Ντουκάν -Η πιο αμφιλεγόμενη δίαιτα του κόσμου | 0 bovary.gr
Ντουκάν -Η πιο αμφιλεγόμενη δίαιτα του κόσμου | 0 bovary.gr
13|04|2017 19:30
SHARE
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ

Ντουκάν -Η πιο αμφιλεγόμενη δίαιτα του κόσμου


Την έχουν ακολουθήσει πιστά διάσημες ηθοποιοί του Χόλιγουντ, γαλαζοαίματες και απλές καθημερινές γυναίκες, παρά το γεγονός ότι θεωρείται μία από τις πιο αμφιλεγόμενες δίαιτες στον πλανήτη.

Έρευνες που έχουν γίνει για τη δημοφιλία της, καταδεικνύουν τη γρήγορη απώλεια βάρους που υπόσχεται, σε συνδυασμό με τον κορεσμό που προσφέρει.

Ο 72χρονος εμπνευστής ωστόσο της δίαιτας, Πιερ Ντουκάν, κρίθηκε ένοχος από τη γαλλική δικαιοσύνη το 2013 για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και του απαγορεύτηκε να ασκεί την ιατρική. Ο λόγος ήταν η συνταγογράφηση ενός φαρμάκου, του mediato, ως μέσου για την απώλεια κιλών. Έκτοτε η δίαιτα Ντουκάν έχει μπει στη μαύρη λίστα γιατρών και διατροφολόγων, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή σε όσους θέλουν να την ακολουθήσουν.

Όσον αφορά τη δίαιτα Ντουκάν, σύμφωνα με τον εμπνευστή της, ο περιορισμός των υδατανθράκων βοηθά στο να μην «ενθαρρύνεται» η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης, ενώ δημιουργεί και τις βάσεις για μια δια βίου διατήρηση των κιλών.  

Οι τέσσερις φάσεις της δίαιτας

Στη βάση της η δίαιτα είναι πρωτεϊνική, ενώ η διαφορά της με άλλες δίαιτες, είναι ότι την 3η ημέρα εξαφανίζεται το αίσθημα της πείνας. 


1-Η επίθεση

Στην πρώτη αυτή φάση που διαρκεί περίπου 10 ημέρες, μπορείτε να φάτε όση πρωτεΐνη θέλετε, με μία 1,5 κουταλια της σούπας πίτουρο βρώμης και 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Απαγορεύεται οποιοδήποτε άλλο είδος τροφής.

2-Η περιπολία

Η δεύτερη φάση συστήνει εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά. Δηλαδή απεριόριστες ποσότητες από 28 μη-αμυλούχα λαχανικά, κάθε δεύτερη ημέρα με απεριόριστη κατανάλωση άπαχης / χαμηλής σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, αλλά και 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης.

3-Η ενοποίηση

Η τρίτη φάση είναι αυτή της προσυντήρησης, που προβλέπει απεριόριστη πρωτεΐνη και λαχανικά κάθε μέρα, μαζί με 1 φρούτο, 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, 1 μερίδα τυρί της αρεσκείας σας. Προσθέστε 2 φορές την εβδομάδα 1 μερίδα ζυμαρικά ή ρύζι ή πατάτα ή όσπρια και ένα ποτό η γλυκό την εβδομάδα.

4-H σταθεροποίηση

Η τέταρτη είναι η φάση της συντήρησης, την οποία θα πετύχετε αν ακολουθείτε δια βίου τους κανόνες: 1 ημέρα κάθε εβδομάδα κάνετε την ίδια διατροφή σε πρωτεΐνες, όπως στην 1η φάση, μαζί με 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης και 20 λεπτά άσκηση.

Όπως όλες οι πρωτεϊνικές δίαιτες, έτσι και η Ντουκάν, επιφέρει άμεσα αποτελεσματική απώλεια βάρους. Ωστόσο όταν τελειώσετε το πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό να ξαναπάρετε τα κιλά. 

Τα προβλήματα
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτες όπως αυτή, υψηλής πρωτεϊνικής πρόσληψης, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά, καθώς και δυσκοιλιότητα. 
Επίσης η χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό. 
Άλλα αρνητικά της δίαιτας, είναι η κόπωση, η ξηροστομία και η κακή αναπνοή.

 

Φωτογραφίες: Shutterstock - Pierre Dukan