18|06|2018 08:29
ANDAMAN

Hμέρα βιώσιμης γαστρονομίας με κοκτέιλ και tapas στην ταράτσα του Andaman


Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο γίνεται συζήτηση για το θέμα της βιώσιμης γαστρονομίας, μιας και το φαγητό που δεν καταναλώνεται και πετάγεται, αλλά και τα απορρίμματα που παράγονται από την παρασκευή του, απειλούν σημαντικά τον πλανήτη. 

Η Sustainable Food Movement in Greece τιμά την παγκόσμια ημέρα βιώσιμης γαστρονομίας σήμερα  Δευτέρα 18 Ιουνίου, με μια γιορτή στην εντυπωσιακή ταράτσα του Ταϋλανδέζικου εστιατορίου Andaman Thai Bar-Restaurant στα Πετράλωνα.

Είναι η πρώτη φορά που εορτάζεται η συγκεκριμένη στη χώρα μας και η  εκδήλωση έχει ειδική σημασία, καθώς στοχεύει στην ενεργοποίηση των πολιτών απέναντι στο σοβαρό αυτό θέμα, που λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας παγκοσμίως και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Η Sustainable Food Movement in Greece είναι μια κίνηση που ασχολείται με τη μείωση απορριμμάτων τροφής στα ξενοδοχεία και εστιατόρια και δημιουργήθηκε με στόχο να προωθήσει την υιοθέτηση των πρακτικών αειφόρου ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού.  

Ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν το καλό φαγητό, αλλά ταυτόχρονα αναζητούν εναλλακτικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για να το απολαμβάνουν .

Η Βη Μπουγάνη, founder του Sustainable Food Movement in Greece, βλέποντας τις τεράστιες ποσότητες που πετάγονται στα σκουπίδια, ειδικά από χώρους εστίασης και ξενοδοχείων, άρχισε να ερευνά εις βάθος το θέμα και έψαξε να  βρει λύσεις για την κακή διαχείριση των πρώτων υλών σε συνεργασία με δίκτυα κι ειδικούς από πολλές χωράς της Ευρώπης.

Η αειφόρος ανάπτυξη  και το «foodity» , μια εφαρμογή κοινής χρήσης πλεονάζουσας τροφής, στην ουσία μάς μυούν στον ηθικό καταναλωτισμό και έτσι συμβάλλουν αποφασιστικά στην  αντιμετώπιση ενός προβλήματος.

Η Sustainable Food Movement in Greece ιδρύθηκε το 2017 ως ΚΟΙΝΣΕΠ, και κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε επαγγελματίες στης εστίασης, ενώ φροντίζει και για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το food waste. 

Η κυρία Μπουγάνη εξηγεί ότι πολλά εστιατόρια αλλά και σπίτια πετούν τόσο πολύ φαγητό, που θα μπορούσε να μοιραστεί σε ευπαθείς ομάδες ( άστεγους , ανέργους κτλ) ή να κομποστοποιηθεί. Δεύτερο βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η χρήση εντόπιων κι εποχικών πρώτων υλών  και  τέλος η ανακύκλωση των υλικών.   

Το foodity τώρα, αφορά στην αγορά φρέσκου, μαγειρεμένου φαγητού υψηλής κουζίνας, σε χαμηλή τιμή. 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή παροτρύνει τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας να προσφέρει τις μερίδες πλεονάζουσας τροφής σε χαμηλό κόστος και ενθαρρύνει όλους εκείνους τους χρήστες που δεν έχουν τη δυνατότητα να δειπνήσουν σε ένα διακεκριμένο εστιατόριο  να απολαύσουν ένα γευστικό γεύμα που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγε στα απόβλητα.

 Με κεντρικό, λοιπόν, άξονα αυτές τις βασικές αρχές, το κομψό Andaman ανοίγει τις πόρτες του και συμμετέχει στην προσπάθεια.

Στην υπέροχη ταράτσα του με τη μοναδική θέα,  θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε ακόμα περισσότερα σχετικά με τη βιώσιμη γαστρονομία, να μοιραστείτε τις απορίες σας, να ζητήσετε συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε ατομικά στο σπίτι αλλά και να δοκιμάσετε ένα sustained κοκτέιλ,  παρασκευασμένο με υλικά εποχής δια χειρός του bartender Δημήτρη Ρούσσου ειδικά για τη συγκεκριμένη μέρα.

Το κοκτέιλ θα συνοδεύεται από ένα tapas που θα δημιουργηθεί με πλεόνασμα φαγητού, στη φιλοσοφία της πλήρους αξιοποίησης κάθε πρώτης ύλης που μπαίνει στην κουζίνα.

Το κοκτέιλ και το συνοδευτικό του θα προσφέρονται στην τιμή των 5 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Φροντίδα.

Φυσικά από τη βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει και η μουσική, που θα επιμελείται ο Σπύρος Αποστολόπουλος.

Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι καταναλωτές , μπορούμε να μάθουμε να σεβόμαστε  την τροφή και τον πλανήτη που μας την παρέχει απλόχερα, οπότε η σημερινή μέρα μπορεί να γίνει η αρχή για ένα καλύτερο αύριο.

 Andaman

Αλόπης 65,  Κάτω Πετράλωνα, 21 1210 4939

TAGS