30|07|2017 09:00
ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Παιδικά παιχνίδια που σε κάνουν να θέλεις να ξαναγίνεις παιδί


Πρόσφατα έτυχε να παρακολουθήσω μια συζήτηση μεταξύ μαμάδων για το πώς απασχολούνται σήμερα τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους. Πολλές ανησυχούσαν που τα παιδιά ήταν κολλημένα στα βιντεοπαιχνίδια, άλλες παραπονούνταν ότι χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους για τα παιχνίδια, τα οποία καταλήγουν να σκονίζονται στα ράφια, κάποιες ότι τα σημερινά παιχνίδια δεν δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξασκήσουν το μυαλό τους ή τις γνώσεις τους.

Συμμεριζόμενη τους προβληματισμούς τους, βρέθηκα να κάνω έρευνα στο ίντερνετ για παιχνίδια που θα μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα ξεκολλήσουν από τις οθόνες του υπολογιστή. Επισκέφτηκα δεκάδες ιστοσελίδες, αλλά μία μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή: η ιστοσελίδα του CSIKids (csikids.gr) που προσφέρει «παιχνίδια μυστηρίου» σε «παιδιά που θέλουν να γίνουν ντετέκτιβ για μια μέρα».

Στην αρχή δεν κρύβω ότι παραξενεύτηκα λίγο για το τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει ο συνδυασμός «μυστηρίου» με «παιδιά». Όμως βλέποντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτός ο συνδυασμός είναι ο ιδανικός, αφού οι μικροί μας φίλοι έχουν έμφυτη περιέργεια, τους αρέσει να εξερευνούν και να αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους!

Το παιχνίδι που με τράβηξε πρώτο, από τον τίτλο και μόνο, ήταν το «μυστικό του Φαραώ» (csikids.gr/product/mystiko-pharao). Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μυστηρίου που ξεδιπλώνεται μέσα από έξι γράμματα που τα παιδιά λαμβάνουν ταχυδρομικά. Τα γράμματα περιέχουν χειρόγραφες επιστολές, μυστικά κλειδιά, άρθρα εφημερίδων, χάρτες θησαυρού, κωδικοποιημένα μηνύματα, κάρτες και πολλά άλλα. Τα παιδιά κάνουν έρευνα, βασισμένα στα αντικείμενα που περιέχει η κάθε αλληλογραφία,  και η υπόθεση διαλευκαίνεται πλήρως στο έκτο και τελευταίο γράμμα. 

Στη συγκεκριμένο παιχνίδι, ένας καθηγητής από την Αίγυπτο στέλνει ένα γράμμα με ένα κλειδί κι ένα μυστηριώδες σημείωμα. Το σημείωμα ζητά από τον παραλήπτη να προστατεύσει το θησαυρό της οικογένειας και να διαφυλάξει το μυστικό που του εκμυστηρεύτηκε ο Φαραώ Τουταγχαμών. Με φαντάστηκα πιτσιρίκι να διαβάζω την υπόθεση. Η φαντασία μου θα κάλπαζε και θα έκανα συνεχώς σενάρια για αυτόν τον «οικογενειακό θησαυρό»! Θα περίμενα με ανυπομονησία κάθε φορά τον ταχυδρόμο στην πόρτα! 

Ψάχνοντας περισσότερο, ανακάλυψα και τα κυνήγια θησαυρού και αμέσως θυμήθηκα τα αυτοσχέδια κυνήγια που κάναμε με την παρέα μας στην παραλία, αναζητώντας το γυάλινο μπουκάλι που έκρυβε ένας μεγάλος στην άμμο!

Βέβαια, τα κυνήγια θησαυρού του CSIKids είναι επαγγελματικά σχεδιασμένα με ωραία γραφικά και διάφορα θέματα, ανάλογα με την ηλικία και τα γούστα των «μικρών ντετέκτιβ». Μάλιστα είναι σε πολύ καλή τιμή (ξεκινούν μόλις από 3€) και έρχονται κατευθείαν στο mail σου, χωρίς να περιμένεις! Επιπλέον υπάρχουν και κάποια παιχνίδια που μπορείς να τα κατεβάσεις εντελώς δωρεάν (csikids.gr/product-category/kinigi-antikeimenon) και να τα παίξεις σχεδόν παντού, ανάλογα με το θέμα τους: στη θάλασσα, στο άλσος, στην γειτονιά, στο σχολείο! 

Ξεχώρισα δυο κυνήγια θησαυρού που θα ήθελα να παίξω αν ήμουν παιδί: το κυνήγι του χαμένου παγωτού, όπου ο παγωτατζής έχει χάσει το καρότσι παγωτού και χρειάζεται τη βοήθειά μας (csikids.gr/product/kynigi-xamenou-pagotou), και το κυνήγι εκπαίδευσης ντετέκτιβ, όπου αν τα καταφέρουμε καλά, παίρνουμε και πιστοποιητικό εκπαίδευσης (csikids.gr/product/kynigi-ekpaidefsis-detective)! 

Eπίσης η ομάδα του CSI Kidsγια διοργανώνει και παραστάσεις για παιδιά 8-11 ετών, εμπνευσμένες από  ιστορίες μυστηρίου  (csikids.gr/paidikes-parastaseis-mysthrioy).  Σε αυτές, οι μικροί θεατές γίνονται ντετέκτιβ και αναλαμβάνουν  να ρίξουν φως σε μια από τις προτεινόμενες υποθέσεις μυστηρίου: το μυστήριο στην πασαρέλα για τα κορίτσια, το χαμένο τρόπαιο για τα αγόρια, το μυστήριο στο διαγωνισμό τραγουδιού για τους μικρούς καλλιτέχνες και πολλά άλλα σενάρια!

Οι μικροί ντετέκτιβ, με την καθοδήγηση επαγγελματιών ηθοποιών, φοράνε τα γάντια τους, συλλέγουν και ερευνούν τεκμήρια, εξετάζουν δακτυλικά αποτυπώματα, κάνουν αναλύσεις με μικροσκόπια και χημικά τεστ στην προσπάθειά τους να εξιχνιάσουν την υπόθεση. 

Σήμερα τελικά οι επιλογές για παιχνίδια είναι ανεξάντλητες και σίγουρα πιο ψαγμένοι γονείς αγοράζουν ποιοτικά παιχνίδια στα παιδιά τους και όχι κατ΄ ανάγκη ακριβότερα!     

Περισσότερα στο csikids.gr