Οσο περισσότερο χρόνο καπνίζει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης ζημιάς στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.
Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει την πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας που προκαλεί το κάπνισμα.
Και μάλιστα σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη οι πρώην καπνιστές που ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ίαση τον πνευμόνων τους που έχουν υποστεί βλάβη από το κάπνισμα.
Υπάρχουν δύο τροφές που αναδεικνύονται σε πολύτιμους συμμάχους των πρώην καπνιστών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως όσοι καπνιστές που έχουν κόψει το κάπνισμα και ακολουθούν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ντομάτες και φρούτα, ιδίως μήλα, έχουν καλύτερες πιθανότητες να αποκαταστήσουν την πνευμονική τους λειτουργία που έχει επηρεαστεί από το κάπνισμα.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του European Respiratory Journal και αναφέρει ότι οι πρώην καπνιστές που καταναλώνουν περισσότερες τομάτες και μήλα σε μία συχνή βάση άργησαν να εμφανίσουν δυσλειτουργίες στους καταπονημένους πνεύμονές τους, κατά περίπου 10 χρόνια.