Instagram/georgiewileman
Instagram/georgiewileman
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Ενδομητρίωση- Μια φωτογράφος δείχνει τα σημάδια από τις 5 εγχειρήσεις στην κοιλιά της


 Η φωτογράφος που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την επαγγελματική της ιδιότητα για να δείξει τη σκληρή πραγματικότητα της ενδομητρίωσης. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρόκειται για μια επώδυνη και επίμονη γυναικολογική πάθηση, η οποία έχει προσβάλλει πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Georgie Wileman είναι μία από αυτές. Πρόκειται για μια Βρετανίδα φωτογράφο η οποία δημιούργησε μια σειρά από πολύ δυνατές φωτογραφίες που δείχνουν τον αγώνα της ενάντια στην ενδομητρίωση. 

Στη σειρά από φωτογραφίες, μεταξύ άλλων, φαίνεται το στομάχι της με τις ουλές και τις τρύπες που έχει αποκτήσει μετά από τα 5 χειρουργεία στα οποια έχει υποβληθεί για να καταπολεμήσει το πρόβλημα. 

Κι ενώ αυτές οι εγχειρήσεις μπορεί να της έχουν προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση, η Wileman, όπως δήλωσε στη Βρετανική Ιndependent, ο χρόνιος και οξύς πόνος που νιώθει έχει επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο ζωής της και συχνά την αναγκάζει να μένει καθηλωμένη στο σπίτι.

Ακόμα και στις μέρες μας, η ενδομητρίωση, εξαιτίας έλλειψης έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένει δύσκολο τόσο να διαγνωσθεί, όσο και να θεραπευτεί. Παρόλα αυτά, θεωρείται η δεύτερη πιο συχνή γυναικολογική πάθηση και στη Βρετανία υπολογίζεται ότι προσβάλλει 1 στις 10 γυναίκες. Εμφανίζεται όταν ο ιστός που εξυπηρετεί σαν την επένδυση της μήτρας αποκολλάται, κατάσταση που προκαλεί υπερβολική κόπωση, οξύ πόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις στειρότητα.

Διαβάστε επίσηςΗ ύπουλη ασθένεια που έκανε αυτό το μοντέλο να βιώσει την εμμηνόπαυση από τα 26 της.

Facebook/Georgie Wileman Photography
Facebook/Georgie Wileman Photography

Η σειρά από τα 19 φωτογραφίες της Wileman, αποτελείται από εικόνες που δείχνουν τόσο την ίδια όσο και τα σημάδια που έχουν δημιουργηθεί στο σώμα της από την ασθένεια και εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας, στα πλαίσια της έκθεσης φωτογραφίας Taylor Wessing Photographic Portrait. Mάλιστα, η φωτογραφία με το στομάχι της, πάνω στο οποίο είναι «χαρτογραφημένα» τα σημάδια από τα χειρουργεία που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και έχει τον τίτλο «2014-2017», βραβεύτηκε. 

 

 

Κάτι επίσης σημαντικό είναι πως οι φωτογραφίες της Wileman θα έχουν δημοσιευτούν και στο Lenny Letter (το εβδομαδιαίο newsletter που έχει δημιουργήσει η ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτις και συγγραφέας Lena Dunham). Η Dunham είναι μια από τις πιο ευαισθητοποιημένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ σχετικά με το θέμα, αφού, έχει υπάρξει και η ίδια θύμα της. Στο παρελθόν, έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη που έχει δώσει και η ίδια με την ενδομητρίωση και εξαιτίας της οποίας υπεβλήθει σε 5 χειρουργεία μέσα σε ένα χρόνο. Πρόσφατα, δήλωσε ότι, πλέον, η κατάσταση της έχει σταθεροποιηθεί. 

Διαβάστε επίσης: «Το ξέρω ότι η εικόνα σας σοκάρει, αλλά έτσι είναι να έχεις ενδομητριωση» -Η ανάρτηση της Ελληνίδας.

Επιστρέφοντας στην Wileman, η φωτογράφος πιστεύει ότι οι εικόνες της θα ενισχύσουν την ενημέρωση σχετικά με την εν λόγω επώδυνη και επικίνδυνη πάθηση. «Με αυτό το πρότζεκτ θέλω να κάνω αυτή την ασθένεια ορατή. Έτσι ακριβώς όπως είναι. Μια στις δέκα γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία υποφέρουν από αυτή και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό στον κόσμο», δηλώνει η φωτογράφος.