ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Γιατί τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο με τον πατέρα τους είναι πιο έξυπνα


Η σχέση μητέρας – παιδιού στα πρώτα χρόνια ζωής του να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική διότι επηρεάζει όλες τις μελλοντικές σχέσεις που θα δημιουργήσει το άτομο.

Η ποιότητα της προσκόλλησης με του παιδιού με το πρόσωπο που το φροντίζει σε βρεφική και νηπιακή ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και την σχέση του με τους γύρω του.

Μπορεί ο ρόλος της μητέρας να είναι υψίστης σημασίας, ωστόσο έρευνα αναφέρει ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο με τον πατέρα τους έχουν υψηλότερο IQ.

Σε μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ συμμετείχαν ανδρες και γυναίκες και οι δεύτερες ρωτήθηκαν για το πόσο συχνά ο πατέρας συμμετέχει σε διαστηριότητες που αφορούν την σχέση του με το παιδί. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες έχουν την τάση να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους γιους τους από ό,τι στις κόρες τους.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Evolution and Human Behaviour και δείχνει ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο με τον πατέρα τους τείνουν να είναι πιο έξυπνα. Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ήταν έκπληξη η διαφορά στην πρόοδο των παιδιών που ωφελήθηκαν από το πατρικό ενδιαφέρον και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι 30 χρόνια αργότερα οι άνθρωποι που είχαν βιώσει τον ενεργό ρόλο του πατέρα τους, είχαν υψηλότερες επιδόσεις”.