Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Μαρμελάδα δαμάσκηνο/Φωτογραφία: Γιώργος Τσούλης
ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για πεντανόστιμη μαρμελάδα δαμάσκηνο


Η σημερινή συνταγή που προτείνουμε είναι μια φανταστική μαρμελάδα δαμάσκηνο για να συνοδεύσετε το πρωινό σας.

Vegan, χωρίς γλουτένη ή γαλακτοκομικά και ταυτόχρονα πεντανόστιμη. Είναι η τέλεια επιλογή για πρωινό και σνακ.

Την συνταγή για μαρμελάδα δαμάσκηνο την πήραμε από το προφίλ του σεφ Γιώργο Τσούλη στο Instagram. Τα δαμάσκηνα είναι ένας πεντανόστιμος, γλυκός καρπός που χρησιμοποιείται συχνά από τις Ελληνίδες νοικοκυρές σε συνταγές ευρέως φάσματος.

Η περίοδος συγκομιδής του αγαπημένου φρούτου είναι από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Οκτωβρίου, επομένως τώρα είναι η τέλεια περίοδος για να απολαύσετε συνταγές με δαμάσκηνα προτού να τεθούν εκτός εποχής.

Συνταγή για πεντανόστιμη μαρμελάδα δαμάσκηνο

Από τους πιο νόστιμος τρόπους να αξιοποιηθούν τα φρέσκα δαμάσκηνα είναι αδιαμφησβήτητα μέσα από μια λαχταριστή συνταγή μαρμελάδας. Εμείς βρήκαμε μια τέλεια συνταγή από τον σεφ Γιώργο Τσούλη που αξίζει να δοκιμάσεις.

Υλικά

  • 1 κιλό δαμάσκηνα
  • 10 κουκούτσια από δαμάσκηνα
  • 100 ml νερό
  • 600 γρ. καστανή ζάχαρη
  • Χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, τα ανοίγουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κρατάμε στην άκρη 10 από αυτά. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το νερό, τα 10 κουκούτσια και τα βράζουμε για 10 λεπτά.

Έπειτα, αφαιρούμε τα κουκούτσια με μία τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το νερό στην άκρη. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε τα δαμάσκηνα να βγάλουν όλα τα υγρά τους.

Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα με όλα τα υγρά τους από το μπολ και το νερό που κρατήσαμε από τον βρασμό των κουκουτσιών.

Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα.

Αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει κι έπειτα, πολτοποιούμε το περιεχόμενο της στο multi ή με ένα ραβδομπλέντερ. Σερβίρουμε ή αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.





SHARE