Μητέρα με μωρό
Φωτογραφία/Shutterstock
12|04|2024 09:57
SHARE
ΕΡΕΥΝΑ

Και όμως, η μητρότητα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης -Πόσο αυξάνει τη βιολογική ηλικία


Η μητρότητα συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα.

Μπορεί να νιώθουμε ευτυχία και πληρότητα που θα φέρουμε το μωρό μας στον κόσμο αλλά σίγουρα αυτό θα συνοδεύεται από αρκετό άγχος καθώς θα έρθουμε αντιμέτωπες με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ακόμη το σώμα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει και η διαδικασία της ανάκαμψης μπορεί να πάρει χρόνο με αποτέλεσμα αυτό να μας στρεσάρει.

Τώρα ένα νέο επιστημονικό στοιχείο έρχεται να προστεθεί στη λίστα: η απόκτηση παιδιών μπορεί να αυξήσει την βιολογική ηλικία των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia ανακάλυψαν ότι κάθε εγκυμοσύνη προσθέτει... δύο έως τρεις μήνες στη φυσική διαδικασία γήρανσης μιας νεαρής γυναίκας.

Φυσικά, η εγκυμοσύνη δεν είχε καμία επίδραση στη βιολογική ηλικία των ανδρών.

Η έρευνα

Οι ερευνητές υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία 1.735 νέων στις Φιλιππίνες, μελετώντας τα «επιγενετικά ρολόγια» τους.

Το επιγενετικό ρολόι χρησιμοποιεί βιολογικές δοκιμές για να καθορίσει την πραγματική βιολογική ηλικία ενός ατόμου. Η λέξη «επιγενετική» σημαίνει «επιπλέον των αλλαγές στη γενετική αλληλουχία». Ο όρος έχει εξελιχθεί για να περιλαμβάνει οποιαδήποτε διαδικασία που αλλάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων χωρίς να αλλάζει την αλληλουχία του DNA.

Η μητρότητα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης -Κατά πόσο μεγαλώνουμε όταν γινόμαστε μητέρες

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τον υπολογισμό της γήρανσης του αίματος και άλλων ιστών παρακολουθώντας τις αλλαγές στο DNA. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι κάθε επιπλέον εγκυμοσύνη κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή επιτάχυνε τη διαδικασία γήρανσης κατά αρκετούς μήνες (δύο έως τρεις μήνες).

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στους άνδρες των οποίων η σύντροφος ήταν έγκυος – υποδηλώνοντας ότι υπάρχει κάτι σχετικά με την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό που επιταχύνει τη βιολογική διαδικασία γήρανσης.

Ο επικεφαλής της μελέτης Calen Ryan δήλωσε: «Τα επιγενετικά ρολόγια έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μελετάμε τη βιολογική γήρανση σε όλη την πηγή ζωής και ανοίγουν νέους δρόμους για να μελετήσουμε πώς και πότε επικρατούν το μακροπρόθεσμο κόστος για την υγεία της αναπαραγωγής και άλλων γεγονότων της ζωής. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η εγκυμοσύνη επιταχύνει τη βιολογική γήρανση και ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι εμφανείς σε νεαρές γυναίκες υψηλής γονιμότητας.

Φωτογραφία/Shutterstock

«Τα αποτελέσματά μας είναι επίσης τα πρώτα που παρακολουθούν τις ίδιες γυναίκες διαχρονικά, συνδέοντας τις αλλαγές στον αριθμό εγκυμοσύνης κάθε γυναίκας με τις αλλαγές στη βιολογική της ηλικία». Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ισχύουν μόνο για νεαρές γυναίκες που βρίσκονται στην ύστερη εφηβεία. Αυτή η χρονική περίοδος αναφέρεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών.

«Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τον ρόλο της εγκυμοσύνης και άλλες πτυχές της αναπαραγωγής στη διαδικασία της γήρανσης. «Γνωρίζουμε επίσης τώρα τον βαθμό στον οποίο η επιταχυνόμενη επιγενετική γήρανση σε αυτά τα συγκεκριμένα άτομα θα εκδηλωθεί ως κακή υγεία ή θνησιμότητα δεκαετίες αργότερα στη ζωή», δήλωσε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εγκυμοσύνης στην υγεία των γυναικών και τη σημασία της φροντίδας των νέων γονέων, ιδιαίτερα των νεαρών μητέρων».

Η daily mail σημειώνει πώς πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, διαπίστωσε επίσης ότι η εγκυμοσύνη μεταβάλλει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας. Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι ο τοκετός την επαναφέρει – καθώς οι χημικοί δείκτες DNA επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση μόλις γεννηθεί το μωρό.





SHARE