Shutterstock
Shutterstock
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα: Οι τροφές για να το ξεπεράσετε ταχύτερα -Δεν είναι μόνο η κοτόσουπα


Για κανέναν δεν είναι εύκολη μια καθημερινότητα που ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ: γεμάτη υποχρεώσεις, στρες, απαιτήσεις, πίεση και κούραση.

Το τελευταίο που θέλουμε είναι να αρρωστήσουμε και να πέσουμε στο κρεβάτι μη μπορώντας να ανταπεξέλθουμε στους ρυθμούς της ζωής που ρέουν ανεξέλεγκτα.

Δυστυχώς όμως το κοινό κρυολόγημα είναι σύνηθες αυτή την εποχή.

Η αλλαγή του καιρού που έρχεται με το φθινόπωρο φέρνει μαζί του και πολλές ιώσεις. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία του κρυολογήματος.

Η σωστή διατροφή όταν περνάμε γρίπη ή κρυολόγημα αποτελεί βασικό «όπλο» για να εξασφαλίσουμε ταχύτερη ανάρρωση και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα στις δραστηριότητές μας.

Εμπλούτισε τη διατροφή σου με τις παρακάτω τροφές που είναι πλούσιες στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να αναρρώσει πιο γρήγορα.

1. Τζίντζερ

Βοηθάει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και απαλύνει τα συμτπώματα ναυτίας και στομαχόπονου. 

 Angele J/Pexels
Angele J/Pexels

2. Μέλι

Το μέλι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Βοηθάει στον πονόλαιμο και στην μείωση του βήχα.

 Mareefe/Pexels
Mareefe/Pexels

3. Πατάτες

H πατάτα είναι μια από τις πιο θρεπτικές ρίζες, αφού περιέχει άμυλο, κάλιο σε διπλάσια μάλιστα ποσότητα από την μπανάνα, ενώ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οργανικά οξέα και βιταμίνες B1, B2, B6 και C. Η ζεστή ψητή πατάτα βοηθάει στην ανάρρωση από το κρυολόγημα.

Pixabay/Pexels
Pixabay/Pexels

4. Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C και τα διάφορα φλαβονοειδή που περιέχουν τα εσπεριδοειδή, ενδυναμώνουν τον οργανισμό και ενισχύουν την ανάρρωση. Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, αλλά και οι πιπεριές και τα ακτινίδια, περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, που δρα αντιοξειδωτικά και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Trang Doan/Pexels
Trang Doan/Pexels

5. Πράσινο τσάι

Είναι ωφέλιμο για την αντιμετώπιση των ιώσεων, κυρίως χάρη σε μια αντιοξειδωτική ουσία που περιέχει, την κουερσετίνη, αλλά και ένα πολύτιμο αμινοξύ, την L-θεανίνη. 

 rawpixel.com/Pexels
rawpixel.com/Pexels

6. Βρώμη

To μαγνήσιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην άμεση καταπολέμηση των ιώσεων. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, το αβοκάντο και οι μπανάνες. Ιδίως η βρώμη είναι ένα δημητριακό θησαυρός για την υγεία. 

JÉSHOOTS/pexels
JÉSHOOTS/pexels

7. Κοτόσουπα

Είναι θρεπτική και ενυδατική και είναι από τις πρώτες μας επιλογές όταν αρρωσταίνουμε. Υπάρχει λόγος που όταν ήμασταν παιδιά, η μαμά πάντα μας έφτιαχνε κοτόσουπα όταν αρρωσταίναμε. Οι πρωτεΐνες ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού. Τροφές με πρωτεΐνες των οποίων η πέψη μπορεί να γίνει εύκολα (όπως πχ βραστό κοτόπουλο, βραστό ψάρι, βραστό αυγό, γιαούρτι) μπορούν να ανακουφίσουν το στομάχι και να θωρακίσουν τον οργανισμό δίνοντάς του ενέργεια χωρίς να τον επιβαρύνουν.

 Quang Anh Ha Nguyen/Pexels
Quang Anh Ha Nguyen/Pexels

8. Μανιτάρια

Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και διαθέτουν άφθονες ποσότητες από την πολύτιμη βιταμίνη D.

Διαβάστε επίσης: Αυτά τα 7 σημεία μέσα στο σπίτι χρειάζονται άμεσα απολύμανση μετά από ένα κρυολόγημα

Τόνωσε το ανοσοποιητικό σου -8 σωτήριοι τρόποι για να προλάβεις κρυολόγημα και ιώσεις