unsplash.com/ matthewkane
unsplash.com/ matthewkane
ΕΧ-ΙΝG

Τι είναι το ex-ing στις σχέσεις και γιατί δε θέλεις με τίποτα να σου συμβεί


Η νέα τάση στο ghosting λέγεται ex-ing και μάλλον είναι πολύ χειρότερη από την πρώτη. 

Μπορεί η αρχή μιας γνωριμίας να θεωρείται το καλύτερο κομμάτι σε μια σχέση, αλλά, τελικά, είναι και το πιο ύπουλο.

Μηνυματάκια, φιλάκια, συναντήσεις, βόλτες χεράκι-χεράκι, βλέμματα, υπονοούμενα, ένα κάποιο γουτσουγουτσου τέλος πάντων. Πλέον υπάρχει μια (αλληλ)επίδραση με ένα καινούριο άτομο που κάθε μέρα ανακαλύπτεις και η ζωή έχει καινούριο νόημα.

Από την άλλη όμως, τα συναισθήματα είναι τόσο μετέωρα (όχι αυτά τα μετέωρα) και ρευστά που ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν. Στο μεταξύ όμως, έχουν προλάβει να αναπτυχθούν, υφίστανται. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις αυτό το συναίσθημα που σε πλυμμηρίζει το στομάχι όταν βλέπεις το όνομά του στο κινητό σου;  

Βλέπεις, αυτή η περίοδος τoυ ενός, των δύο ή και των τριών μηνών μπορεί να μην είναι μεγάλη, αλλά είναι αρκετή για να νιώσεις κάποιες υποψίες έρωτα, να δεθείς και να κάνεις όνειρα με εκδρομές, εμπειρίες, με «και σε αυτό να πάμε» για το (έστω εγγύ) μέλλον.

Την ίδια στιγμή όμως, είναι η περίοδος που αν αναγνωρίσεις συμπεριφορές και συνήθειες που δεν σου αρέσουν μπορείς πολύ πιο έυκολα να μαζέψεις τα μπογαλάκια και την οδοντόβουρτσα σου και να φύγεις. Είτε εσύ, είτε εκείνος. Σκληρό πλην ανθρώπινο και αποδεκτό. Και όπως σε κάθε κίνηση, το 90% της σημασίας δεν το έχει η πράξη αυτή καθεαυτή, αλλά και ο τρόπος που θα επιλέξεις να το κάνεις. 

PEXELS
PEXELS

Μέχρι τώρα όλοι μιλούσαν (και η αλήθεια είναι όχι με τα καλύτερα λόγια) για το «ghosting». Δηλαδή αυτό που ένας από τους δύο εξαφανίζεται μια μέρα και «μη τον είδατε».
Ευγενικό; Όχι. Ωραίο; Ούτε. Πρακτικό και «μη μου ζαλίζεις τον έρωτα»; (Την αλήθεια;) Ναι. Υπάρχει όμως κάτι που είναι ακόμα χειρότερο (μάλλον). 

Βλέπεις στο ghosting, μπορεί ο άλλος χάνεται ξάφνου, μια μέρα, σαν τις κάλτσες μετά το πλυντήριο, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, χωρίς να έχουν προηγηθεί σημάδια που θα μπορούσαν να μαρτυρούν την εξαφάνισή του και βασικά χωρίς αυτό το αργό και βασανιστικό «πρώτα σε αποφεύγω, μετά στο ανακοινώνω», αλλά το κάνει και τέλος. 
Θα το συζητήσεις μία, δύο, τρεις ημέρες με τις φίλες σου, θα τα βάλετε κάτω, θα βρείτε 2-3 υποθετικά σενάρια (από μπορεί να έχασε το κινητό του, μέχρι μπορεί να τον πυροβόλησαν) και -δε μπορεί- θα το ξεπεράσεις. 

Εδώ μιλάμε για κάτι πολύ πιο βασανιστικό, πολύ πιο σαρκοβόρο που μπορεί να σου κατατρώει την ψυχή για μέρες. Ο λόγος για το ex-ing. Τι εστί «ex-ing»; 

Στο ex-ing -θέλεις από ενοχές, θέλεις από τύψεις, θέλεις για να μη το έχει βάρος στη συνείδηση;- ο θύτης θα δώσει εξηγήσεις. Ποιες θα είναι αυτές; Ότι επιστρέφει στην πρώην του. Στην πρώην του. 

Γιατί να το κάνει αυτό; Όπως εξηγεί ένας συντάκτης του αμερικανικού Playboy, o Matteson Perry, το ghosting προκαλεί αγωνία και άγχος και στις δύο πλευρές. Αφήνει αυτόν που εξαφανίστηκε με τύψεις, αλλά και αγωνία μη τον πετύχουν πουθενά και το θύμα του με ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι του. Ενώ με το ex-ing δίνεις μια τελεσίγραφη εξήγηση που δε σηκώνει «μα, μου, σου, του» και είναι σχεδόν αδύνατο να αντικρουσθεί. 

(Σπόιλερ: Σε αυτό το πρώιμο στάδιο σχέσης που ήσασταν, δεν μπορείς να συναγωνιστείς την πρώην του-ακόμα κι αν σε λένε Beyonce). 

«Κάποια κοπέλα από το παρελθόν μου έχει επιστρέψει στη ζωή μου και θα ήθελα να δω πως θα πάει. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε. Συγγνώμη και καλή τύχη». Να και το μήνυμα που προτείνει ο συντάκτης στους επίδοξους που θέλουν να χωρίσουν, αλλά δυσκολεύονται.

Καθώς προσπαθείς να αφαιρέσεις το μαχαίρι που σου έχει διαλύσει τα σωθικά, εύλογα, θα σου γεννηθεί και η υποψία ότι μπορεί να λέει απλώς μια δικαιολογία (το «ψεύτικη» εννοείται). Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι άντρες που θα συμφωνήσουν στο ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα ψέμα είναι πιο ευγενικό από μια στεγνή εξαφάνιση. 

Είτε πρόκειται για real, είτε για fake news, τα ερωτήματα που γεννιούνται πάνω σε αυτού του είδους χωρισμούς, είναι πολύ πιο σημαντικά: Γιατί οι σχέσεις των millenials έχουν γίνει τόσο ρομποτικές; Και, επιπλέον, γιατί έχει γίνει ευρέως αποδεκτό να χωρίζουμε μέσα από γραπτά μηνύματα;  

Πρόσφατη έρευνα κατέγραψε τον τρόπο που χωρίζουν τα ζευγάρια ανά ηλικιακή ομάδα. Τα αποτελέσματα δεν εκπλήσσουν. Το 53% των millennials χωρίζουν (ή μπορεί και να μην κάνουν ποτέ αυτή τη συζήτηση) μέσω μηνύματος, είτε κανονικού, είτε σε κάποια από τις πλατφόρμες των social media. 

Ίσως λοιπόν, μερικές φορές, που και που (αν δε θέλετε να το κάνετε σύστημα) να χρησιμοποιούμε και την ειλικρίνεια σαν μέσο. Αν δεν θέλετε να ξαναδείτε κάποιον, είτε επειδή δεν τα βρίσκετε στο σεξ, είτε επειδή του αρέσουν τα σπορ κι εσάς οι ταινίες τρόμου ή επειδή αλλάξατε γνώμη, μπορείτε να το πείτε.

Είναι ένας καλός τρόπος να εκπαιδεύσουμε τους εγωισμούς μας να μη τα παίρνουν όλα τόσο προσωπικά και σοβαρά και επίσης να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και πρόσωπα όσο «σκληρά» κι αν μας φαίνονται. Όπως το να βλέπουμε το πρόσωπο του άλλου απέναντί μας την ώρα που του ανακοινώνουμε τις λέξεις που κανένας ερωτευμένος δε θέλει να ακούσει «Δεν πάει άλλο».