ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Τελικά, ποιος πληρώνει στο πρώτο ραντεβού; -8 γυναίκες απαντούν


Είναι η κλασική ερώτηση που σου κάνουν οι φίλες σου, όταν βγαίνεις για πρώτη φορά ραντεβού με κάποιον.

«Πλήρωσε;». Η αγωνία στα μάτια τους φανερή και αναλόγως την απάντηση αρχίζουν τα γνωστά: Στο «ναι» θα δεις τα πρόσωπα τους να χαμογελούν και να λένε «κύριος», «ευτυχώς» και «έτσι πρέπει», ενώ στο «όχι»... η μία θα σου πει «τι να τον κάνεις τον τσιγκούνη, μην ξαναβγείς μαζί του», ή άλλη θα προσπαθήσει να το χωνέψει και θα σου ζητάει ξανά και ξανά την περιγραφή πώς έγινε το σκηνικό και η άλλη θα σου πει «εε εντάξει άμα σου άρεσε να ξαναβγείς, τι σημασία έχει αν πλήρωσε ή όχι».

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γυναίκες θέλουν ο άντρας να πληρώσει στο πρώτο ραντεβού (βασικά θέλουν να είναι γενναιόδωρος σε όλα τα ραντεβού) γιατί αυτό είναι το «σωστό»,καθώς τους έμαθαν πως μια κυρία δεν βγάζει ποτέ πορτοφόλι, όταν συνοδεύεται.

Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει αλλά το «ποιος θα πληρώσει στο πρώτο ραντεβού» παραμένει ένα ερώτημα που κάνει... τζιζ.

Το askmen.co.uk ρώτησε γυναίκες και έμαθε τι παίζει σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα, για να ξέρεις και εσύ απόψεις του φύλου σου και τα αγόρια για να πάρουν ένα δείγμα για το τι στο καλό έχουν οι γυναίκες στο κεφάλι τους.

  • «Μπορεί να ακουστεί παλιομοδίτικο, αλλά ο άνδρας πρέπει πάντα να πληρώνει στο πρώτο ραντεβού και το φαγητό και το ποτό. Μπορεί να σκεφτείς πως τα ''μισά-μισά'' ή το να την αφήσεις να πληρώσει είναι συμπεριφορά ενός μοντέρνου άνδρα, ωστόσο, αυτοί οι ''μοντέρνοι άνδρες'' είτε βρίσκονται στη λίστα των φίλων ή είτε στην λίστα των τσιγκούνηδων. Εάν επιμένει, κάνε πως το δέχεσαι, και πλήρωσε όταν δεν βλέπει. Αυτή είναι εξαιρετική χειρονομία και θα αφήσει στο κορίτσι την εντύπωση πως έκανες το σωστό».
  • «Οποιος ζητάει στον άλλον να βγει θα πρέπει και να πληρώσει. Αν για γυναίκα αποδεχθεί αυτό το σενάριο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη πληρώσει όλους τους λογαριασμούς. Εγώ έφτανα στο ραντεβού με ένα μπουκάλι κρασί και μία κάρτα, ευχαριστώντας τον για μια θαυμάσια βραδιά εκ των προτέρων. Εντεκα χρόνια μετά ακόμα μαλώνουμε για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό».
  • «Αν κάποιος θέλει δεύτερο ραντεβού θα πρέπει να πληρώσει το μερίδιο του, όπως θα κάνω και εγώ για το δικό μου. Οταν οι άντρες προσπαθούν να πληρώσουν είναι κάπως αμήχανα: Προσφέρομαι να πληρώσω τα μισά, αυτός επιμένει, απογοητεύομαι γιατί βγάζω μόνη μου τα χρήματά μου και τα κάνω ό,τι θέλω, αυτός συνεχίζει να επιμένει και να αισθάνομαι πως με πατρονάρει. Συνήθως είναι και το τελευταίο ραντεβού. Το να πληρώσεις και για το ραντεβού σου δείχνει πως δεν πιστεύεις πολύ σε εσένα και πως θα πρέπει να του δώσεις κάτι παραπάνω από τη γοητεία σου».
  • «Φυσικά και ο άντρας πρέπει να πληρώσει στο πρώτο ραντεβού. Αν έπρεπε να πληρώσω μόνη μου ή τα μισά, θα ξενέρωνα. Θα ήμουν κάπως ''τι φάση;''. Υπάρχουν βέβαια και άλλα πράγματα που κοιτάζω σε ένα ραντεβού, όπως τα εάν έχει τρόπους, εάν ανοίγει και μπαίνει πρώτος  -οι κυρίες πάντα προηγούνται- και αν έρχεται να με πάρει πριν βγούμε. Οχι δείπνο στο σπίτι, η γυναίκα πρέπει βγαίνει έξω. Και δεν υπάρχει όριο στο πόσα πρέπει να ξοδέψεις, επειδή ο άντρας πληρώνει».

Shutterstock

  • «Το ζήτημα του λογαριασμού έχει τις ρίζες του στις αρχές της ιπποσύνης, η οποία αφορά τα αρσενικά με κάποια οικονομική και κοινωνική εξουσία. Η ιπποσύνη σχετίζεται με τον σεβασμό και την ευγένεια που περιλαμβάνει η συμπεριφορά ανδρών προς τις γυναίκες. Η πληρωμή σε ένα ραντεβού συνδέεται με την έννοια της ιδιοκτησίας. Ετσι, όλο το θέμα βασίζεται σε μια πατριαρχική βάση και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην σεξουαλική πολιτική. Νομίζω πως αν και αρκετοί άνδρες είναι πιο προοδευτικοί στο θέμα της πληρωμής, οι περισσότεροι εξακολουθούν να έχουν θέμα με τις γυναίκες που κάνουν εξίσου τα ίδια πράγματα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως οι γυναίκες είναι ανθρώπινα όντα, που χρήζουν σεβασμό, και όχι εμπορεύματα προς αγορά».
  • «Η κοπέλα πρέπει πάντα να προσφερθεί, αλλά προσωπικά πιστεύω πως ο άντρας πρέπει να πληρώσει. Πολλές γυναίκες κερδίζουν περισσότερα από τους συντρόφους τους -και είμαι η πρώτη που θα πει πως μπορώ να κάνω ό,τι και ένας άντρας- ωστόσο η κίνηση δείχνει πως είναι πρόθυμος να σε προστατεύσει και να σε στηρίξει εάν τον χρειαστεί. Ωστόσο, δεν νομίζω πως θα πρέπει να πληρώνει μόνο αυτός στα επόμενα ραντεβού. Είτε μισά-μισά, είτε το κορίτσι να δείξει στο αγόρι πόσα σημαίνει γι΄αυτόν, πληρώνοντας την έξοδο. Αν στο πρώτο ραντεβού προσφερθώ να πληρώσω και μου πει ''ΟΚ'', δεν είμαι σίγουρη πως θα υπάρξει δεύτερο».
  • «Η απόφαση για το ποιος θα πληρώσει δεν πρέπει να βασίζεται στο φύλο. Η ισότητα δεν είναι αυτή που επιδιώκουμε; Τούτου λεχθέντος, αν κάποιος θέλει να σας καλομάθει, υπέροχα! Ποιος δεν το θέλει; Ωστόσο, αυτή πρέπει να είναι μία απόφαση από την καρδιά, όχι το παντελόνι».
  • «Πιστεύω πως η κοπέλα πρέπει πάντα να προσφερθεί να μοιραστεί ο λογαριασμός, αλλά ο άνδρας θα πρέπει να τα πληρώσει όλα. Φυσικά, αν το ραντεβού δεν πάει καλά, μπορούν να τα πληρώσουν μισά-μισά και να πάρει ο καθένας τον δρόμο του».