Αποξηραμένα φρούτα, Φωτογραφία: Shutterstock/5PH
Αποξηραμένα φρούτα, Φωτογραφία: Shutterstock/5PH
DRIED FRUITS

Αποξηραμένα φρούτα: Ποια να επιλέξεις για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου


Είναι νόστιμα, συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατευνάζουν την επιθυμία για γλυκό και είναι τέλεια για μασούλημα. 

Τα αποξηραμένα φρούτα καταναλώνονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως με τους χουρμάδες να κατέχουν την πρώτη θέση στην κατανάλωση και τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα σύκα να ακολουθούν.

Τα βάζετε στο μπολ με τα δημητριακά, τα ρίχνετε για έξτρα γεύση σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές ή τα καταναλώνετε σαν σνακ στο σπίτι ή στο γραφείο. Η αλήθεια είναι πως τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται στη λίστα με το αγαπημένο σνακ πολλών. 

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά καθώς είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Εντάσσοντας αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς στην καθημερινή μας διατροφή, θα αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας

Στην ουσία, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υποστεί διάφορες μεθόδους ξήρανσης, κατά τις οποίες αφαιρείται το μεγαλύτερος μέρος του νερού που περιέχουν, συρρικνώνονται και αφήνουν ένα πολύ μικρό αλλά υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο.

Ποια όμως βοηθούν το μεταβολισμό και ποια απλώς αυξάνουν το νούμερο στη ζυγαριά μας; 

Ενώ τα ίδια τα φρούτα είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, πολλά αποξηραμένα φρούτα έχουν επιπλέον προσθήκη ζάχαρης για παραπάνω γεύση. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τα προϊόντα αυτά, καθώς περισσότερο μοιάζουν με γλυκά, παρά με ένα υγιεινό σνακ. Για παράδειγμα ο ανανάς και τα κομμάτια μπανάνες καλό είναι να τα αποφεύγεις.

Οσο για τα αποξηραμένα φρούτα που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού είναι τα παρακάτω:

1. Σύκα

Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο. Είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Shutterstock
Shutterstock

2. Βερίκοκα

Θεωρούνται από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν βιταμίνη Α, C και σίδηρο.

shutterstock
shutterstock

3. Δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών και βελτιώνουν την πέψη. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ. Είναι γνωστά για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε ίνες και σε σορβιτόλη. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου.

4. Σταφίδες

Οι σταφίδες είναι τα αποξηραμένα σταφύλια. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, βόριο και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, ενώ έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κάτι που τις κάνει κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς. Προσθέστε στο πρωινό σας μία κουταλιά σταφίδες σε ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης ή κουάκερ και απολαύστε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

shutterstock
shutterstock

5. Χουρμάδες

Εχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και αποτελούν μεγάλη πηγή φυτικών ινών, κάλιου, σίδηρου, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που τα κάνει κατάλληλα για κατανάλωση από διαβητικούς. Το αίσθημα εξάντλησης που μπορεί να νιώθετε μετά από μια κουραστική μέρα μπορεί να σας κάνει να επιθυμείτε κάποιο γλυκό. Οι χουρμάδες είναι μια καλή εναλλακτική λύση. 

Διαβάστε επίσης: Τα 7 φρούτα που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη -Ποια να αποφύγεις αν είσαι σε δίαιτα

7 «υγιεινές» τροφές με κρυμμένη ζάχαρη