ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΖΥΓΑΡΙΑ

4 συνήθειες που καταστρέφουν τη δίαιτα


Είχες από καιρό δώσει στον εαυτό σου την υπόσχεση “από Δευτέρα δίαιτα” και τώρα βρίσκεσαι πια στη φάση που το παλεύεις με νύχια και με δόντια.

Γράφτηκες γυμναστήριο, έχεις περιορίσει τα γλυκά, πίνεις άφθονο νερό, ελάττωσες τα αλμυρά. Όμως η ζυγαριά σου παραμένει κολλημένη στα ίδια κιλά.

Γιατί συμβαίνει αυτό και ποιοι παράγοντες το επηρεάζουν; Ακολουθείς μήπως ακατάλληλη διατροφή;

Ο νους σου δεν πηγαίνει σίγουρα σε αυτά που θα σου πούμε, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που πράγματι κάνουν τον οργανισμό σου να αντισταθεί στη μείωση του βάρους και δεν είναι τόσο προφανείς.

  • Έλλειψη ύπνου

Ενδεχομένως να μην σου το επιτρέπει η υπερένταση ή και το ωράριο της δουλειάς σου, όμως κι εσύ, όπως και ολοένα περισσότερος κόσμος, αν το σκεφτείς καλύτερα, κοιμάσαι κατά μέσο όρο έξι ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με επιστήμονες ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην αυξομείωση του σωματικού μας βάρους. Όσο λιγότερο παραδίνεσαι στον Μορφέα, τόσο περισσότερο επηρεάζονται οι ορμόνες που ανοίγουν την όρεξη και προκαλούν επιθυμία για γλυκό.

  • Movie time!

Μπορεί μια ταινία με φίλους ή μια τηλεοπτική εκπομπή να σε χαλαρώνει και να σε διασκεδάζει, όμως ταυτόχρονα σου αποσπούν την προσοχή, κάνοντας σε να καταναλώνεις έως και κατά 50% μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού εκείνη τη χρονική περίοδο.

  • Το εργασιακό σου περιβάλλον

Ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, όπου οι αποστάσεις είναι τεράστιες, οι άνθρωποι συνηθίζουν να καταναλώνουν σνακ αντί για γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και μάλιστα “κακές”. Επίσης, υποστηρίζεται πως το άγχος και το στρες στη δουλειά επιβαρύνουν κατά πολύ τη σωματική μας κατάσταση.

  • Οι ορμονικές αλλαγές του κύκλου

Λίγες ημέρες πριν την περίοδο θα έχεις παρατηρήσει πως σε περιτριγυρίζει μια έντονη λιγούρα για αλμυρά ή γλυκά φαγητά. Αυτή η επιθυμία μπορεί να εναλλάσσεται η μια μετά την άλλη στη στιγμή. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται για πραγματική πείνα, αλλά για την συναισθηματική μας ευχαρίστηση που ικανοποιείται μέσα από τις γεύσεις.