Apimages
Apimages
ΤΟ ΕΝΟΧΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ

Εμπάργκο από τη Vogue στον κορυφαίο φωτογράφο μόδας Terry Richardson


Μέσα σε ένα βράδυ αποφάσισαν μερικά από τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας παγκοσμίως να λήξουν την συνεργασία τους με έναν από τους πιο ταλαντούχους, αλλά και αμφιλεγόμενους, φωτογράφους, τον Terry Richardson. Tον ίδιο δρόμο ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα και ο οίκος μόδας Valentino. 

Πρόκειται για έναν φωτογράφο που καθόρισε τις τάσεις και την εικόνα στο χώρο της μόδας και των εκδόσεων. Οποιο μοντέλο κι αν πόζαρε στον φακό του, γινόταν διάσημο και αποκτούσε ζήτηση από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας.

Διασημότητες παρακαλούσαν να τις φωτογραφήσει και έχει εργαστεί με αρκετά από τα σημαντικότερα πρόσωπα της μουσικής βιομηχανίας, όπως με την Μπιγιονσέ, την Lady Gaga και την Μάιλι Σάιρους. Μάλιστα, με την τελευταία είχε συνεργαστεί στενά το 2013 όταν για τις ανάγκες του τραγουδιού της «Wrecking Ball», εμφανίστηκε γυμνή στο βίντεο κλιπ. Κάτι που αργότερα, η τραγουδίστρια αποκήρυξε.

Ο 52χρονος Αμερικανός φωτογράφος βλέπει τις τελευταίες ώρες την καριέρα του να καταρρέει. Παρόλο που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για σεξουαλική παρενόχληση μοντέλων στη διάρκεια της καριέρας του, εκείνος το αρνείται κατηγορηματικά. 

Τα πράγματα όμως πήραν άσχημη τροπή για εκείνον καθώς χθες το βράδυ, όταν η Condé Nast International, εταιρεία που δημοσιεύει τις διεθνείς εκδόσεις πολλών περιοδικών μόδας όπως τη Vogue, το GQ, το Glamour, το Vanity Fair και το Wired αποφάσισε να σταματήσει κάθε συνεργασία μαζί του μετά από χρόνιες κατηγορίες ότι ζητούσε σεξ από μοντέλα, υποσχόμενος να τους κλείσει δουλειά στη Vogue και σε άλλα σπουδαία έντυπα.

«Η Condé Nast δεν επιθυμεί να συνεργαστεί άλλο με τον φωτογράφο Terry Richardson. Οποιες φωτογραφήσεις έχει αναλάβει ή έχει ολοκληρώσει, αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί, θα πρέπει να καταστραφούν και να αντικατασταθούν από άλλο υλικό. Σας παρακαλώ να επιβεβαιώσετε πως αυτή η απόφαση θα ενεργοποιηθεί από εσάς αποτελεσματικά και άμεσα. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη σας στο συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει το e-mail, που φέρει την υπογραφή του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας.

Οι σχέσεις του 52χρονου φωτογράφου με την Condé Nast International, το τελευταίο διάστημα, ήταν τεταμένες. Ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα επιδεινώθηκαν ραγδαία με κατάληξη το παραπάνω e-mail που αποκαθηλώνει τον Terry Richardson από τον θρόνο του. 

Οι πρώτες καταγγελίες άρχισαν να ακούγονται το 2010, αναφέροντας πως έκανε απρεπείς σεξουαλικές κινήσεις σε μοντέλα, κατά τη διάρκεια φωτογράφισης. Εκείνος έκανε λόγο για «υπερβολικά συναισθηματικό κυνήγι μαγισσών».

Ποτέ, όμως, δεν κατηγορήθηκε για ποινικό αδίκημα, ενώ πρόσφατα έγραψε μια επιστολή στην Huffington Post όπου σημείωνε μεταξύ άλλων: «Συνεργάστηκα με ενήλικες γυναίκες που συνειδητοποίησαν την φύση του έργου και, όπως συμβαίνει με κάθε έργο, όλοι συνυπέγραψαν αυτό που κάναμε. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο μοντέλο, ούτε έχω εξαναγκάσει να κάνει κάποιος κάτι που δεν ήθελε να κάνει».  

Ολα όμως ξεκίνησαν όταν οι Sunday Times δημοσίευσαν την Κυριακή ένα μακροσκελές άρθρο, στο οποίο έθετε το ερώτημα γιατί η βιομηχανία μόδας εξακολουθεί να τον χρησιμοποιεί.  

Μάλιστα ανθρωποι από τη βιομηχανία της μόδας, ανάμεσά τους και η πρώην εκδότρια του i-D Caryn Franklin, είπε ότι η συμπεριφορά του φωτογράφου  ήταν «κοινό μυστικό» στον χώρο.

Αρκετά μοντέλα έχουν καταδικάσει τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια φωτογραφήσεων και απ' ότι φαίνεται ήρθε η ώρα για να την καταδικάσουν και τα μεγάλα περιοδικά μόδας.  

apimages
apimages

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα και ο οίκος μόδας Valentino. Τον Ιούλιο, ο φωτογράφος είχε αναλάβει την διαφημιστική καμπάνια του οίκου για τη συλλογή Valentino Resort 2018, η οποία αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Αν και στις πρώτες αναρτήσεις στο Instagram που προωθούσαν τη συλλογή, αναφερόταν αρχικά το όνομα του φωτογράφου, μετά από έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν το όνομα του Terry Richardson αφαιρέθηκε. 

Mάλιστα εκπρόσωπος του οίκου σημείωσε στα μέσα πως «δεν υπάρχουν σχέδια για μια μελλοντική καμπάνια με αυτόν τον φωτογράφο». 

Μιλώντας στο Daily Beast ένας εκπρόσωπος τού Ρίτσαρντσον σχολίασε τον αποκλεισμό του φωτογράφου από την Condé Nast International, τονίζοντας πως ο φωτογράφος είναι «απογοητευμένος» από τις εξελίξεις. 

Οπως είπε, ο Richardson «είναι ένας καλλιτέχνης, γνωστός για το σεξουαλικό τολμηρό θέμα της δουλειάς του, τόσες πολλές από τις επαγγελματικές του αλληλεπιδράσεις με όσους φωτογράφιζε ήταν σεξουαλικού και τολμηρού χαρακτήρα, αλλά όλοι όσοι συμμετείχαν το έκαναν συναινετικά». 

Σημειώνεται ότι η απόφαση των περιοδικών να διακόψουν τη συνεργασία με τον γνωστό φωτογράφο λόγω των καταγγελιών, έρχεται τη στιγμή που το Χόλιγουντ κλυδωνίζεται από τις καταγγελίες πολλών ηθοποιών ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Αμερικανό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Και σίγουρα το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο...