SANDALISTA

Sandalista: Χνουδωτά ή πλεκτά, αυτά τα χειροποίητα ελληνικά σανδάλια μας έχουν γίνει εμμονή


Tέσσερα (εξαιρετικά δεμένα) αδέρφια μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας από το Γύθειο της Λακωνίας,  μετακόμισαν στην Αθήνα για σπουδές και έκτοτε έμειναν στην πόλη κυνηγώντας το όνειρό τους. Να κάνουν το Sandalista, το Νο1 ελληνικό brand με σανδάλια.

Με σειρά ηλικίας λοιπόν, ξεκινάμε με την Σταυρούλα ή οποία από μικρή δεν συμβιβαζόταν με την τυπική μόδα και πάντα ήθελε να προσθέτει τη δική της πινελιά ειδικά στα σανδάλια της. Έτσι σύντομα ξεκίνησε ερασιτεχνικά, σπουδάζοντας παράλληλα πολίτικος μηχανικός, να ομορφαίνει τα σανδάλια του κύκλου της απλά και μόνο προσθέτοντας λεπτομέρειες που όμως σύντομα δημιουργήσαν μια απροσδόκητη ζήτηση. 
Εκεί λοιπόν μπαίνει ο ενθουσιασμός της μητέρας και η ενεργητικότητα ενός εκ των δυο δίδυμων του Κλέαρχου, ο οποίος ασχολείται σε βάθος με την οικονομική επιστήμη τελειώνοντας το μεταπτυχιακό του στο οικονομικό παν/μιο Αθηνών και μπαίνει η ιδέα για πιο επαγγελματική ενασχόληση με το αντικείμενο του σανδαλιού. 

Στο εγχείρημα εξυπηρετεί μια υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα του άλλου εκ των δυο διδύμων του Βασίλη ο οποίος έχει σπουδάσει γλωσσολογία και υπολογιστές και βοηθά στην διαδικτυακή στερέωση της αρχικής έμπνευσης. 
Τέλος, αναπόσπαστο κομμάτι στο όλο εγχείρημα με νεανική φρεσκάδα και πολλή όρεξη για δουλειά, το ‘’μικρό’’ της οικογένειας, η Δήμητρα, φοιτήτρια στο οικονομικό παν/μιο Πατρών, που συντελεί σημαντικά στην επικοινωνία και τα διαδικαστικά της εταιρείας. Έτσι λοιπόν οι ρόλοι διακρίνονται σχεδόν αυτόματα! Η Σταυρούλα σχεδιάζει, δημιουργεί και συντονίζει την παραγωγή, ή οποία εκτοξεύεται. Ο Κλέαρχος αναλαμβάνει το ιντερνέτ μάρκετινγκ και το business growth. Ο Βασίλης ρυθμίζει τις διαδικασίες υλοποίησης που γίνονται εξαιρετικά απαιτητικές και την ιστοσελίδα μας. Και φυσικά η Δήμητρα αναλαμβάνει το κομμάτι της επικοινωνίας με τους πελάτες και για να λεμέ την αλήθεια, ό,τι προκύπτει.

O Βασίλης Βλαχάκος μίλησε στη BOVARY για τα ελληνικά χειροποίητα σανδάλια που θα δούμε να φορούν τα πιο στιλάτα γυναικεία πόδια φέτος το καλοκαίρι.

«Κάποια οικογενειακή επιχείρηση, όχι, δεν προϋπήρχε. Μόνο ένα μικρό επιχειρηματικό δαιμόνιο από τους παππούδες, που πέρασε στη μητέρα μας και στη συνέχεια σε εμάς. Το Sandalista είναι αμιγώς παιδί έμπνευσης από θέληση για δημιουργία και ανάγκη για κομψότητα  το οποίο είναι και το μότο μας (στα αγγλικά ακούγεται καλύτερο χαχα).
 

«Η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει με την παραγγελία! Δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο. Όλα είναι κομμάτια που ενώνονται ξεχωριστά για την κάθε μας πελάτισσα. Ξεκινάμε με την επεξεργασία του δέρματος (100% ελληνικού και γνήσιου από την όμορφη Κρήτη) και την δημιουργία της βάσης (σόλας). Στη συνέχεια το σανδάλι μπαίνει στην παραγωγή του SANDALISTA στο Περιστέρι οπού υποδεχόμαστε και τον κόσμο και γίνεται ο στολισμός του σανδαλιού με διάφορες διαδικασίες για το ανθεκτικότερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα έχουμε και εξωτερικούς συνεργάτες που προμηθευόμαστε τα επίσης χειροποίητα αξεσουάρ που στολίζουν το σανδάλι (πλεκτά κλπ.). Όταν λέμε 100% ελληνικό δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής. Οι πρώτες ύλες είναι από μικρά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας και το δέρμα γνήσιο και κρητικό. Ακόμα και οι ραφές γίνονται με κλωστές από ελληνική βιοτεχνία.

«Είμαστε αρκετά προνοητικοί και τυχεροί συνάμα και δεν αντιμετωπίσαμε καμία αξιοσημείωτη αναποδιά. Λάθη έγιναν πολλά και συνεχίζουν να γίνονται, αλλά μέσα από αυτά καταφέραμε ένα άρτιο αποτέλεσμα στη φετινή κολεξιόν. Ένα είδος αποτυχίας τις πρώτες μέρες προέκυψε από την έμπνευση των ονομάτων των σανδαλιών καθώς κάθε όνομα έχει μία ιστορία για τον καθένα μας, οπότε έγιναν μπερδέματα καθότι δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ποιο σχέδιο μας ζητούσαν αν είχε δώσει το όνομα κάποιο άλλο από τα αδέρφια και πήγαν κάποιες παραγγελίες λίγο στην τύχη χαχα»

«Η φετινή μας συλλογή είναι αποτέλεσμα εξάμηνης δημιουργικής διαδικασίας της Σταυρούλας κατά κύριο λόγο και της ομάδας σχεδιασμού συμπληρωματικά και περιλαμβάνει σανδάλια για όλες τις ώρες της ημέρας και για όλα τα στυλ. Η ποιότητα είναι σαφώς ανώτερη σε σχέση με την περσινή και έχουμε επιμεληθεί λεπτομέρειες που ούτε φαντάζεστε για να δημιουργήσουμε μια εμπειρία και όχι μια ακόμα απλή αγοροπωλησία. Το πλεκτό είναι το σήμα κατατεθέν του brand μας και το αγαπάμε ιδιαιτέρως καθώς μας βοήθησε να πατήσουμε στα πόδια μας και είχε φοβερή ανταπόκριση τόσο στο ελληνικό όσο και στο κοινό του εξωτερικού. Το ίδιο και τα χνουδωτά slippers τα οποία είναι το μεγάλο μας στοίχημα καθώς είναι δυναμικά και ιδιαίτερα, όπως θέλουμε να είμαστε κι εμείς και όπως ακριβώς και το στυλ της Σταυρούλας χαχα».

«Ξεκινώντας με μια συνεργασία στο Ντουμπάι η οποία μας έκανε πραγματικά χαρούμενους, είδαμε πολύ θετική ανταπόκριση και ιδιαίτερη αγάπη του ελληνικού μας στοιχείου και του πραγματικά 100% χειροποίητου από το κοινό του εξωτερικού. Πλέον με πολύ οργανωμένο σύστημα διανομής στέλνουμε καθημερινά σανδάλια σε πολλές χώρες (Αμερικής Ευρώπης Αφρικής) και ετοιμάζουμε και πιο μεγάλες συνεργασίες σε κάποιες σύντομα!»

«Την πρώτη φορά που είδαμε να φορούν τα σανδάλια, ήμασταν ακόμα στο εργαστήριο, όταν μας στέλνουν μια φωτογραφία στη σελίδα μας στο Facebook. Ήταν δυο πελάτισσές που βρέθηκαν τυχαία σε κάποιο νησί και έβγαλαν μαζί φωτογραφία χωρίς καν να γνωρίζονται για να μας τη στείλουν! Και δε σου κρύβω ότι με έκανε τόσο χαρούμενο, όπως και ότι καταλάβαμε ότι τα νούμερα δε λένε τίποτα μπροστά στο χαμόγελο και την ευχαρίστηση που είδα στα ματιά των κοριτσιών». 

«Ιδέες υπάρχουν πολλές. Χρόνος όμως για όλα όχι!! Το δύσκολο κομμάτι είναι να μείνεις σταθερός στις αρχικές σου αξίες και να μην κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα και την προσωπική επαφή με τον κόσμο. Θα κινηθούμε αυστηρά σε αυτό που μας αρέσει και όπως φαίνεται αρέσει και στην πελατεία μας και όλα τα επερχόμενα project θα είναι σε αυτή τη βάση. Σίγουρα λοιπόν αρκετά νέα σχέδια με πρώτες ύλες που δεν κυκλοφορούν αλλού και φυσικά το νέο μας showroom Βεάκη 58 στο Περιστέρι για να γνωριστούμε και από κοντά πολύ σύντομα».

www.sandalista.gr