Οι 10 τροφές που μπορούν να σου χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής | 0 bovary.gr
Οι 10 τροφές που μπορούν να σου χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής | 0 bovary.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Οι 10 τροφές που μπορούν να σου χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής


Πάντα ψάχνουμε τρόπους να παραμένουμε νέοι και υγιείς αλλά και να αποκτήσουμε μια μακριά και καλή ποιοτικά ζωή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχουμε αυτό, είτε φυσικοί είτε με τη βοήθεια της επιστήμης. 

Μπορείς όμως να αποφύγεις τα φαρμακευτικά σκευάσματα και το νυστέρι. Υπάρχουν πολλές τροφές με αντιγηραντική δράση που παράλληλα σου χαρίζουν μακροζωία. 

Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές που πρέπει να προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο:

Φάβα

Τα πράσινα και κίτρινα όσπρια, ολόκληρα ή μαγειρεμένα, ως κύρια τροφή της μεσογειακής δίαιτας, μπορούν να επιβραδύνουν το γήρας σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα του BMJ. Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους δίνει τη δύναμη της μακροζωίας. 

Shutterstock
Shutterstock

Καρύδια

Οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς και κυρίως καρύδια, τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, απολαμβάνουν 2-3 χρόνια ζωής παραπάνω, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine. Οι καρποί μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων, τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε γερνώντας. Ακόμη, τα καρύδια σε κάνουν πιο έξυπνο.

shutterstock
shutterstock

Πρωτεΐνη λαχανικών

Μερικά γεύματα χωρίς κρέας την εβδομάδα μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο ζωής σου. Αν προσθέσεις λαχανικά, που είναι πηγές πρωτεΐνης, στο γεύμα σου, αυξάνεις τη διάρκεια ζωής σου, ειδικά αν έχεις προβλήματα με τα νεφρά σου. Κινόα, ρύζι, φασόλια, σόγια, τοφού και σίκαλη είναι μερικές τροφές που έχουν όση πρωτεΐνη έχει το κρέας ενώ παίρνεις τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία. 

shutterstock
shutterstock

Καρότα

Τα καρότα όχι μόνο σου δίνουν μακροζωία αλλά σε κάνουν να είσαι και πιο ελκυστική! Γι’ αυτό ευθύνονται τα συστατικά που δίνουν στο καρότο το πορτοκαλί του χρώμα. Δύο σε ένα.

Shutterstock
Shutterstock

Σαρδέλες

Τα λιπαρά οξέα Ω3 έχουν πολύ ισχυρά οφέλη μακροζωίας ενώ βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για καρδιακές νόσους και διαβήτη. Η καλύτερη πηγή είναι οι σαρδέλες. Σου παρέχουν τη μισή ημερήσια αξία σε Ω3 και 400% της ημερήσιας ανάγκης σε Β12, που συνδέονται με τη διάρκεια ζωής. Οι μικρές σαρδέλες, είναι στο πάτο της τροφικής αλυσίδας, πράγμα που κάνει πιο απίθανο να μολυνθούν με τοξίνες.

shutterstock
shutterstock

Σαλιγκάρια

Είναι σημαντική πηγή σιδήρου που μπορούν να προλάβουν την αναιμία και να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής σου. Μη φοβάσαι να τα φας, είναι πεντανόστιμα.

shutterstock
shutterstock

Καρύδα

Δίαιτα πλούσια σε υγιή λίπη, μειώνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, προστατεύοντας το DNA από βλάβες. Το τροπικό αυτό φρούτο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπινους εγκεφάλους να μείνουν νέοι και υγιείς. 

shutterstock
shutterstock

Κρασί και σοκολάτα

Μπορεί να τα θεωρείς guilty pleasure, αλλά μπορούν να σε κάνουν να ζήσεις περισσότερο. Είναι πηγές ρεσβερατρόλης, που αντιστρέφει τα σημάδια γήρανσης. Η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί είναι ιδανικά γι’ αυτό το σκοπό.

shutterstock
shutterstock

Ρόδι

Οι κόκκινοι καρποί του ροδιού είναι το κλειδί της μακροζωίας, καθώς τα συστατικά του προστατεύουν από τη γήρανση. Ακόμη, είναι ένα γευστικό και υγιεινό σνακ που μπορείς να το βάλεις στο φαγητό ή στο γλυκό σου.

shutterstock
shutterstock