popsugar.com
popsugar.com
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ NON BINARY

Μια 39χρονη Αμερικανίδα μουσικός έχει μουστάκι και εξηγεί γιατί νιώθει περήφανη γι' αυτό


«Πιστεύω ότι η ομορφιά έχει να κάνει με το πως φροντίζεις τον εαυτό σου. Είμαι η JD Samson και είμαι περήφανη». 

Έτσι δηλώνει η μουσικός JD Samson στη συνέντευξη της στο popsugar.com, μιλώντας για το θέμα του φύλου τόσο σε σχέση με τον εαυτό της, όσο και σε συνάρτηση με τον τρόπο που την αντιμετωπίζει η κοινωνία.   

Μια γυναίκα Dj με μια φυσική ανδροπρεπή φιγούρα εξηγεί πως είναι να αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα σου και πως το φύλο σου δεν χρειάζεται να καθορίζει τον άνθρωπο που θέλεις να είσαι.

 

 

Μεγαλώσαμε σύμφωνα με τους όρους μιας κουλτούρας που υπαγορεύει ότι τα φύλα είναι δύο. Σήμερα, πιο έντονα από ποτέ, η LGBQ κοινότητα, η οποία δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται για το δικαίωμα της να ανήκει ισότιμα στην κοινωνία, έχει φωνή (και μάλιστα αρκετά ηχηρή). Ίσως χρειάζονται πολλές ακόμα δεκαετίες μέχρι ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι να μπορεί να δίνει δημοσίως ένα φιλί χωρίς να κάνει όλα τα κεφάλια να γυρνάνε προς το μέρος του ή μια trans να μπορεί να εργαστεί σαν υπάλληλος σε μια π.χ. τράπεζα, αλλά τουλάχιστον έχουμε μάθει (και, αισίως, αρχίσει να αποδεχόμαστε) ότι τα φύλα δεν είναι καν δύο ή τρία (βάζοντας και τους ομοφυλόφιλους στην εξίσωση), αλλά πολύ περισσότερα. 

Η JD (ή αλλιως Jocelyn) Samson πειραματίζεται από μικρό παιδί με την ταυτότητα του φύλου της. Η σεξουαλική της προτίμηση αφορά το γυναικείο φύλο, γεγονός που αποδέχτηκε όταν ήταν 15 χρονών. 

 

 

Σήμερα είναι dj, μουσικός ενώ έχει υπάρξει μέλος σε πολλά συγκροτήματα όπως Le Tigre, The New England Roses, Peaches, MEN. Ταυτόχρονα, είναι ακτιβίστρια με έντονη φεμινιστική δράση η οποία χρονολογείται από τα χρόνια που ήταν ακόμα φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο και συμμετείχε στη φεμινιστική μουσική κοινότητα της Νέας Υόρκης. 

Θεωρεί τον εαυτό της non binary. Με άλλα λόγια, δεν ταυτίζεται με το έμφυλο δίπολο άνδρας-γυναίκα, αλλά νιώθει πως κινείται ενδιάμεσα. Στην ουσία είναι άφυλη.  

 

Διαβάστε επίσηςΤο άφυλο μοντέλο που κατέκτησε το χώρο της μόδας και ως γυναίκα και ως άντρας.

Ντύνεται με ρούχα που, στερεοτυπικά, θεωρούνται αντρικά (ή απλώς υπακούν στους όρους μιας unisex μόδας, όπως θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς εναλλακτικά) και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της εμφάνισής της είναι το μουστάκι της.

Φυσικά, ταλαντεύτηκε πολύ μέχρι να καταλήξει και, φυσικά, αποδεχτεί, τη σημερινή της εμφάνιση. «Πλέον είμαι περήφανη για τις επιπλέον τρίχες στο πρόσωπό μου. Πριν όμως από αυτό προσπαθούσα να τις κρύψω με κάθε δυαντό τρόπο», δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξη της στο αμερικανικό Elle εξηγώντας ότι ο λόγος που έχει τόσο έντονο μουστάκι είναι λόγω αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων (των αντρικών ορμονών).   

 

 

Η Samson χρησιμοποιεί τη λέξη «ταπεινωμένη» όταν θυμάται πως ένιωσε στο γυμνάσιο, όταν ένα αγόρι την κορόιδεψε για το μουστάκι της λέγοντας της ότι χρειάζεται να το ξανθύνει. Ακόμα και σήμερα, τη μπερδεύουν πολύ συχνά με άντρα και, για την ακρίβεια, με έφηβο αγόρι. Δεν την ενοχλεί αυτό, αλλά το ότι ο τρόπος που παρουσιάζει τον εαυτό της κάνει πολλούς να την απορρίπτουν απλώς και μόνο επειδή δε συμφωνεί με τις κοινωνικές νόρμες. 

«Δεν κοιτάω στον καθρέφτη και σκέφτομαι ότι αφήνω το μουστάκι μου σαν ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά σίγουρα έχω μπει και σε αυτό τον τρόπο σκέψης κατά καιρούς», παραδέχεται. «Είμαι περήφανη για το μουστάκι μου αν και νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με αυτό. Ταυτόχρονα όμως πιστέυω ότι το πρόβλημα δεν είμαι εγώ απαραίτητα. Εχω την άισθηση πως, γενικά, οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα με τα άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση», αναφέρει στην πρόσφατη της συνέντευξη.