05|07|2017 09:49
ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ερευνα: Πώς η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος


Τελικά, η μείωση των ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνετε δεν βοηθά μόνο στη μείωση του βάρους, αλλά και στην επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης του οργανισμού και της επιδερμίδας σας.  

Με άλλα λόγια, με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια. Έπιστημονική ρευνα, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο Journals of Gerontology έδειξε ξεκάθαρα πως με μια μείωση της τάξεως του 25% στις θερμίδες, μπορούμε να μειώσουμε κατά 0,6 χρόνια τη βιολογική επιβάρυνση που υφίσταται ο οργανισμός μας σε ετήσια βάση.

Και τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στο αισθητικό κομμάτι, δηλαδή σε πιο καλοσχηματισμένο σώμα, λιγότερες ρυτίδες και πιο σφριγηλή επιδερμίδα.



 

Shutterstock

Σύμφωνα με τον Δρ. Ντάνιελ Μπέλσκυ, επίκουρο καθηγητής ιατρικής στο Ντιουκ, «επεμβάνοντας στον ρυθμό βιολογικής γήρανσης ίσως είναι δυνατό να προλάβουμε ή τουλάχιστον να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών ασθενειών και αναπηριών που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία».

Σε αυτά τα συμπεράσματα έφτασαν αναλύοντας στοιχεία από μια παλαιότερη κλινική δοκιμή.  

Σε ένα δείγμα 220 ανθρώπων, από τους οποίους κανένας δεν ήταν παχύσαρκος), οι 145 μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 25%, ενώ οι υπόλοιποι δεν άλλαξαν τίποτα στη διατροφή τους. Σε διάστημα δύο ετών που διήρκεσε η μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων και από τις δύο ομάδες, η οποία ήταν κατά μέσο όρο τα 37 χρόνια, αξιολογώντας παραμέτρους της καρδιακής, μεταβολικής και ανοσολογικής τους λειτουργίας.

Για καθένα από τα δύο έτη της μελέτης, στην ομάδα όσων είχαν διατηρήσει τις διατροφικές τους συνήθειες, παρατηρήθηκε αύξηση της βιολογικής ηλικίας κατά 0,71 έτη ενώ στην ομάδα των μειωμένων θερμίδων παρατηρήθηκε αύξηση της βιολογικής ηλικίας κατά 0,11 έτη. Με άλλα λόγια, , διαφορά 0,6 έτη κατ’ έτος.


Όπως έχουν επισημάνει και παλαιότερες έρευνες πάνω στο ίδιο θέμα, η μείωση λήψης τροφής οδηγεί σε μειωμένο ρυθμό διαίρεσης και καταστροφής των κυττάρων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει χαμηλότερα τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, πιο δυνατά κύτταρα ενάντια στη φθορά και, επομένως, πιο νεανικό δέρμα.