16|10|2016 10:55
ΒΓΑΛΕ ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΗΛΟ

Βγάλτε χαρτομάντηλα, 10 ταινίες για πολύ κλάμα!


Μόλις τέλειωσες μια κοπιαστική μέρα στη δουλειά και θες να χαλαρώσεις με ένα ποτήρι κρασί και μια καλή ταινία. Είναι Κυριακή και ο καλός σου βλέπει μπάλα.

Ή απλώς αποφασίσατε με τις φίλες σου να κλάψατε με μαύρο δάκρυ. Εμείς  λοιπόν βρήκαμε  δέκα ταινίες, που μπορείτε να δείτε και να εκτονωθείτε,  βγάζοντας όλη την ένταση από μέσα σας. Αν πάλι αναρωτιέστε,  γιατί να δείτε μια ταινία που θα σας μαυρίσει την καρδιά, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  έχει την απάντηση. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να αποφεύγουμε,  αλλά αντίθετα να επιζητούμε να παρακολουθούμε ταινίες  που μας κάνουν να κλαίμε, καθώς έτσι αυξάνεται η αντοχή μας στον πόνο,  χάρη στην έκκριση των ενδορφινών.   

  •  A Beautiful Mind 

 Μια βιογραφική  δραματική ταινία, που βασίστηκε στη ζωή του οικονομολόγου Τζον Νας. Η ταινία  αναφέρεται σε διάφορα στάδια της ζωής του: όταν άρχισε να δείχνει σημάδια σχιζοφρένειας, στα χρόνια  που φοίτησε  στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Princeton,   φτάνοντας ως το σημείο που  θεραπεύτηκε  χάρη στην προσωπική του θέληση και στη βοήθεια της γυναίκας του,  καταλήγοντας μάλιστα  στην βράβευση του με το  Νόμπελ. Η ταινία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων,  ακόμα και από τη ίδια την οικογένεια του Νας,  σχετικά με το αν τα γεγονότα  που παρουσιάζονται είναι όλα αληθοφανή.  Πράγματι,  παραλείπονται αρκετά σημαντικά στοιχεία, κι αυτό σίγουρα είναι  μείον σε μια βιογραφία.  Όμως  ο  εξαιρετικός Ράσελ Κρόου,  που είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του, και η Τζένιφερ Κόνελι, στο ρόλο της συζύγου,   θα σας συγκινήσουν με την ιδιαίτερη σχέση που δημιουργούν και θα σας πείσουν  ότι η αγάπη κάνει ακόμα και θαύματα. 

  • Notebook

Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, o  Νίκ Kασσαβέτις,  με πρωταγωνίστρια τη μητέρα του, Τζίνα Ρόουλαντς,  φτιάχνει μια ταινία- έπος για την αγάπη. Βασισμένος στο  best-seller του  Νίκολας Σπαρκς,  μας αφηγείται ένα  ονειρεμένο love story, από αυτά  που όλοι θέλουμε να ζήσουμε,  και μας αποδεικνύει ότι η αληθινή αγάπη μπορεί να κρατήσει για πάντα. Κινούμενη σε δυο περιόδους,  η ταινία περιγράφει το  παρελθόν  ενός νεαρού ζευγαριού και την επεισοδιακή γνωριμία του, ενώ παράλληλα,  σε παρόντα χρόνο,  βλέπουμε το ίδιο ζευγάρι σε μεγάλη ηλικία πια,  σε ένα γηροκομείο- νοσοκομείο.  Η Άλι  πλέον πάσχει από άνοια και ο σύντροφός της, ο Νόα,  στέκεται στο πλάι της και διαβάζοντάς της το ημερολόγιο της ιστορίας τους,  προσπαθεί να της επαναφέρει τη μνήμη.  Στο φινάλε όταν οι δυο ηλικιωμένοι πεθάνουν μαζί, κρατώντας ο ένας στοργικά το χέρι του άλλου, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστείτε πολλά χαρτομάντιλα.

  • Walk The Line

Η  ταινία αφηγείται την ιστορία  του θρύλου της country μουσικής Τζόνι Κας , τη  γνωριμία και τη σταδιακή σχέση του με τη δεύτερη σύζυγό του,  την τραγουδίστρια Τζουν Κάρτερ, που υπήρξε η μεγάλη αγάπη της ζωής του.  Ο Χοακίν Φοίνιξ υποδύεται τον διάσημο μουσικοσυνθέτη – μάλιστα ο ίδιος ο Κας τον είχε επιλέξει  για το ρόλο- ενώ  η Ρις  Γουίδερσπουν  δίνει μια ερμηνεία πολλών καρατίων ως Τζουν. Παρά  το γεγονός ότι οι δυο τους δεν τα πήγαιναν καλά στα γυρίσματα, η χημεία τους στην οθόνη είναι εκρηκτική και καταφέρνουν να μας συγκινήσουν. Και για τους φαν της μουσικής του Κας, η ταινία είναι γεμάτη από τα πιο γνωστά του κομμάτια, που  ερμηνεύουν  οι ίδιοι ηθοποιοί. 

  • P.S. I love you

 Μια ταινία  που παρά το δύσκολο  θέμα της, είναι γεμάτη ελπίδα για τη ζωή, αποδεικνύοντας ότι είναι καλύτερα να χάσεις αυτό που αγαπάς παρά να μην έχεις αγαπήσει ποτέ. Μια νεαρή χήρα –την υποδύεται η Χίλαρι Σουάνκ-  ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της, που έχει πεθάνει,  έχει αφήσει 10 μηνύματα, προκειμένου  να την βοηθήσει να ξεπεράσει τον πόνο της και να ξεκινήσει μια νέα ζωή.   

  • Me before you

Από τις ταινίες νέας εσοδείας,  που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σε μια εκκεντρική  κοπέλα  και έναν  γοητευτικό άνδρα που έχει μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι και έχει επιλέξει να κάνει ευθανασία. Όταν εκείνη αναλαμβάνει τη φροντίδα του, θα του αποδείξει  ότι η ζωή έχει νόημα κι αξία, αν σε αγαπούν. Κι ενώ πιστεύεις ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε ένα γλυκερό happy end, συμβαίνει μια ανατροπή που θα σας κάνει να βουρκώσετε, ενώ παράλληλα θα σας προβληματίσει σχετικά με τι σημαίνει τελικά «ευτυχία».

  •  Blue Valentine 

 Πόσο κρατάει τελικά μια αγάπη;  Τι μπορεί να σώσει μια σχέση;  Αυτό φαίνεται ότι είναι το βασικό θέμα του  «Blue Valentine», που έχει  ως κεντρικούς ήρωες ένα ζευγάρι σε κρίση. Ο Ντιν (Ράιν Γκοσλίνγκ)  και η Σίντυ (Mισέλ Γουίλλιαμς) χρησιμοποιούν  τις ρομαντικές τους  αναμνήσεις,  προσπαθώντας να σώσουν το γάμο τους που πεθαίνει.   Με ένα παιχνίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, η ταινία περιγράφει ουσιαστικά τη διαδρομή των σχέσεων.

  • Requiem for a Dream

Πρέπει να έχετε γερό στομάχι για να τη  δείτε, αλλά πρόκειται για ένα συγκλονιστικό αριστούργημα δια χειρός του Ντάρρεν Αρονόφσκι.  Αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, που ζουν  υπό την επήρεια  των εξαρτήσεων,  μέσα σε μια κόλαση που οι ίδιοι δημιούργησαν.  Ο σπουδαίος αυτός σκηνοθέτης,  καταγράφοντας ουσιαστικά τον εσωτερικό  κόσμο των ηρώων  του, δημιουργεί ένα ποιητικό  σύμπαν για τις πιο σκοτεινές περιοχές της ανθρώπινης φύσης. 

  •  Η ζωή είναι ωραία

Διαχρονική αξία  αυτή η ταινία του Ρομπέρτο Μπελίνι,  που θα σας κάνει να αλλάξατε τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή. Ένας πατέρας προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο του μέσα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου Πολέμου και να του σώσει τη ζωή.  Μια απλή ιδέα, που εδώ ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής τη διαχειρίζεται με σπάνια τρυφερότητα, αλλά και χιούμορ, αναδεικνύοντας τη θυσία ως μέγιστη αξία.

  • Camille

Μια ταινία του 1988  με την Ιζαμπέλ Ατζανί στο ρόλο της Καμίλ Κλωντέλ και τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ ως  Ροντέν να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνειών σε μια ιστορία μίσους και πάθους.  Η Καμίλ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες  γυναικείες μορφές στην ιστορία της τέχνης. Γλύπτρια αλλά και ζωγράφος, έφερε το δικό της προσωπικό στίγμα στα εικαστικά. Η ταινία στηρίζεται στη  μοιραία της σχέση με τον μεγάλο γλύπτη Ροντέν, που υπήρξε δάσκαλος της  αλλά και η καταστροφή της. Μετά τον χωρισμό τους, εκείνη δεν συνήλθε ποτέ και κατέληξε σε άσυλο, μέχρι το τέλος της ζωής της. 

  • Τα  απομεινάρια μιας ημέρας

Κλασική στο είδος της ταινία,  ίσως μια από τις ωραιότερες ερωτικές ιστορίες που έχουν γυριστεί ποτέ. Ο Άντονι Χόπκινς, ένας συντηρητικός και εσωστρεφής Βρετανός μπάτλερ, ερωτεύεται την Έμμα Τόμσον, αλλά δεν τολμάει ποτέ να της εξομολογηθεί τα αισθήματά του.  Είναι ίσως η μοναδική ερωτική ταινία, όπου οι πρωταγωνιστές δεν αγγίζονται ποτέ, γεγονός που  δημιουργεί μια ιδιαίτερη,  μελαγχολική ατμόσφαιρα.  Το φινάλε, όπου ο Χόπκινς αποχαιρετάει την αγαπημένη του για πάντα,  θα σας μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη.

TAGS