Χωριάτικο ή ολικής άλεσης, πολύσπορο ή σικάλεως. Το ψωμί είναι μια τροφή που έχει παρεξηγηθεί λόγω των θερμίδων της.
Η ποσότητα και ο τρόπος που καταναλώνεται είναι παράγοντες καθοριστικής σημασίας για το πόσο -θερμιδικά- θα επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Με άλλα λόγια, αν τρώτε καθημερινά παραπάνω από μια φέτα ψωμιού και την συνδυάζεται με γλυκά ή αλμυρά toppings, τότε, ναι, το ψωμί μπορεί να γίνει μια τροφή που σταδιακά σας προσθέτει βάρος.
Οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι η χρυσή τομή στη διατροφή είναι το μέτρο. Καμία τροφή δεν θα πρέπει να αποκλείουμε από το διαιτολόγιό μας -εκτός αν έχουμε τη σύμφωνη γνώμη κάποιου ειδικού-.
Το πιο σημαντικό είναι να την καταναλώνουμε με μέτρο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και λιπαρών.
Το ψωμί μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και σε καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες και να μειώσει την κακή χοληστερίνη.