Μας αρέσουν τα έθιμα και τα τιμάμε δεόντως. Ειδικά αυτά που μαζί με την παράδοση φέρνουν και φαγητό. Και η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα αφιερωμένη στο φαγητό.
Θαλασσινά, νηστίσιμα, παραδοσιακά. Γεύσεις από την παιδική μας ηλικία, παρέα με κρασάκι, τσίπουρο και ό, τι άλλο τραβάει η ψυχή μας. Κάποιοι έχουν ήδη κάνει κράτηση σε ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία. Πολλοί άλλοι όμως, τα ετοιμάζουν μόνοι τους.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι οι καλές λαγάνες είναι δύσκολο να βρεθούν. Στην καλύτερη περίπτωση, θα φας ένα αδιάφορο ψωμάκι, δίχως γεύση που σε λίγη ώρα θα το δεις να μπαγιατεύει. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε φέτος να δούμε τη λαγάνα αλλιώς. Με γαλλικό αξάν και μπερέ.
Η γαλλική λαγάνα ονομάζεται fougasse και έχει καταγωγή από την Προβηγκία. Η Fougasse χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για να εκτιμηθεί η θερμοκρασία ενός φούρνου με ξύλα. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ψηθεί δίνει μια ιδέα για τη θερμοκρασία του φούρνου και αν είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε το υπόλοιπο (κανονικό) ψωμί.
Είναι νόστιμη, πιο αφράτη από τη δική μας λαγάνα και γίνεται πανεύκολα.