Unsplash/Toa Heftiba
Unsplash/Toa Heftiba
KETOTARIAN DIET

Ketotarian diet -Η παραλλαγή της πιο διάσημης δίαιτας καίει το λίπος και καταπολεμά τις φλεγμονές


Δίαιτες υπάρχουν πολλές, αποτελεσματικές όμως λίγες.

Η μία δεν μας κάνει, η άλλη δεν μας βοηθά, πάντα ψάχνουμε για την ιδανική, αυτή που θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά και να θωρακίσουμε την υγεία μας.

Υπάρχουν, βέβαια, άπειρες δίαιτες και διατροφές για να ακολουθήσουμε, καθώς στα social media και στα περιοδικά αλλά και στα fitness blogs κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές και diet trends.

Μια από αυτές είναι η ketotarian diet. Πρόκειται για παραλλαγή της κετογονικής δίαιτας, ένα νέο διατροφικό πλάνο που γίνεται μόδα.

Τι είναι όμως αυτή η δίαιτα και τι πρέπει να ξέρουμε;

Η δίαιτα αυτή δημιουργήθηκε από τον δρ. Will Cole και πρόκειται για μία φυτικής προέλευσης παραλλαγή της πιο διαδεδομένης keto diet. 

Αν και το κρέας, το ψάρι και το τυρί είναι ακόμα στο μενού, τρώγονται με μετριοπάθεια.

Shutterstock
Shutterstock

Αντίθετα, το κύριο μέρος της δίαιτας αποτελείται από τροφές χαμηλές σε υδατάνθρακες και φυτικής προέλευσης όπως υγιή λιπαρά (αβοκάντο, ξηροί καρποί) και μη αμυλούχα λαχανικά (σκούρα φυλλωτά λαχανικά).

Σύμφωνα με το δρ. Will Cole, οι περισσότεροι που ακολουθούν φυτικές δίαιτες, στρέφονται στους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, σιτηρά), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και λοιμώξεις. 

Αντίθετα, η ketotarian δίαιτα περιορίζει τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες (ακόμα και τα όσπρια) και επικεντρώνεται σε φυτικές τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

shutterstock
shutterstock

Στόχος αυτής της δίαιτας είναι να θέσει το σώμα μας στην κατάσταση της κετόζης, κατά την οποία θα κάψεις τις υπάρχουσες αποθήκες λίπους για να παράγεις ενέργεια. Αυτό οδηγεί με την σειρά του σε πιο γρήγορη απώλεια βάρους.

Ακόμη, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά την συνολική υγεία. Αυτή τη διατροφή, μπορούν να ακολουθήσουν vegetarians (χορτοφάγοι), vegans και pescatarians (αυτοί που τρώνε ψάρι αντί για κρέας).

Ωστόσο, μπορείς να φας και κρέας καθώς δεν πρόκειται για την χορτοφαγική εκδοχή της keto. Μετά τις πρώτες 8 εβδομάδες, μπορείς να προσθέσεις οργανικό βοδινό κρέας ή χοιρινό βοσκοτόπου (που έχουν τραφεί με φυτικές τροφές), μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

shutterstock
shutterstock