάτι που μου αρέσει, το αγοράζω εδώ και τώρα και χρεώνω την πιστωτική κάρτα μου». (Σε προηγούμενο άρθρο σας είχαμε αναφέρει τα ερωτήματα που σύμφωνα με το Forbes πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας, πριν αγοράσουμε κάτι. Διαβάστε τα εδώ).

Διαβάστε επίσης: 14 τρόποι για να μειώσεις στο μισό τα έξοδά σου και να σου περισσέψει και κάτι στο τέλος του μήνα