ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για πατάτες και κουνουπίδι ογκρατέν


Δεν τρελαίνεστε για κουνουπίδι; Τι στοίχημα ότι μετά από αυτή τη συνταγή θα γίνει από τα αγαπημένα σας λαχταριστά πιάτα... 

Σας φαίνεται παράδοξο που βλέπετε τις λέξεις «λαχταριστό» και «κουνουπίδι» στην ίδια πρόταση; Ήρθε η στιγμή να αλλάξετε γνώμη.

Βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για πατάτες και κουνουπίδι ογκρατέν από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο που αξίζει να την δοκιμάσετε για την απίθανη γεύση της.

Συνοδέψτε υπέροχα το κρέας ή το ψάρι σας με αυτή τη συνταγή. Βελούδινες πατάτες και κουνουπίδι ογκρατέν που τρώγονται και ως κυρίως πιάτο.

Ας δούμε την συνταγή:

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 450 γρ. γάλα
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 20 γρ. αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, χοντροτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε τις πατάτες, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να είναι αρκετά μαλακές οι πατάτες και να αρχίσει να χυλώνει η σάλτσα, προσέχοντας να μην σπάσουν.

Στρώνουμε το 1/3 από το κουνουπίδι ομοιόμορφα σε ταψί και καλύπτουμε ομοιόμορφα με το 1/3 από το μείγμα με τις πατάτες. Συνεχίζουμε με μια ακόμη στρώση κουνουπίδι, πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και απλώνουμε και τη δεύτερη στρώση από πατάτες.

Επαναλαμβάνουμε προσθέτοντας την τελευταία στρώση από κουνουπίδι, παρμεζάνα και το υπόλοιπο μείγμα με τις πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα.

Σερβίρουμε και προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ετοιμο!

Δείτε το βίντεο:

Την συνταγή πήραμε από το σάιτ του Γιάννη Λουκάκου.