ΦΥΤΑ, ΧΡΩΜΑ, ΗΛΙΟΣ

Πώς να κάνετε τη βεράντα σας κήπο..


Η βεράντα είναι το παράθυρο του σπιτιού στον κόσμο, η εικόνα μας προς τα έξω αλλά ταυτόχρονα και η προέκταση του εσωτερικού μας χώρου. Ειδικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, γίνεται ο κύριος χώρος του σπιτιού. Σε αυτόν περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, πίνουμε το καφέ μας, τρώμε, παίζουμε, υποδεχόμαστε γνωστούς και φίλους, απολαμβάνουμε την θέα ( αν διαθέτουμε, αλλιώς ότι έχουμε). Η διαμόρφωση της βεράντας είναι θέμα προσωπικού γούστου , φαντασίας και concept, ότι ισχύει δηλαδή για όλους τους χώρους του σπιτιού. Ακολουθείς κάποια standards , ασφάλεια του χώρου, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά το πλέγμα είναι απαραίτητο, τέντες, εξασφαλίζουν προστασία από ήλιο αλλά και τα αδιάκριτα βλέμματα των περίγυρων και μετά αυτοσχεδιάζεις, παίζεις με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Υπάρχει πάντα η πολύτιμη βοήθεια των ειδικών στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Υπάρχει και το μεράκι σου, η προσωπική σου φαντασίωση, πως θα ήθελες να ήταν, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από προσωπική εργασία, καλή διάθεση και δημιουργικό πνεύμα. Ότι και αν επιλέξετε υπάρχουν κάποιοι κανόνες , μπούσουλας, χείρα βοηθείας...

 

shutterstock.com

Βεράντα ίσον φυτά. Δηλαδή ισορροπία και αρμονία χρωμάτων, ανθεκτικότητα σε ήλιο και άλλα καιρικά φαινόμενα, στοιχειώδης γνώσεις κηπουρικής. Σημαντικός συνεργάτης μπορεί να αποδειχθεί ο γεωπόνος του φυτώριου από το οποίο θα τα προμηθευτείς. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με φυτά που επιβάλλεται να έχεις στη βεράντα σου και με κάποια που καλύτερα να αποφύγεις. Συνήθως δεν δίνουμε σημασία, απλά εμμένουμε στα αγαπημένα μας. Τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι πολύχρωμα, κατηγορία στην οποία βασιλεύουν οι τριανταφυλλιές, τα γεράνια, οι ιβίσκοι, οι γαρδένιες και από τα αναρριχητικά οι μπουκαμβίλιες και το γιασεμί. Κάθε βεράντα που σέβεται τον εαυτό της τα έχει σε περίοπτη θέση. Άλλη κατηγορία, τα αρωματικά, στά οποία κυριαρχούν ο βασιλικός, η λεβάντα, ο δυόσμος, η μέντα, το δενδρολίβανο. Περνάμε στα δένδρα, και εδώ έχουμε δύο top επιλογές, την λεμονιά και την ελιά. Δίνουν χρώμα, ύψος και όγκο. Υπάρχουν πάντα και τα κλασικά πράσινα φυτά, για να σπάσει η μονοτονία χρώματος, γιούκα, φοίνικας και μπένζαμιν. Προστατεύουν απο βλέμματα, καλύπτουν γωνίες, γεμίζουν τον χώρο.

shutterstock.com

Φυτά ίσον γλάστρες, μεγάλη ιστορία. Πλαστικές, πήλινες, ξύλινες, κασπώ. Το ιδανικό θα ήταν η αποφυγή των τυπικών πλαστικών, αν και υπάρχει χρωματική ποικιλία και σε αυτές. Οι πήλινες είναι σαφώς προτιμότερες. Το πιο συνηθισμένο είναι λίγο από όλα, άλλωστε έχει να κάνει με το budget που διαθέτει κάποιος wanna be κηπουρός. Και με το γούστο.

Έπιπλα. Άλλος παράγοντας που έχει άμεση σχέση με το μέγεθος της βεράντας και το γούστο. Από το κλασικό γυάλινο τραπεζάκι με κάποιες καρέκλες μέχρι σαλόνια κήπου, η κλίμακα καθορίζεται απο το όραμα του καθενός (και το πορτοφόλι του). Ανάλογα με ότι έχεις πορεύεσαι. Καναπέδες, αιώρες, chaise longue..

shutterstock.com

Φωτισμός. Η βεράντα έχει τις αντίστοιχες με οποιοδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού απαιτήσεις φωτός. Συνήθως καλύπτονται από σποτάκια αλλά είναι γεγονός οτι τα κεριά και τα φαναράκια δίνουν άλλη αίσθηση στο χώρο. Σε όποια σχέδια, μεγέθη και να τα επιλέξετε θα βρούν σίγουρα την ιδανική θέση τους στη βεράντα σας.

Διακοσμητικά. Πάμπολα, από κρεμαστές γλάστρες μέχρι φωτιστικά. Μην υποτιμούμε και τον ρόλο των πολύχρωμων μαξιλαριών που δίνουν άλλη πνοή στο περιβάλλον.

Αποθηκευτικοί χώροι. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Εξυπηρετούν τις ανάγκες φύλαξης πραγμάτων από ξύλα για το τζάκι έως εργαλεία κηπουρικής. Υπάρχουν πολλά στην αγορά, σε μεγέθη, σχέδια και χρώματα, κάποιο από όλα σίγουρα θα σας καλύψει..

shutterstock.com