Η σωστή διατροφή πέρα από το να μας βοηθά να ελέγχουμε τις θερμίδες και το βάρος που παίρνουμε έτσι ώστε να έχουμε μία σωστή αναλογία υποδόριου και σπλαχνικού λίπους, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μας.
Ορισμένες τροφές έχουν αποδειχθεί πραγματικά καλές για την καρδιά, ενώ άλλες θα πρέπει να τις αποφεύγουμε γιατί είναι επιζήμιες. Σε συνδυασμό μάλιστα με καθιστική ζωή τα προβλήματα υγείας θα αυξηθούν.
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, Neil Srinivasan ο οποίος διευθύνει την Heart Clinic της Βρετανίας «Η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι στον δυτικό κόσμο, παρά τις ιατρικές προόδους. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καθιστικός τρόπος ζωής οδηγούν σε αυξημένη χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη – αυτά είναι τα τεράστια προβλήματα στη σύγχρονη ζωή».
«Στο επίκεντρο όλων αυτών των προβλημάτων υγείας είναι επεξεργασμένες τροφές», τονίζει και αναφέρει τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε, δίνοντας παράλληλα και τις εναλλακτικές τους.
Δημητριακά
Το να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα μπολ δημητριακών τα οποία περιέχουν ζάχαρη δεν είναι μία υγιεινή επιλογή. Τα δημητριακά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη που παρακολούθησε 10.000 Αυστραλές για 15 χρόνια: όσες είχαν τις υψηλότερες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από αυτές με τη χαμηλότερη.
«Αυτά είναι τα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν περάσει από πολλαπλές διαδικασίες κατά την παρασκευή τους», εξηγεί. «Τα περισσότερα τρόφιμα υποβάλλονται σε μια «διαδικασία» με τη μορφή τεμαχισμού, μαγειρέματος, ψησίματος, στραγγίσματος ή κονσερβοποίησης, αλλά τα UPF υποβάλλονται σε πολύ περισσότερη επεξεργασία και μια ανάλυση πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν το περισσότερο UPF ήταν 24% πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά και στηθάγχη».