Shutterstock/Deyan Georgiev
Shutterstock/Deyan Georgiev
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Αυτό το νόστιμο superfood δεν πρέπει να το τρώτε μόνο την Καθαρά Δευτέρα


Ταραμάς, χαλβάς, παραδοσιακή Λαγάνα και χταποδάκι. Η Καθαρά Δευτέρα είναι εδώ και το έθιμο θέλει να πετάξουμε χαρταετό και να φάμε παρέα με την οικογένεια.

Αυτή η μέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας. Το ελληνικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι πλούσιο σε γευστικά εδέσματα, αλλά και πλούσιο σε θερμίδες. 

Την τιμητική τους έχουν η ταραμοσαλάτα, η λαγάνα και ο χαλβάς, ενώ δεν λείπουν από το τραπέζι, τα θαλασσινά, οι σαλάτες, η φασολάδα και το τουρσί. Οι διατροφικοί αυτοί, θησαυροί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. 

Εμείς επιλέξαμε το κορυφαίο των θαλασσινών που δεν είναι άλλο από το χταπόδι, το οποίο σας προτείνουμε να το τρώτε σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα.

Είναι άπαχο, θρεπτικό, η νοστιμιά του είναι μοναδική και έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Ψητό, βραστό με ξύδι, στον φούρνο με κοφτό μακαρονάκι.

Το χταπόδι είναι ένας ψαρομεζές, τον οποίο πρέπει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας σε μια πιο συστηματική βάση καθώς είναι πλούσιος σε πολλά και βασικά θρεπτικά συστατικά.

Το χταπόδι ξεχωρίζει τόσο για την υψηλή διατροφική αξία του όσο και για την πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη, η οποία είναι σχεδόν μισή από τα υπόλοιπα θαλασσινά και αντίστοιχη με αυτή του ψαριού.

Αυτό το θαλασσινό αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Είναι απαραίτητη βιταμίνη για τον μεταβολισμό. 

shutterstock
shutterstock

Είναι πλούσιο σε σίδηρο και σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό στην εκτέλεση διάφορων ζωτικών λειτουργιών.

Το χταπόδι είναι μια μεγάλη πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της κατάθλιψης.

Η παρουσία των βιταμινών Α, Β και C στο χταπόδι είναι επίσης ευεργετική για τη υγεία του οργανισμού. Η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για την όραση και η βιταμίνη C ενίσχυει τον ανοσοποιητικό σύστημα. 

Το χταπόδι χωρίς καμία αμφιβολία είναι ένα θαλασσινό super food που πρέπει να το τρώτε πιο συχνά. Και όχι μόνο στις διακοπές και την Καθαρά Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: Το τρικ για να γίνει το χταπόδι μαλακό και ζουμερό

7+1 μαγαζιά στην Αθήνα για μεζέ και ούζο την Καθαρά Δευτέρα