SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK
21|03|2017 13:10
SHARE
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά σου για το σεξ ανάλογα με την ηλικία τους


«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;», έτσι κι αλλιώς (θέλουν) να τα ξέρουν όλα!

Η σεξουαλικότητα είναι ένα κομμάτι σημαντικό στη ζωή του ανθρώπου, που επηρεάζει όλες τις πτυχές του.

Παρόλα αυτά, αποτελούσε πάντοτε ένα θέμα «ταμπού» για τους γονείς, αφού δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολο να επικοινωνήσουν σε αυτά οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με το σεξ.

Αν επιθυμείτε κι εσείς να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να προφυλάγονται από οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την υγεία τους, πώς να αποκτήσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και πώς να απαντήσετε σε κάθε τους ερώτημα, η συζήτηση με τον παρακάτω τρόπο, προσαρμοσμένο στην ηλικία τους είναι πιο εύκολη.

2-3 ετών

Αν και τα μικρά παιδιά αρχίζουν να παρατηρούν το σώμα τους από νωρίς, η ηλικία των 2-3 ετών είναι το ιδανικό τάιμινγκ για να βάλετε τις σωστές βάσεις και να μιλήσετε για τα μέρη του σώματος, εξηγώντας γιατί είναι πολύ προσωπικά σημεία, αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στο θηλυκό και αρσενικό.

  • Δώστε έμφαση στην ονομασία των εξωτερικών μερών του σώματος (στήθος, κόλπος, κ.λ.π) ακόμα κι αν ντρέπεστε στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτές τις λέξεις καθώς σας μιλούν.
  • Αποδεχτείτε τη συνήθεια του παιδιού να εξερευνά το σώμα του και εξηγείστε του ότι αυτές οι ιδιωτικές περιοχές του δεν πρέπει να βρίσκονται σε δημόσια θέα. Ετσι, θα μάθουν να απευθύνουν μόνο σε εσάς τις απορίες τους.
  • Υιοθετήστε τον κανόνα «κανένα μυστικό» στο σπίτι. Το παιδί θα πρέπει να μάθει, ότι δεν είναι καλό να κρατάει μυστικά που σχετίζονται με το σώμα του και την αυτοπροστασία του από ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντος που είναι έμπιστοι, όπως οι γονείς.

4-6 χρονών

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά έχουν ήδη μπει στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου, όπου συναναστρέφονται με περισσότερα συνομήλικα παιδιά. Είναι η ηλικία της περιέργειας, αλλά και της αθωότητας. Ομως σε αυτήν την ηλικία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το άγγιγμα ενός ξένου σώματος δεν επιτρέπεται.

  • Πριν την πρώτη ημέρα στο σχολείο, φροντίστε να κάνετε μια κουβέντα που θα αφορά στην σύλληψη ενός μωρού και την εγκυμοσύνη με απλή αλλά σωστή γλώσσα, χωρίς στοιχεία παραμυθιού, αλλά με ρεαλιστικούς όρους.
  • Μιλήστε για το πόσο κοινωνικά αποδεκτή είναι μια συμπεριφορά όταν γίνεται δημόσια ( για παράδειγμα ότι δεν θα πρέπει να αγγίζουν την ευαίσθητη περιοχή τους όταν είναι ανάμεσα σε κόσμο ούτε και να ακουμπούν αυτά τα σημεία σε ένα άλλο σώμα).
  • Τονίστε στα παιδιά ότι το σώμα τους ανήκει σε αυτά και ότι πρέπει να αρνηθούν οποιαδήποτε συμπεριφορά προέρχεται από κάποιον άλλο και τα κάνει να νιώθουν άβολα. Το ίδιο ισχύει και για τη δική τους συμπεριφορά απέναντι σε άλλα παιδιά. 

6-9 χρονών

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά ρωτούν περισσότερα πράγματα και η αθωότητα αρχίζει να εξαφανίζεται σταδιακά.

  • Επιλέξτε ένα εκπαιδευτικό βιβλίο για να κάνετε την αρχή. Μπορεί το ίδιο να αισθάνεται ντροπή για κάποιες απορίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και οι συμμαθητές του.
  • Χρησιμοποιήστε την περιέργεια ως δικό σας πλεονέκτημα. Αν σας ρωτήσει κάτι εξωφρενικό δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Εξηγείστε του τι σημαίνει αυτό που ρωτά αλλά διευκρινίστε ότι οι σεξουαλικές πράξεις αφορούν τους ενηλίκους.

10-12 χρονών

Σε αυτήν την ηλικία τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, αφού τα παιδιά βρίσκονται στην αρχή της εφηβείας τους. Ακούνε πολλά πράγματα από μεγαλύτερα παιδιά στο σχολείο και ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πληροφορίες που παρέχει το διαδίκτυο.

  • Μιλήστε ανοιχτά με την κόρη σας για το πως μεγαλώνει το στήθος που γίνεται σταδιακά πιο γυναικείο αλλά και για το θέμα της περιόδου και αυτά που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ( σερβιέτες, ταμπόν, κλπ). Μιλήστε στο γιο σας για τις αλλαγές στη φωνή του, ώστε να μην πανικοβληθεί. Δείξτε κατανόηση στην αμηχανία τους.
  • Δώστε στα παιδιά το ελεύθερο να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τα νέα συναισθήματα που τους απασχολούν και σχετίζονται με τις φιλίες ή και το σεξ.
  • Μιλήστε για το σεξ στα μίντια. Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα αγόρια είναι πια στην ηλικία εκείνη που αρχίζουν να αναζητούν ταινίες ερωτικού περιεχομένου είτε μόνα τους είτε στο σπίτι κάποιου φίλου. Εξηγείστε τους ότι αυτά που συμβαίνουν στην οθόνη δεν είναι ρεαλιστικά.
  • Συζητήστε για τις ορμόνες και τις σχέσεις. Μην ντρέπεστε να κάνετε μια κουβέντα για την τρυφερότητα ανάμεσα στο κορίτσι και το αγόρι, για τα ραντεβού, για τα συναισθήματα αγάπης.

13 χρονών και άνω

Είναι η κατάλληλη ηλικία για να φέρετε στην επιφάνεια κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα που μέχρι τώρα δεν είχατε θίξει ποτέ.

  • Μιλήστε ανοιχτά και άμεσα για τη διαδικασία της σεξουαλικής επαφής και όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πράξης.
  • Προειδοποιήστε τα παιδιά για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δείξτε τους φωτογραφίες με τα συμπτώματα.
  • Εξηγείστε τους τη σοβαρότητα μιας εγκυμοσύνης και περιγράψτε τα δικά σας συναισθήματα όταν τη βιώσατε. Ετσι, θα κατανοήσουν το πόσο αλλάζει η ζωή ενός ανθρώπου όταν γίνεται πια γονιός. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε την αντισύλληψη, τις μεθόδους της και το πόσο σημαντική είναι η προφύλαξη.