O Γαβριήλ Νικολαΐδης
Το ιδανικό τραπέζι
FOOD STORIES

Food Stories #6: 10 tips από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη για να ετοιμάσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς να κουραστείς


Την Κυριακή που μας πέρασε έκανα το πρώτο γιορτινό κάλεσμα στο σπίτι με θέμα το "στολισμό του δέντρου". Είχα ετοιμάσει ένα πολύ πλούσιο μπουφέ για τα περίπου 10 άτομα αλλά δεν κουράστηκα καθόλου. Δεν κουράστηκα γιατί έχω κάνει πολλά τραπέζια στη ζωή μου και ξέρω πολύ καλά πως να τα στήνω με το σωστό πρόγραμμα. Με τη σωστή προετοιμασία απολαμβάνεις τη διαδικασία και δεν εξαντλείσαι.

Έχω καταλήξει λοιπόν σε πολύ συγκεκριμένα tips που θα σε σώσουν από περτιττό κόπο, χρόνο και χρήμα.

1.Δούλεψε νωρίτερα
Ξεκίνα τις προετοιμασίες ένα μήνα πριν φτιάχνοντας γλυκά που μπαίνουν κατάψυξη. Για παράδειγμα μπορείς να φτιάξεις το πιο βελούδινο brownies δες τη συνταγή εδώ, να το βάλεις στο ταψί του, να το καταψύξεις για όσο καιρό θες και να το αποψύξεις μια μέρα πριν το μεγάλο τραπέζι. Το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να το βάλεις στο φούρνο, να το ψήσεις και θα είναι ολόφρεσκο.

2. Η κατάψυξη είναι ο σύμμαχος σου
Την ίδια διαδικασία μπορείς να κάνεις και με αλμυρά κεράσματα όπως για παράδειγμα αυτή η πίτα με πράσο και γαλοπούλα (διάβασε τη συνταγή εδώ) Την ετοιμάζεις μέχρι και ένα μήνα νωρίτερα, την καταψύχεις και την ψήνεις τη μέρα του καλέσματος.

3. Επένδυσε σε οικολογικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα
Συνήθως στήνω τα καλέσματα μου σε μπουφέ. Έτσι μπορώ να "δικαιολογήσω" το ότι δεν θα έχω κρυστάλλινα ποτήρια κρασιού αλλά χάρτινα και ότι δεν θα έχω γιορτινά μαχαιροπίρουνα αλλά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης από μπαμπού. Αυτό μου σώζει πολλές εργατοώρες λάντζας μετά τη λήξη του event.

4. Έτοιμες σαλάτες
Πραγματικά, στον πάγκο της μαναβικής μπορείς να βρεις πεντανόστιμα (και βιολογικά) λαχανικά πλυμένα και συσκευασμένα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα αδειάσεις στις σαλατιέρες σου και να τα περιχύσεις με το dressing σου. Πάντα προσθέτω κρουτόν, αμύγδαλα, flakes παρμεζάνα, κολοκυθόσπορο ή ό,τι άλλο μου κατέβει. Για 3 μεγάλες σαλάτες θα χρειαστείς λιγότερο από 5 λεπτά.

5. Πλατό τυριών και αλλαντικών
Είναι το ορεκτικό με τη λιγότερη κούραση και τη μεγαλύτερη επιβράβευση. Όλοι λατρεύουν να συνοδεύουν το κρασί τους με μια ποικιλία από αλλαντικά,τυριά, κριτσίνια, μαρμελάδες και αποξηραμένα φρούτα. Θα σου πάρει λιγότερο από 5 λεπτά να το στήσεις και όλοι θα ενθουσιαστούν. Ειδικά την περίοδο των γιορτών θα βρεις πιο εξεζητημένα και σπάνια προιόντα στον πάγκο του super market. Διάβασε εδώ πως να φτιάξεις το τέλειο πλατό.

6. Συνταγές με λίγα υλικά
Απόφυγε τις "ελεγείες" με πολλά και σύνθετα υλικά, Προτίμησε απλές συνταγές και δώσε βάση στην καλή ποιότητα της πρώτης ύλης. Μια από τις πιο πετυχημένες μου συνταγές είναι αυτή μους λεμόνι με 3 μόνο υλικά.

7. Υπολόγισε τις ποσότητες
Δεν χρειάζονται υπερβολές! Το food waste είναι ένα τεράστιο θέμα στην περίοδο που διανύουμε! Φρόντισε να είναι όλα μελετημένα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Θα σου σώσει κόπο, χρόνο και χρήμα.

8. Μην δοκιμάζεις συνταγές τελευταία στιγμή
Προτίμησε να παίξεις safe και όχι να δοκιμάσεις τις μαγειρικές σου ικανότητες μια ώρα πριν έρθουν οι φίλοι σου. Φτιάξε συνταγές που ξέρεις ότι κάνεις καλά και δεν έχουν το ρίσκο της πρώτης φοράς. Το άγχος του "πως θα βγει" είναι πιο κουραστικό από την ίδια τη διαδικασία.

9. Υπολόγισε μια ώρα για τον εαυτό σου
Υπολόγισε να είναι όλα έτοιμα μια ώρα πριν έρθουν όλοι! Έτσι θα έχεις αρκετό χρόνο για να διαλέξεις τη σωστή μουσική, να ανάψεις κεριά, να φτιάξεις το σωστό φωτισμό και να πιεις με ηρεμία το πρώτο ποτήρι κρασί.

10. Ζήτα βοήθεια
Όσο συγκεντρωτική και αν είσαι ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. Για το τραπέζι αυτό αλλά και γενικά για καθετί στη ζωή. Εγώ προστρέχω πάντα στη φίλη μου την Άσπα για να ανοίξουμε φύλλο για πίτες, να στολίσουμε το σπίτι, να φτιάξει κρέπες στο τηγάνι ή ό,τι άλλο χρειάζεται. Δεν είναι μόνο "χώσιμο" είναι και ποιοτικός χρόνος αγάπης ανάμεσα σε ανθρώπους με τρελά ωράρια.





SHARE