Μια «Φονική Παγίδα» έρχεται στο «Αγγέλων Βήμα» | 0 bovary.gr
Μια «Φονική Παγίδα» έρχεται στο «Αγγέλων Βήμα» | 0 bovary.gr
11|10|2017 18:42
SHARE
DEATHTRAP

Μια «Φονική Παγίδα» έρχεται στο «Αγγέλων Βήμα»


Το διάσημο θρίλερ-κωμωδία Φονική Παγίδα (Deathtrap) του Ira Levin, που έχει γίνει και ταινία το 1982 σε σκηνοθεσία του Sidney Lumet και πρωταγωνιστές τον Michael Caine, την Dyan Cannon, τον Christopher Reeve και την Irene Worth, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ανεβαίνει στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, από τις 3 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά και υπόσχεται να μας κάνει να γελάσουμε με την καρδιά μας.  

Από το 1978 που πρωτοπαίχτηκε, έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, σημειώνοντας απανωτά  sold out.

Οι συνεχείς ανατροπές, το φλεγματικό χιούμορ και οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες το καθιέρωσαν ως μια από τις πιο πετυχημένες σύγχρονες μαύρες κωμωδίες και όχι αδίκως. Ισορροπεί μοναδικά ανάμεσα στο θρίλερ και στην κωμωδία, ενώ οι  διάλογοί είναι τόσο καλογραμμένοι και ξεκαρδιστικοί, που   του το κατέταξαν στη λίστα με τα πιο πετυχημένα σύγχρονα θεατρικά έργα.

Η Υπόθεση: Ο Sidney Bruhl  είναι ένας διάσημος συγγραφέας θρίλερ με μεγάλες θεατρικές επιτυχίες και δυστυχώς γι' αυτόν μεγάλες θεατρικές αποτυχίες τα τελευταία χρόνια. Η καριέρα του έχει πάρει πλέον την κατιούσα και η συγγραφική του έμπνευση τον έχει εγκαταλείψει προ πολλού, όπως άλλωστε και οι αναγνώστες του. 

Παντρεμένος με την όμορφη Myra Bruhl , η οποία αδυνατεί ν' αντιληφθεί τη σοβαρότητα της οικονομικής τους κατάστασης, ο Sidney λαμβάνει ταχυδρομικώς, μέσα στην απελπισία του, ένα έργο που ονομάζεται «Deathtrap» (Φονική Παγίδα).

Ένα θρίλερ τόσο τέλειο στη δομή, τις ανατροπές και το μαύρο χιούμορ του, που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές του θεατρικού συγγραφέα. 

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Sidney στη γυναίκα του "…το Deathtrap είναι ένα θρίλερ τόσο καλογραμμένο που και ο πιο ατάλαντος σκηνοθέτης δεν μπορεί να το καταστρέψει…" Το «Deathtrap» θα είναι αναμφίβολα η νέα μεγάλη επιτυχία του Broadway.

Το πρόβλημα είναι ένα. Δεν το έχει γράψει ο ίδιος, άλλα ένας μαθητής του από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ο Clifford Anderson. Απελπισμένος από τα μεγάλα οικονομικά χρέη, ο Sidney σχεδιάζει με τη γυναίκα του το τέλειο έγκλημα προκειμένου να κλέψει το έργο από τον Clifford και να το παρουσιάσει σαν δικό του. Οι ανατροπές όμως που σηματοδοτούνται με τον ερχομό της διάσημης πνευματίστριας-μέντιουμ, Helga Ten Dorp, γνωστής για την εξιχνίαση ανεξερεύνητων εγκλημάτων, είναι τόσο απρόβλεπτες και συνεχόμενες που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την εξέλιξη της ιστορίας μέχρι την αυλαία.

Στην πλοκή της ιστορίας έρχεται να προστεθεί ο καταλυτικός ρόλος του δικηγόρου και οικογενειακού φίλου των Bruhl, του Porter Milgrim.  Εμείς μιλήσαμε με τους συντελεστές, που αυτή την περίοδο βρίσκονται  σε πρόβες και αναμένουν με ανυπομονησία την πρεμιέρα.

Ο Αντώνης Λουδάρος που θα ερμηνεύσει τον Sidney Bruhl, έναν χαρακτήρα που ο ίδιος ο συγγραφέας έχει εξομολογηθεί ότι βάσισε  στην δική του προσωπικότητα, μας λέει ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν μια επιθυμία του εδώ και πολλά χρόνια. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ένα εφηβικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Από όταν είδα την ταινία, σε ηλικία δεκατριών ετών,  γοητεύτηκα έντονα. Από τότε μέχρι σήμερα είχα πάντα αναφορές σε αυτό το έργο μέσα μου. Το όνειρο τώρα πια, πραγματοποιείται με τη βοήθεια του σκηνοθέτη μας, Γιάννη Λασπιά. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνεργασία μαζί του, καθώς και με όλους τους συντελεστές της παράστασης. Εύχομαι και ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο  που να μας κάνει όλους περήφανους».

Η Τζένη Μπότση που κρατάει τον ρόλο της Myra Bruhl, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα «ένα θρίλερ γεμάτο ανατροπές που κρατάει το ενδιαφέρον στο θεατή από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό», ενώ μου εκμυστηρεύεται ότι η  εκλεκτή παρέα των συνάδελφων της και ο σκηνοθέτης της που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στο ταξίδι, της εμπνέουν σιγουριά.

Στον ιδιαίτερο ρόλο της πνευματίστριας Helga Ten Dorp, θα δούμε την κυρία Αλεξάνδρα Παντελάκη που βρίσκει την ηρωίδα της μυστηριώδη και χαμογελώντας μου λέει: «Θεωρώ τον ρόλο δύσκολο, αλλά και πρόκληση. Είναι όμως τόσο καλό το κλίμα στις πρόβες, ο σκηνοθέτης εξαιρετικός, και οι συνάδελφοι εκλεκτοί. Ελπίζω το κοινό να το ευχαριστηθεί όσο και εμείς». Τον  ρόλο του Porter Milgrim έχει αναλάβει ο  Αργύρης Γκαγκάνης  που έχει ενθουσιαστεί « με τις φοβέρες ανατροπές και τις κωμικοτραγικές καταστάσεις, μέσα από τις οποίες  θα ξετυλιχτεί το κουβάρι του μυστήριου ως το απρόβλεπτο και αναπάντεχο φινάλε. Στις πρόβες ως τώρα επικρατεί ένα ευχάριστο κλίμα και χαίρομαι που δουλεύω με τόσο εμπείρους και ταλαντούχους συναδέλφους».

Τέλος, ο Γιάννης Κουκουράκης, ο αδικημένος μαθητής της υπόθεσης και ο νεότερος του θιάσου θεωρεί τύχη που συνεργάζεται με ανθρώπους που οι συμβουλές τους τον βοηθούν να εξελιχθεί ενώ  αναφέρει πως «το έργο έχει πολλές σκοτεινές και ταυτόχρονα φωτεινές πτυχές. Ίντριγκα, έρωτας, σύγκρουση του εγωκεντρισμού με τη συλλογικότητα. Πιστεύω, ότι διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία για να κερδίσει τον θεατή από τη πρώτη στιγμή».

Ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λασπιάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Παντέλη

Φωτογραφίες :Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Παίζουν: Αντώνης Λουδάρος, Τζένη Μπότση, Γιάννης Κουκουράκης, Αργύρης Γκαγκάνης και η Αλεξάνδρα Παντελάκη.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Παρασκευή & Σάββατο: 21.00

Κυριακή: 18.15  

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 100’

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό: 12 ευρώ

Φοιτητικό – Θεατών άνω των 65 - Ανέργων –Ατόμων με ειδικές ανάγκες:

10 ευρώ