03|09|2021 08:00
SHARE
ABBA

Oι ABBA επέστρεψαν 39 χρόνια μετά


Η είδηση έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία, γεμίζοντας χαρά τους απανταχού μουσικόφιλους και λάτρεις της ποπ, ανεξαρτήτως ηλικίας: οι ABBΑ ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη μουσική βιομηχανία μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Όλα ξεκίνησαν στις 26 Αυγούστου, όταν μια μυστηριώδης ιστοσελίδα εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, με το όνομα «ABBA Voyage», προτρέποντας τους χρήστες να «δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να ακούσουν πρώτοι» αυτό που θα κυκλοφορήσει στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο ιστότοπος δημιούργησε επίσης και έναν λογαριασμό στο twitter, που έκανε αμέτρητα views.

Και μπορεί κάποιοι να ήταν ακόμα αγέννητοι, όταν το δημοφιλές συγκρότημα από τη Σουηδία μεσουρανούσε στο μουσικό στερέωμα και έκανε τη νεολαία να λικνίζεται στους ρυθμούς το «Dancing Queen», του «Money, money, money» και του «Gimme! Gimme! Gimme!», ή ξεσήκωνε όχι μόνο τη χώρα του, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη κατακτώντας το 1974 την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision με το «Waterloo», όμως ο μύθος και κυρίως οι μεγάλες του επιτυχίες κατάφεραν σε πείσμα όλων να γίνουν διαχρονικές.Άλλωστε ακόμα και όσοι δεν τους ήξεραν, τους έμαθαν μέσα από το κινηματογραφικό μιούζικαλ «Mamma Mia! Here we go again», που γυρίστηκε το 2008 στην Σκόπελο με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αν και οι  Ανιέτα Φέλτσκογκ, Μπιόρν Ουλβίους, Μπένι Άντερσον και Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ, τα αρχικά των οποίων «γέννησαν» και το όνομα ΑΒΒΑ, αποφάσισαν να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους τη δεκαετία του ’80, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά (αφού τα μέλη του συγκροτήματος ήταν παντρεμένα ζευγάρια), δεν έχασαν τους θαυμαστές τους.

Οι ABBA στη Eurovision του 1974
Οι ABBA στη Eurovision του 1974/ Φωτογραφία: AP Images

Το  2018 το ποπ γκρουπ είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να εκδώσει νέο υλικό μετά από 35 χρόνια, τα οποία σύμφωνα  με τις φήμες τότε είχαν ηχογραφήσει και ήταν έτοιμοι να το κυκλοφορήσουν. Το σχέδιο καθυστέρησε λόγω τεχνικών δυσκολιών, αλλά και της πανδημίας, όμως όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η νέα τους δουλειάμε τίτλο «ΑΒΒΑ Voyage» είναι προ των πυλών και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου.

Μιλώντας για την επανένωσή τους στους «Times», ο Μπιόρν Ουλβίους είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Χρειάστηκε μισό λεπτό και κάπως έτσι βρεθήκαμε πίσω στον χρόνο, σαν να ήμασταν χθες εκεί. Ήταν τόσο περίεργο, αυτό το συναίσθημα μεταξύ μας ήταν εξαιρετικό».

Για το νέο τους άλμπουμ τελικά ηχογραφήθηκαν δέκα κομμάτια – δύο εκ των οποίων παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη. «Στην αρχή ήταν μόνο δύο τραγούδια και μετά είπαμε: Λοιπόν, ίσως πρέπει να κάνουμε μερικά ακόμα», δήλωσε ο Μπένι Άντερσον.

Το πρώτο (I Still Have Faith In You), είναι μια τρυφερή μπαλάντα, η οποία αντικατοπτρίζει τη σχέση των τεσσάρων μελών της μπάντας. «Όταν ο Μπένι έπαιζε τη μελωδία, απλά ήξερα ότι έπρεπε να είναι για εμάς», σχολίασε ο Ουλβίους.

Το δεύτερο κομμάτι (Don’t Shut Me Down) είναι ένα μίνι μελόδραμα, στο πνεύμα του κλασικού τραγουδιού «The Day Before You Came».

Πέρα όμως απο το καινούργιο άλμπουμ, θα ακουλουθήσουν και μια σειρά από εικονικές συναυλίες με τα ολογράμματά τους, τα οποία μετονομάστηκαν σε «Abbatars». 

Τα ολογράμματα αυτά δημιουργήθηκαν, επειδή οι καλλιτέχνες δεν θέλουν να εμφανιστούν ζωντανά στο κοινό τους σε συναυλία. Παρ’ όλα αυτά, οι ψηφιακές τους απεικονίσεις θα παίξουν σε μια επικείμενη παράσταση με τίτλο «Abba Voyage», που θα παρουσιαστεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θέατρο στο Ανατολικό Λονδίνο.

Το «Abba Voyage» θα είναι ένα live show, που θα περιέχει μια ταινία-ντοκιμαντέρ για την πορεία τους, ενώ τα Αbbatars, δηλαδή τα ολογράμματα των νεότερων εαυτών τους, θα ερμηνεύουν τις πιο κλασικές επιτυχίες τους.

Για την ιστορία να πούμε ότι η τελευταία φορά που το μουσικό συγκρότημα των ABBA κυκλοφόρησε τραγούδι ήταν το 1981, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα, το 1993 και το 1994 δημοσιοποιήθηκαν και τρία ακυκλοφόρητα κομμάτια τους.





SHARE