unsplash/Brooke Lark
unsplash/Brooke Lark
ΕΛΚΟΣ

Οι έξι τροφές που πρέπει να βάλεις στην διατροφή σου για την πρόληψη και θεραπεία του έλκους


Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από έλκος. 

Πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του σώματός μας, που προκαλείται από σπάσιμο του δέρματος ή της βλεννογόνου μεμβράνης που δεν έχει επουλωθεί.

Χωρίζεται στις εξής κατηγορίες: Στο γαστρικό (στομαχικό) έλκος, το οισοφαγικό έλκος και το έλκος του δωδεκαδάκτυλου, όπως αναφέρει το Health line.

Το έλκος δεν δημιουργείται απευθείας από το στρες, όπως πιστεύαμε, αλλά από το βακτήριο Helicobacter pylori, σύμφωνα με το Reader’s digest. Γι’ αυτό το λόγο, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για την θεραπεία του. 

Η φύση, βέβαια, πάντα προνοεί. Υπάρχουν έξι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και θεραπεία του έλκους και καλό θα ήταν να τις εντάξουμε στην διατροφή μας αν υποφέρουμε από έλκος.

Μέλι

Αποτελεί ένα οικείο φάρμακο που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια. Το μέλι καταπολεμά τα βακτήρια και μπορεί να βοηθήσει την επούλωση ενός δερματικού έλκους και στην αντιμετώπιση του Helicobacter pylori.

Shutterstock
Shutterstock

Μπρόκολο, λαχανάκι Βρυξελλών, κουνουπίδι

Αυτά τα σταυροειδή λαχανικά περιέχουν σουλφοραφάνη, μια χημική ένωση που συνθλίβει το βακτήριο Helicobacter pylori. 

shutterstock
shutterstock

Λάχανο

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αμινοξύ γλουταμίνη βοηθά στην καταπολέμηση του έλκους. Βοηθά στην θωράκιση της βλεννώδους επένδυσης του εντέρου και στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο στομάχι. 

shutterstock
shutterstock

Γιαούρτι

Το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν καλά βακτήρια που αναστέλλουν την δράση του Helicobacter pylori και κάνουν το έλκος να γιατρευτεί γρηγορότερα. 

Shutterstock
Shutterstock

Φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες κρατούν μακριά το έλκος κυρίως του δωδεκαδάκτυλου. Σε έρευνα του Χάρβαρντ, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι λάμβαναν φυτικές ίνες από τις τροφές τους, είχαν 32% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκος του δωδεκαδάκτυλου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, που βρίσκονται στη βρώμη, τα φασόλια, στο κριθάρι, στον αρακά και στα αχλάδια σχηματίζουν για γλιστερή κόλλα στο στομάχι που λειτουργεί ως τοίχος ανάμεσα στην εσωτερική επένδυση και των διαβρωτικών οξέων του στομάχου.

shutterstock
shutterstock

Τσάι

Το τσάι καλύπτει το στομάχι, όπως κάνει και στον λαιμό με το μαλακό του επίχρισμα. Προκαλεί ανακούφιση από τον πόνο και τις πληγές. 

shutterstock
shutterstock