shutterstock
shutterstock
26|11|2017 09:04
SHARE
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Τα απροσδόκητα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις αργό μεταβολισμό


Ο μεταβολικός ρυθμός είναι το άλφα και το ωμέγα για να μπορούμε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος. Τι γίνεται όμως όταν δεν λειτουργεί φυσιολογικά; Και, κυρίως, ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε ότι κάτι δεν πάει καλά; 

Είστε σχολαστική με το μέτρημα των θερμίδων και τις ποσότητες, είστε συνεπής στο ραντεβού σας με τη γυμναστική, κοιμάστε αρκετά. Μπορεί που και που να ενδίδετε σε μικρούς πειρασμούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι είστε αρκετά προσεκτική ώστε ένα κομμάτι σοκόλατα να είναι ο ένοχος για τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε στο να χάσετε βάρος. Τι φταίει όμως;

Πολλές φορές όσο πιστή κι αν είστε στο στόχο σας, τα κιλά μπορεί να αρνούνται πεισματικά να πέσουν εξαιτίας άλλων παραγόντων. Ενας βραδυκίνητος μεταβολισμός είναι ένας από αυτούς. 

Ας θυμίσουμε μερικά βασικά πράγματα για το μεταβολισμό. Πρόκειται για τις θερμίδες που χρειάζεται να καταναλώνετε ώστε ο οργανισμός σας να μπορεί να εκτελέσει βασικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοη η κυκλοφορία του αίματος, διατήρηση της θερμοκρασίας κ.α. Θεωρητικά, τα άτομα με υψηλό μεταβολισμό μπορούν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού χωρίς αυτό να επηρεάζει το βάρος τους, ενώ τα άτομα με πιο αργό μεταβολισμό πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να μη δουν το φαγητό που καταναλώνουν να μετατρέπεται σε επιπλέον κιλά πάνω στο σώμα τους. 

Υπάρχει ένα σύνολο από παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολικό σας ρυθμό όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος, η φυσική δραστηριότητα. Παράγοντες που αποδεδειγμένα επιβραδύνουν όμως το ρυθμό των καύσεων που κάνει το σώμα μας είναι συνήθως ορμονολογικοί όπως π.χ. ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω καλό είναι να το ρυθμίσετε μαζί με ένα γιατρό ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε. 

Σε κάθε άλλη περίπτωση αν θέλετε να διαπιστώσετε αν έχετε απλώς έναν αργό μεταβολισμό μπορείτε να τσεκάρετε για συμπτώματα όπως τα παρακάτω. 

Οκ η μεγαλύτερη ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά είναι να έχετε ανεξήγητα μεγάλο βάρος και πολύ λίπος τη στιγμή που τρώτε σωστά και ασκείστε και, φυσικά, να δυσκολεύεστε να χάσετε το επιπλέον βάρος. Εκτός από αυτό όμως προσέξτε σημάδια όπως αυτά

1. Νιώθετε μονίμως κουρασμένη

Είναι λογικό αν σκεφτείτε ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο να μετατρέψει τις θερμίδες που λαμβάνει σε ενέργεια.

2. Εχετε συχνούς πονοκεφάλους ή ξεχνάτε συχνά 

Είναι και τα δύο συμπτώματα που δείχνουν ότι οι ορμόνες του θυρεοειδή αδένα υπολειτουργούν. 

3. Χάνετε περισσότερα μαλλιά από το φυσιολογικό 

Οπου «φυσιολογικό» υπολογίστε περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Όταν ο αριθμός και ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος, αυτό -μεταξύ άλλων- φανερώνει χαμηλό μεταβολικό ρυθμό.  

4. Κρυώνετε όλη την ώρα 

Το να κρυώνετε είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού, ο οποίος επιβραδύνει το μεταβολισμό. 

5. Εχετε ξηρό δέρμα 

Οταν ο μεταβολισμός είναι αργός σημαίνει ότι τα κύτταρά σας δεν είναι τόσο δραστήρια όσο θα έπρεπε. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες αίματος, πράγμα που, φυσικά, επηρεάζει την επιδερμίδα, αφήνοντας τη ξηρή και «σπασμένη». 

Shutterstock
Shutterstock

6. Η σεξουαλική σας επιθυμία έχει μειωθεί

Ο χαμηλός μεταβολισμός μπορεί να επηρεάσει και τα επίπεδα των ορμονών του σεξ, όπως της τεστοστερόνης, ρίχνοντας τη διάθεση σας για σεξ στα τάρταρα. Και δεν είναι μόνο η σεξουαλική επιθυμία, αλλά γενικά η διάθεση σας. Αν έχετε παρατηρήσει ότι είναι στα κάτω της χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος, μάλλον .

Πέρα από τα παραπάνω πιθανά σημάδια, η μόνη ακριβής μέθοδος διάγνωσης μιας δυσλειτουργίας του αδένα είναι οι ορμονολογικές εξετάσεις αίματος για τον θυρεοειδή. 

Διαβάστε επίσης: Πιέζοντας τα δάχτυλά σου σε αυτό το σημείο, ξυπνάει ο μεταβολισμός και χάνεις βάρος

Αυτό είναι το μυστικό για όλες τις δίαιτες -Θα σε βοηθήσει να χάσεις περισσότερο βάρος μακροπρόθεσμα