12|09|2017 13:28
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Η ηθοποιός Jamie King εξηγεί γιατί θεωρεί άδικη την απαγόρευση των size zero μοντέλων


Μπορεί η απαγόρευση των πολύ αδύνατων μοντέλων από τις πασαρέλες να θεωρηθεί body shaming;

Πριν από μια εβδομάδα, δύο κολοσσοί της βιομηχανίας της μόδας, οι Kering και LVMH, απαγόρευσαν τα πολύ αδύνατα (size zerο ή αλλιώς ΧΧS) μοντέλα από τις πασαρέλες τους.

Πρόκειται για τις εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ονόματα όπως Dior, Givenchy και Gucci και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση τους, από εδώ και πέρα, θα χρησιμοποιούν μόνο μοντέλα από νούμερο 34 και πάνω, πράγμα που θα εφαρμοστεί και στα αντίστοιχα σόου τους στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης που διεξάγεται από την προηγούμενη εβδομάδα στη μητρόπολη της μόδας. 

Η 32χρονη ηθοποιός, στα πλαίσια της εμφάνισής της σε ένα από τα σόου, εξέφρασε την -όχι και τόσο θετική, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα- άποψη της για τη νέα καταδικαστική ρυθμιση. 

«Πιστεύω ότι είναι άδικο να λες ότι αν κάποια φοράει το μικρότερο νούμερο τότε απαγορεύεται να δουλέψει, με τον ίδιο τρόπο που πάλι είναι άδικο να μη μπορείς να εργαστείς στο χώρο της μόδας αν είσαι νούμερο 16», ήταν το δριμύ της σχόλιο στη New York Post.

 

Η ηθοποιός Jamie King στο δρόμο για το show του Jason Wu της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης

Η Jamie King διαγνώστηκε με ενδομητρίωση, και όπως λέει, εκείνη την περίοδο, λόγω ορμονικών διαταραχών, είχε πάρει σχεδόν 20 κιλά. «Όταν έχεις παχύνει, οι παραγωγοί και να θέλουν να σου δώσουν ένα ρόλο, θα ζητήσουν να μάθουν γιατί πάχυνες. Κάπως έτσι κατάλαβα ότι το να σε σχολιάζουν αρνητικά επειδή έβαλες βάρος ή επειδή είσαι πολύ αδύνατη είναι το ίδιο πράγμα», είπε δείχνοντας την άλλη πλευρά του νομίσματος. 

«Είμαι αρκετά αδύνατη από φυσικού μου και μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να πάρω κιλά», πρόσθεσε. «Όταν λοιπόν κάποιος follower στο Instagram μπορεί να μου γράψει "Φάε κανένα μπέργκερ", σκέφτομαι ότι με σχολιάζουν αρνητικά για το πως είμαι».

Από τον περασμένο Μάιο, ο νόμος που θεσπίστηκε στην Γαλλία θέτει ως προαπαιτούμενο τα μοντέλα να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας από γιατρό με σκοπό να περιορίσει τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα ανορεξίας, βουλιμίας και άλλων διατροφικών διαταραχών. 

Η παραπάνω νομική ρύθμιση αφορά με κάποιο τρόπο και τη χρήση Photoshop στις εμπορικές καμπάνιες και φωτογραφίσεις. Αν, δηλαδή, μια εικόνα έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία για να κάνει ένα μοντέλο να δείχνει πιο αδύνατο ή πιο γεμάτο, πρέπει να αναφέρεται ως «επεξεργασμένη φωτογραφία».