27|12|2018 13:35
ΠΡΟΣΙΤΑ ΡΟΥΧΑ

Χειροποίητα ρούχα σε προσιτές τιμές: Οι σχεδιαστές της Ελλάδας που δεν χρεώνουν ακριβά την ραπτική τους


  Πόσες φορές δεν έχετε δει την αγαπημένη σας φούστα να τη φοράει κάποια άλλη στον δρόμο, ή ακόμα χειρότερα στο ίδιο πάρτι;

Το γεγονός ότι οι περισσότερες ψωνίζουμε από τις μεγάλες αλυσίδες που προσφέρουν κομμάτια μοντέρνα σε χαμηλές τιμές, έχει ως αποτέλεσμα μια περίεργη ομογένεια στο ντύσιμο με συχνά δυσάρεστες εκπλήξεις.

Βέβαια παλαιότερα  ένα χειροποίητο κομμάτι  κάποιου σχεδιαστή  κόστιζε μια περιουσία, όμως σήμερα νέοι και  ευφάνταστοι δημιουργοί, λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της μόδας, αλλά και τις συνθήκες της εποχής, φτιάχνουν μοναδικά ρούχα που κανείς άλλος δεν θα έχει στην ντουλάπα του παρά μόνο εσείς και μάλιστα σε τιμές έκπληξη. Εμείς βρήκαμε μερικούς και σας προτείνουμε να τους ρίξετε μια ματιά.

Μαρίνα Πολυμέρη

Η Μαρίνα από τότε που θυμάται τον εαυτό της ακροβατούσε ανάμεσα στο θέατρο και στη μόδα. Έτσι στα 21 της σπούδασε σχέδιο, ενώ ταυτόχρονα τελείωσε τη δραματική σχολή. «Δουλεύω για χρόνια στο θέατρο, αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίζω τις γνώσεις μου στη μόδα και φλερτάρω ιδιαίτερα με την ιδέα να ασχοληθώ αποκλειστικά μαζί της, αλλά δεν το τολμώ. Ώσπου συμβαίνει κάτι πολύ άσχημο και βίαιο, που με αναγκάζει για έναν χρόνο περίπου να κλειστώ στο σπίτι, οπότε χωρίς πρόβες και παράσταση, μένω μόνο εγώ και τα χέρια μου. Άρχισαν λοιπόν από μόνα τους να «χορεύουν» και να δημιουργούν και  κάπως έτσι έγινε η πρώτη μου συλλογή», εξομολογείται. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργήσει το δικό της  brand με το όνομά της  και σχεδιάζει ρούχα γυναικεία  sur mesure,  ενώ ταυτόχρονα τρέχει και η  prêt-à-porter  συλλογή της. «Όταν σχεδιάζω ένα ρούχο κατά παραγγελία, προσπαθώ να είναι μοναδικό, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δημιουργώ και τις συλλογές μου. Εμπνέομαι από το παρελθόν, ονειρεύομαι το μέλλον και κάπως έτσι, δημιουργώ το παρόν. Πλέκω  γραμμές καθαρές, λιτές και δυναμικές, με ένα ρομαντισμό πιο vintage, με μια θεατρικότητα. Τα περισσότερα ρούχα μου είναι πολυμορφικά, οπότε αλλάζοντας τον τρόπο που τα φοράς αλλάζει και η εμφάνιση του ρούχου. Τα υλικά που χρησιμοποιώ καθώς και τα υφάσματα προσπαθώ να είναι όσο πιο φυσικά γίνεται». Τις δημιουργίες της Μαρίνας μπορείτε να τις δοκιμάσετε στο ατελιέ  της στην  Κολοκοτρώνη 29  στο Σύνταγμα, κατόπιν ραντεβού.

Marina Polimeri Atelier

Joanna Miselli

Στον χώρο την αποκαλούν «βασίλισσα της τούλινης φούστας», αφού η Ιωάννα είναι γνωστή για τα ρούχα που φτιάχνει από αυτό το δύσκολο αλλά πολύ εντυπωσιακό υλικό. «Θεωρώ πραγματικό δώρο το να μπορείς να φτιάχνεις και να φοράς το ρούχο που ονειρεύεσαι. Μεγαλώνοντας μέσα στη δημιουργία ενδυμάτων για όλες τις περιστάσεις, υπήρχε πάντα ο διαχωρισμός καλού και καθημερινού ρούχου. Αυτό συνεχίζει να υφίσταται, όμως ένα συγκεκριμένο, η τούλινη φούστα ξέφυγε από τα κλισέ!. Ενώ παραμένει  ένα ιδιαίτερα στιλάτο κομμάτι για μια λαμπερή εμφάνιση, παράλληλα μπορεί να φορεθεί σε μια βόλτα για ψώνια, για καφέ ή μια ροκ συναυλία! Στην πραγματικότητα οι ευκαιρίες να φορέσουμε μια τούλινη φούστα είναι ατέλειωτες. Από το 2013 που ξεκίνησα να φτιάχνω τούλινες φούστες είχα στο μυαλό μου ένα κομμάτι, που όλες θα μπορούν να φορέσουν ξανά και ξανά», μου εξηγεί

Αυτό που κάνει τις δημιουργίες της να ξεχωρίζουν είναι η μοναδική υφή του πέπλου που χρησιμοποιεί, το οποίο εισάγει αποκλειστικά για τις πελάτισσές της. «Ένα άλλο στοιχείο που συνεχώς μελετώ είναι η εφαρμογή και η ποιότητα ραφής, ώστε να προσφέρω πάντα το καλύτερο δυνατό». Αυτή τη στιγμή στο ατελιέ της θα βρείτε  δυο συλλογές, μια από τούλι και μια από ύφασμα, με εντυπωσιακές πλούσιες φούστες που παράγονται και κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό.

Joanna Misseli

 

Venetia Ioakim

Η Βενετία γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε λογιστική και διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά όταν έκανε την πρακτική της απογοητεύτηκε. «Τότε σε μία συζήτηση που είχε με την Κατερίνα (μητέρα της κολλητής μου και φοβερό άτομο), μου έκανε μία απλή ερώτηση. Τι θα σου άρεσε πραγματικά να κάνεις;  Μετά από λίγο και αφού το σκέφτηκα καλά, απάντησα: «Να σχεδιάζω ρούχα».  Ε, αυτό ήταν. Αποφασίζοντας να ικανοποιήσω και την καλλιτεχνική μου πλευρά, για τα επόμενα δύο χρόνια παρακολούθησα μαθήματα σχεδίου μόδας, κατασκευής κοσμήματος και στη συνέχεια φωτογραφίας», αφηγείται.

Το 2007 λοιπόν, έκανε την πρώτη της εμφάνιση με μία capsule συλλογή στο formika design store στου Ψυρρή, και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. «Το κάθε ρούχο είχε τον δικό του τίτλο και τα μοντέλα ήταν κορίτσια που δεν ήταν επαγγελματίες, ούτε είχαν τις τέλειες αναλογίες και ύψος, αλλά σίγουρα είχαν πολύ ωραίο στιλ, κάτι που άρεσε πολύ στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι το σχεδιαστικό μου κίνητρο είναι αρκετά εγωιστικό, αφού κατά κύριο λόγο σχεδιάζω τα ρούχα που θέλω να φορέσω εγώ. Πάντα όμως με το κριτήριο της ποιότητας και της διαχρονικότητας. Είμαι κατά των ρούχων της μίας σεζόν. Σήμερα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει στη χώρα, εργάζομαι στο ΚΕΘΕΑ  και όσον αφορά στα ρούχα, δραστηριοποιούμαι πλέον κυρίως διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας του etsy.com. Οι πελάτες μου είναι κυρίως Aμερικανοί, Γάλλοι και Ελβετοί. Μια δυο φορές τον χρόνο πηγαίνω και στο meet market για να ξεστοκάρω σε πολύ χαμηλές τιμές. Το όνειρο μου είναι η Ελλάδα να ανακάμψει και όλοι μας να μπορούμε να ζήσουμε από την τέχνη μας».

Venetia Ioakim Designer Clothes

 Zooms Fabrica

Οι  «Ζooms» είναι μια ομάδα που σχεδιάζει και παράγει ρούχα και αξεσουάρ. Το εργαστήριο της βρίσκεται στο Μεταξουργείο. «Ξεκινήσαμε σαν εταιρεία μελετών και κατασκευής, κυρίως στο χώρο του design και της αρχιτεκτονικής. Παράλληλα σαν χόμπι, είχαμε ξεκινήσει μια πολύ μικρή συλλογή ρούχων, που διαθέταμε σε λίγα καταστήματα, όπως επίσης και στο Meet Market. Το ενδιαφέρον του κόσμου σε συνδυασμό με την κρίση στον χώρο της κατασκευής,  μας έπεισε να αλλάξουμε κατεύθυνση. Τα τόπια, οι ραπτομηχανές καθώς και ένας μεγάλος πάγκος κοπής κατέλαβαν πια τον περισσότερο χώρο. Γίναμε λοιπόν μια μικρή φάμπρικα, τα Zooms. Πάνω απ’ όλα βιοτέχνες. Μικροί βέβαια βιοτέχνες γιατί παράγουμε λίγα κομμάτια, τα προσέχουμε ένα-ένα και δουλεύουμε κυρίως χειρωνακτικά. Συνήθως εμπνεόμαστε από κάποιο κλασικό πατρόν και παίζουμε σχεδιαστικά πάνω σε αυτό. Άλλοτε ένα ιδιαίτερο ύφασμα μας οδηγεί στην ιδέα».

Οι Zooms έχουν αδυναμία στα παλιά υφάσματα, γι’ αυτό ψάχνουν και συλλέγουν συνεχώς  ό,τι αξιόλογο πέφτει στα χέρια τους για να το αξιοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή.  «Δεν έχουμε μια συγκεκριμένη γραμμή. Μας αρέσει να παίζουμε, καθώς η ελευθερία να υλοποιούμε όλες τις ιδέες μας. Έτσι προκύπτει πάντα μια ποικιλία στο ύφος των συλλογών μας, με κοινή όμως αισθητική. Θα λέγαμε ότι δεν ακολουθούμε τις τάσεις της μόδας και φτιάχνουμε μάλλον διαχρονικά ρούχα. Κάτι ακόμη που προσπαθούμε είναι να έχουμε πατρόν για όλους τους σωματότυπους. Σε συνδυασμό με ότι ράβουμε και κατά παραγγελία (custom-made) μπορούμε να περηφανευτούμε ότι μπορούμε να ντύσουμε οποιαδήποτε γυναίκα».  

 Τις δημιουργίες τους μπορείτε να τις δείτε στο κατάστημα λιανικής στην Πραξιτέλους, που είναι και η βιτρίνα της εταιρείας, αλλά και στέκι για πολλούς φίλους των Ζooms.

Zooms Fabrica

Vicky Panetsou

H ενασχόληση της Vicky Panetsou με τον χώρο τη μόδας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. «Θυμάμαι να δημιουργώ ρούχα, να παρακολουθώ το κανάλι Fashion TV και να ξεφυλλίζω περιοδικά μόδας. Με γοητεύει και με ενθουσιάζει ότι είναι μία δουλειά δημιουργική. Η μαγεία που κρύβεται στη διαδικασία της δημιουργίας μιας συλλογής, μέχρι να φτάσεις να δεις τη δουλειά σου ολοκληρωμένη. Το να δημιουργείς κάτι από το μηδέν είναι μια πρόκληση. Είναι μια διαδικασία που σε κρατά σε εγρήγορση, απαιτεί να παρακολουθείς τις εξελίξεις και ταυτόχρονα έτσι εξελίσσεσαι και ο ίδιος, μου εξομολογείται. Έχοντας ήδη κερδίσει σημαντικές διακρίσεις- πρώτη θέση στον διαγωνισμό σχεδίου μόδας «FASHION DESIGN PROJECT» στην εβδομάδα μόδας της Αθήνας  (Athens Xclusive Designers Week  - ΑXDW), πρώτο βραβείο ‘Best Designer’ στην εβδομάδα μόδας της Αθήνας  2016 (Athens Xclusive Designers Week  - AXDW)-  η Vicky  παρουσίασε την τελευταία της συλλογή στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου  2018 (London Fashion Week – LFW). Με  μότο της το «Less is much more» σχεδιάζει  ρούχα κομψά και απλά, με βασικό γνώμονα την άνεση και την διαχρονικότητα. Άλλωστε, όπως λέει η ίδια «Θα της  άρεσε ένα ρούχο του 2018 να μπορεί να φορεθεί με την ίδια διάθεση και το 2038».

Vicky Panetsou

Mamadoo fashion -Handmade clothes

Ο Mamadou Dia κατάγεται από την Σενεγάλη και την Μαυριτανία της Αφρικής, όμως τα τελευταία  δώδεκα  χρόνια ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα, συνδυάζοντας την παράδοση της χώρας του με ευρωπαϊκές γραμμές. «Ξεκίνησα με την τέχνη της ραπτικής μαθητεύοντας σε διάφορα ατελιέ της χώρας μου. Συνεργάστηκα με ατελιέ σε διάφορες αραβικές χώρες και σπούδασα σχέδιο ρούχων και πατρόν στην σχολή της Βελουδάκη, εδώ, στην Ελλάδα. Όταν ήμουν μικρός και σκίζονταν τα ρούχα μου παίζοντας μπάλα, έβλεπα τη μητέρα μου να μου τα ράβει και ήθελα να μάθω κι εγώ πώς να τα ράβω για να την βοηθάω. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αγαπώ τη μόδα και θέλω να εκφράζομαι μέσα από αυτήν. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ κυρίως με τη γυναικεία ένδυση». Ο Mamadou λοιπόν, χρησιμοποιεί αφρικάνικα υφάσματα (που είναι εξαιρετικής ποιότητας και τα δένει αρμονικά με πιο σύγχρονα, με πιο ήσυχα patterns και σχέδια), ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές γραμμές και τάσεις. Έτσι έχει δημιουργήσει  ένα είδος urban African fashion, μοναδικό και άκρως εντυπωσιακό, ιδανικό για όσες αγαπούν τις ethnic τάσεις.

Mamadoo