Αφού μαγειρέψατε και φάγατε, ήρθε η δύσκολη ώρα του καθαρίσματος της κεραμικής εστίας. Οσο κι αν παλεύετε να βγουν οι λεκέδες, δεν γίνεται με τίποτα. Υπάρχουν μερικά έξυπνα κόλπα για την καθαρίσετε στη στιγμή!
Συνήθως όταν λερώνεται η κεραμική εστία, οι λεκέδες αυτοί σας δυσκολεύουν. Τις περισσότερες φορές προσπαθείτε ώρες για να τους βγάλετε, έχοντας και τον φόβο μη τυχόν δημιουργηθούν γρατζουνιές. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Υπάρχουν λύσεις για να την καθαρίσετε.
Καθημερινή καθαριότητα
Είναι καλό, έπειτα από κάθε μαγείρεμα, να καθαρίζετε την εστία της κουζίνας σας, γιατί διαφορετικά συγκεντρώνονται οι λεκέδες και φεύγουν πιο δύσκολα. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι να έχουν κρυώσει πρώτα οι εστίες της κουζίνας σας. Μετά τις σαπουνίζετε με ένα υγρό πανί ή με το σφουγγάρι και τις ξεπλένετε καλά, για να φεύγουν τα υπολείμματα φαγητού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα λεμόνι κομμένο στη μέση, το οποίο θα τρίψετε πάνω στην επιφάνεια και θα το αφήσετε για λίγα λεπτά να δράσει. Έπειτα θα το ξεπλύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε χλιαρό νερό. Μην ξεχνάτε να βρέχετε συνεχώς το σφουγγάρι για να μην γρατζουνιστεί η επιφάνεια από τα υπολείμματα. Έπειτα, με μια χαρτοπετσέτα ή με ένα μαλακό πανί στεγνώστε τις.
Λεκέδες από γάλα
Το γάλα και η ζάχαρη είναι οι πιο δύσκολοι λεκέδες! Αυτό που πρέπει να κάνετε αν σας συμβεί κάτι τέτοιο είναι να καθαρίσετε αμέσως με ένα βρεγμένο πανί όσο είναι ζεστό και ρίχνετε λίγο λαδάκι.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι, το οποίο θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες από το να κολλήσουν περισσότερο. Το αφήνετε για λίγο μέχρι να κρυώσει η εστία και έπειτα χρησιμοποιείτε την ειδική ξύστρα. Για να φύγουν τα υπολείμματα, καθαρίζετε με ένα υγρό πανί.