Μητέρα κρατάει το νεογέννητο μωρό της, Φωτογραφία: Shutterstock/By Natalia Deriabina
Μητέρα κρατάει το νεογέννητο μωρό της, Φωτογραφία: Shutterstock/By Natalia Deriabina
ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Η ωμή αλήθεια ενός τοκετού -Μια φωτογραφία δείχνει τι σημαίνει για μια γυναίκα να έχει διαστολή 10 εκατοστών


Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία, μία στιγμή αλησμόνητη στη ζωή της γυναίκας, μία μεγάλη αλλαγή στη σχέση του ζευγαριού.

Την εμπειρία του τοκετού, τη βιώνει διαφορετικά η κάθε γυναίκα, αλλά και η ίδια γυναίκα σε κάθε μία από τις γέννες της.

Σε πολλές περιπτώσεις ο τοκετός είναι μία διαδικασία λίγων ωρών, ενώ σε άλλες, μπορεί να δοκιμάζονται οι φυσικές και ψυχικές αντοχές της γυναίκας. 

Ολοι οι τοκετοί έχουν κοινά σημεία και σταθερές μέσα στις οποίες κυμαίνονται οι περισσότερες γυναίκες και ορίζει το φυσιολογικό. Όμως κανένας τοκετός δεν είναι ίδιος με τον επόμενο και για αυτό και ο χρόνος που απαιτείται για την εξέλιξη και ολοκλήρωσή του είναι πάντα σχετικός και ξεχωριστός για κάθε τοκετό ακόμη και για την ίδια τη γυναίκα.

Τι συμβαίνει στον τράχηλο της μήτρας κατά τον τοκετό; Μία ανάρτηση στα social media έγινε viral καθώς έδειξε την ωμή αλήθεια της γέννας και τι σημαίνει η διαστολή τραχήλου της μήτρας 10 εκατοστών. 

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας. Βρίσκεται μεταξύ της μήτρας και του κόλπου και έχει έναν εξαιρετικό ρόλο κατά τον τοκετό, καθώς είναι το τμήμα της μήτρας που θα «ανοίξει» (διασταλεί) για να γεννηθεί το μωρό. 

Η διαστολή του τραχήλου γίνεται βαθμιαία έτσι ώστε να φτάσει τα 10 εκατοστά. Τότε λέγεται «τελεία διαστολή». Στη φάση αυτή η μήτρα, ο τράχηλος και ο κόλπος θα γίνουν ένας ενιαίος σωλήνας από όπου θα γεννηθεί το μωρό.

Εχει αναρωτηθεί όμως ποτέ κανείς πόσο είναι τα 10 εκατοστά στην πραγματικότητα; 

Μια γυναίκα ανήρτησε μια φωτογραφία στο Facebook και έδειξε ότι είναι όσο ένα κεφάλι μωρού. 

Δείτε εδώ την ανάρτηση που έγινε viral:

Διαβάστε επίσης: Οι γυναίκες που κάνουν καισαρική βρήκαν τρόπο να παρακολουθούν την επέμβαση

Τοκοφοβία -Ο πραγματικός φόβος μιας γυναίκας για την γέννα και πώς αντιμετωπίζεται