BALENCIAGA S/S 2020

Πρωτοποριακό θέαμα- Η S/S συλλογή του οίκου Balenciaga υμνεί το power dressing με σκηνικό εμπνευσμένο από το Ευρωκοινοβούλιο


Ο Demna Gvasalia παρουσίασε τη δική του εκδοχή για το σύγχρονο ντύσιμο γραφείου, στο show που έγινε το highlight της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού.

Μιλώντας για εντυπωσιακά σκηνικά σε fashion shows, ο οίκος Chanel είχε ως τώρα την πρωτοκαθεδρία και μάλιστα με διαφορά. Στα χρόνια της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης στον οίκο, ο Karl Lagerfeld είχε μεταμορφώσει το Grand Palais του σε παραλία, τροπικό δάσος με καταρράκτες και συγκρότημα εκτόξευσης πυραύλων (!). Ωστόσο, φαίνεται ότι ο οίκος Balenciaga αποφάσισε να μπει δυναμικά στο παιχνίδι, κερδίζοντας τον τίτλο του πιο πρωτότυπου σκηνικού στη φετινή Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Ο χώρος, κάθε γωνία του οποίου φωτογραφήθηκε και αναπαράχθηκε με ζήλο στα αμέτρητα instagram stories των fashionistas, ήταν διαμορφωμένος σαν ένα άλλο, ελαφρώς φουτουριστικό αλλά αρκετά ρεαλιστικό ευρωκοινοβούλιο.

Το πάτωμα ήταν καλυμμένο με μοκέτα στο χαρακτηριστικό έντονο μπλε, οι καλεσμένοι κάθονταν κυκλικά σε διαφορετικά επίπεδα και τους τοίχους κάλυπταν κουρτίνες στο ίδιο χρώμα. Το σκηνικό ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το κεντρικό “θέμα” της φετινής συλλογής: το power dressing.

Όπως διευκρίνιζε στις σημειώσεις του show που παρέλαβαν οι προσκεκλημένοι, ο Demna Gvasalia (καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου και enfant terrible της μόδας την τελευταία πενταετία) εμπνεύστηκε από το ντύσιμο γραφείου ή αλλιώς το ντύσιμο που υποδεικνύει εξουσία για όποιου είδους δουλειά και αν πρόκειται. Το μότο του θα μπορούσε να είναι “μεγάλοι όγκοι, μεγάλα εγώ”.

Oversized σακάκια με τονισμένους ώμους, φαρδιά παντελόνια ανδρικού τύπου, κλασικά πουκάμισα κλειστά στο λαιμό, μακριά παλτό και αδιάβροχα έδωσαν την runway εκδοχή της καθημερινής γκαρνταρόμπας, με την απαραίτητη υπερβολή που χαρακτηρίζει την υψηλή ραπτική. Παράλληλα, εφαρμοστά βελούδινα μίνι, άνετα φορέματα με αναφορές στα ‘80s αλλά και γλυπτικές τουαλέτες με ογκώδεις φούστες και φιόγκους εξισορρόπησαν τη θηλυκότητα της καλοκαιρινής συλλογής, ενώ τα εμφυτεύματα προσώπου που φορούσαν στα ζυγωματικά τους κάποια μοντέλα ερμηνεύτηκαν ως πιθανό (δυστοπικής υφής) σχόλιο του σχεδιαστή για την παραμόρφωση που επιβάλλει η σύγχρονη πραγματικότητα.

*To show ξεκινά στο 23'