«Μα πόσο κακό μπορεί να κάνει ένα τόσο δα μικρό γλυκό;». «Περισσότερη από όση νομίζεις» είναι η απάντηση.
Η ζάχαρη, ο λευκός φίλος και εχθρός έχει μπει στο στόχαστρο και όχι άδικα καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες με τα πορίσματά τους επιβεβαιώνουν τις βλαβερές συνέπειές της για την υγεία μας. Η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια και τα ούλα, αυξάνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία, προκαλεί πρόωρη γήρανση, μειώνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης, μπορεί να εμποδίσει την διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης, αυξάνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, μπορεί να γίνει αιτία πονοκεφάλων και ημικρανιών και μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου.
Η Κρίστι έκανε ένα πείραμα: σταμάτησε να τρώει ζάχαρη για έναν ολόκληρο χρόνο και κατέγραψε την εμπειρία της. Πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός ανθρώπου αν αφαιρέσει μια μόνο τροφή από το διαιτολόγιό του; Η απάντηση είναι «Δραστικά».
«Υπάρχουν δύο τύποι ζάχαρης. την «καλή» που θα βρεις σε φρούτα ως φρουκτόζη και σε γαλακτοκομικά προϊόντα ως λακτόζη και την «κακή» (κατεργασμένη) που θα βρεις σε επιδόρπια, σε σνακς, toppings και άλλες λιχουδιές. Πριν από ένα χρόνο αποφάσισα να την βγάλω από την καθημερινή διατροφή μου μετά από σύσταση του γιατρού μου γιατί αντιμετώπιζα δερματολογικά προβλήματα, πονοκεφάλους και υπνηλία. Δεν ήταν εύκολο στην αρχή. Έπρεπε να μην καταναλώνω παραπάνω από 20 γραμμάρια ημερησίως. Αφαίρεσα από το ψυγείο μου όλες τις τροφές με προσθήκη ζάχαρης. Τα αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες ήταν θεαματικά.