Παγωτά με χαμηλή ζάχαρη
«Αν και τα παγωτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, «πιο υγιεινά» μπορεί να έχουν χαμηλότερες θερμίδες ή ζάχαρη, μπορούν να σας ξεγελάσουν ώστε να καταναλώνετε υπερβολικά άλλα τρόφιμα», δήλωσε η Sheri Berger, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος μιλώντας στο Yahoo Lifestyle.
«Όταν θέλετε κάτι γλυκό και προσπαθείτε να εκπληρώσετε αυτή τη λαχτάρα με μια πιο υγιεινή εκδοχή, θα φάτε περισσότερο από αυτό προκειμένου να ικανοποιηθείτε, επομένως γεμίζετε με θερμίδες». Μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά σε αυτούς τους τύπους προϊόντων μπορούν να μας κάνουν να ζητάμε περισσότερα γλυκά.
«Όταν ένα φαγητό που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε είναι μειωμένο σε λιπαρά ή ζάχαρη, αναγνωρίζουμε τη γεύση που έχουμε συνηθίσει να μην υπάρχει και μπορεί να φάμε περισσότερο, νομίζοντας ότι τελικά θα πάρουμε αυτή τη γεύση», πρόσθεσε η διαιτολόγος.
Γάλα
«Μην ξεγελιέσετε από εναλλακτικές λύσεις γάλακτος. Συχνά περιέχουν λιγότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα και πρόσθετα λίπη και σάκχαρα». Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα καταναλώνετε με μέτρο.
Προϊόντα χωρίς γλουτένη
Μπορεί να αναζητάτε προϊόντα χωρίς γλουτένη καθώς θεωρούνται πιο υγιεινά ωστόσο έχουν ζάχαρη, λίπος και άλλα συστατικά που μπορεί να αυξήσουν τον συνολικό αριθμό θερμίδων.
Φρούτα
Τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τα οποία μας βοηθούν να παραμένουμε υγιείς, έχουν φυσική ζάχαρη και σε σχέση με τις τροφές που έχουν επεξεργασμένη ζάχαρη είναι λιγότερο πιθανό να μας οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Ωστόσο αν το παρακάνετε, τελικά θα καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη. Για τον μέσο άνθρωπο, τέσσερα φρούτα την ημέρα είναι το ανώτατο συνιστώμενο όριο. Επίσης οι υπερβολική κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων έχει άμεση σύνδεση με την λιπώδη διήθηση στο συκώτι, την παχυσαρκία, τις φλεγμονές και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επομένως καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί ακόμη και με τα φρούτα.
Τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι: τα μήλα, οι μπανάνες, τα κεράσια και τα πορτοκάλια, ενώ τα φρούτα με λιγότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι: τα δαμάσκηνα, οι φράουλες και τα μούρα.