Shutterstock
Shutterstock
ΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ

Πώς να διορθώσεις τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ύπνου με επιστημονικό τρόπο


Φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κοιμηθείτε το βράδυ. Και ο παραμικρός θόρυβος ή περισπασμός είναι ικανός να σας κάνουν να μην κλείσετε μάτι.

Υποτίθεται ότι πρέπει να κοιμόμαστε επτά με εννιά ώρες ημερησίως προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά πάρα πολλοί δείχνουν να δυσκολεύονται στο να πετύχουν αυτό τον στόχο. 

Ο ύπνος, όμως, είναι και απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας καλός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη καλή λειτουργία του οργανισμού. 

Η έλλειψη ύπνου σας προσθέτει κιλά, μπορεί να σας κάνει οξύθυμους και κυκλοθυμικούς την επόμενη μέρα, σας κάνει να έχετε μειωμένη λίμπιντο και λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Οπότε, όπως αναφέρει το Insider, όταν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι σας και βιώνετε τα παρακάτω πιο συνηθισμένα προβλήματα ύπνου, η επιστήμη σας δείχνει τον τρόπο να τα αντιμετωπίσετε. 

1. Πόνος στους ώμους

Να μην κοιμάστε στο πλάι. Αν είστε άνθρωπος που προτιμάει αυτή την στάση ύπνου και πονάτε μόνο στον έναν ώμο, προσπαθήστε να κοιμηθείτε στην άλλη πλευρά. Μπορεί να σας βοηθήσει αν αγκαλιάσετε ένα μαξιλάρι.

2. Πόνος στην πλάτη

Βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σας αν κοιμάστε μπρούμυτα ή κάτω από τα πόδια σας αν κοιμάστε ανάσκελα. 

3. Πόνος στον αυχένα

Αντικαταστήστε τα μαξιλάρια σας κάθε δύο χρόνια. Οι άνθρωποι ανέφεραν σε μια έρευνα ότι τα σταθερά, λάτεξ μαξιλάρια ήταν τα πιο βολικά. 

4. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Αποφύγετε την καφεϊνη λίγες ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Να ασκήστε το πρωί ή το απόγευμα. Βάλτε στην άκρη το κινητό σας τηλέφωνο τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι. 

5. Δυσκολία στον συνεχόμενο ύπνο

Αποφύγετε το αλκόολ πριν πέσετε στο κρεβάτι καθώς μπορεί να μειώσει την ώρα που κοιμάστε βαθιά. Σιγουρευτείτε ότι το δωμάτιό σας βρίσκεται μεταξύ 20-21 βαθμούς Κελσίου.

5. Δεν μπορείτε να ξυπνήσετε

Προσπαθήστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα) ώστε το σώμα σας να συνηθίσει σε αυτό.

6. Ροχαλητό

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε στο πλάι ή με το κεφάλι σας λίγο γυρισμένο προς τα πάνω. Μπορείτε,επίσης, να καθαρίσετε τη μύτη σας με φυσιολογικό ορό πριν πάτε για ύπνο. Αποφύγετε το αλκοόλ. 

7. Κράμπες στα πόδια 

Προσπαθήστε να κάνετε μασάζ στην περιοχή, βάζοντας κάτι ζεστό στον μύ και τεντώστε το πόδι σας για να ανακουφίσετε τον πόνο. 

8. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας συμβουλέψει. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε στην αριστερή μεριά σε ένα ανασηκωμένο μαξιλάρι. 

Καλή επιτυχία και όνειρα γλυκά!

Διαβάστε επίσης: Το έξυπνο τεστ για να καταλάβεις αν όντως σου λείπει ύπνος ή είσαι απλώς κουρασμένη

Τι ώρα πρέπει να πιεις τον τελευταίο καφέ αν θέλεις να μην έχεις πρόβλημα με τον ύπνο το βράδυ