ΠΕΤΡΟΣ ΛΟΥΚΑΚΟΣ

Πέτρος Λουκάκος: «Στη Γαλλία δεν υπάρχουν πια Επείγοντα. Λες και ο κορωνοϊός κατήργησε τις σκωληκοειδίτιδες»


Χειρουργός στο Νοσοκομείο Paul Brousse στο Παρίσι ο Πέτρος Λουκάκος ζει και εργάζεται στην γαλλική πρωτεύουσα. Αν και ειδικεύεται στον καρκίνο, όπως όλοι οι συνάδελφοί του ανεξαρτήτως ειδικότητας, έτσι κι εκείνος, συμμετέχει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Και ζει αυτή την καθημερινή τραγωδία της Γαλλίας.

Γιατί η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σ΄αυτή την δεινή θέση με τις εκατοντάδες θυμάτων καθημερινά;

«Υποτιμήθηκε πάρα πολύ η κατάσταση. Σιγά-σιγά το καταλάβαμε. Δεν είχαμε στοιχεία. Μέχρι που έγινε αντιληπτό ότι η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της απλής γρίπης, ότι δημιουργεί προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, εκλύει έναν τεράστιο μηχανισμό, μια χιονοστιβάδα βιοχημικών διεργασιών με φλεγμονές, ότι καταστρέφει τους πνεύμονες και επιφέρει πόσα ακόμα προβλήματα, δερματολογικά, νεφρολογικά, αγγειολογικά. Όπως συμβαίνει σε κάθε νέα αρρώστια, τρέχουμε πίσω από την αρρώστια».

Βγήκαν καρδιολογικές έρευνες ότι δεν υπάρχουν πια εμφράγματα. Δεν ξέρω πως συμβαίνει αυτό

Επαιξαν πράγματι ρόλο συγκεκριμένα γεγονότα;

«Κοιτάξτε, αφού ξεκίνησε στην Κίνα ο ιός, άρχισαν να φοβούνται, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα. Τα δύο γεγονότα που έπαιξαν ρόλο στην Ευρώπη είναι ο αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μιλάνο (Μπέργκαμο – Βαλένθια) και η συγκέντρωση 2.500 Ευαγγελιστών στην Αλσατία, κοντά στο Στρασβούργο, από τους οποίους θεωρείται ότι οι δύο χιλιάδες μολύνθηκαν.
Από την στιγμή που υπάρχει μετακίνηση πληθυσμού, άρχισαν να βγαίνουν και στοιχεία ότι τελικά μεταδίδεται και με τα σταγονίδια, ότι ο ιός παραμένει στον αέρα, στις επιφάνειες και τόσα ακόμα… Ενώ η γρίπη μολύνει ένα ή δύο άτομα, με αυτόν τον ιό μπορεί να μολυνθούν ως και έξι».

Ο γιατρός Πέτρος Λουκάκος

Πώς είναι το 24ωρου ενός γιατρού σήμερα στην Γαλλία, στο Παρίσι;

«Αυτοί που ζορίζονται πάρα πολύ είναι οι επειγοντολόγοι, διότι βλέπουν συνέχεια ασθενείς που εμφανίζονται επειγόντως στα νοσοκομεία και πρέπει να κάνουν αμέση εκτίμηση για Covid ή όχι. Το μεγάλο βάρος της δουλειάς αφορά στις ΜΕΘ και όχι τόσο τους γιατρούς αλλά το προσωπικό.
Σκεφτείτε έναν άρρωστο διασωληνωμένο στη μονάδα, σε βαριά κατάσταση, που χρειάζεται να τον πλένεις, να τον αλλάζεις, να τον γυρίζεις, να τον περιποιείσαι. Ντυμένοι από πάνω ως κάτω, με σκάφανδρα, μπαίνουν στην μονάδα και όταν βγουν πρέπει να τα βγάλουν, να πλυθούν και να ξαναβάλουν την επόμενη στολή.
Όπως είναι και πολύ βαρύ όλο αυτό για τους γιατρούς της Μονάδας -γιατί οι άρρωστοι είναι σε ασταθή κατάσταση και απαιτείται διαρκής επαγρύπνιση για παρακολούθηση της πίεσης, των αερίων του αίματος και άλλων τιμών. Είναι πολύ σκληρή η παρακολούθηση ώστε να μην σου φύγει ο άρρωστος, είναι βαριά μονάδα.
Όλο το προσωπικό, ολόκληρης της Γαλλίας έχει κληθεί να συμμετάσχει σ΄αυτήν την προσπάθεια. Στις ιδιωτικές κλινικές, όπως σ΄αυτή που δουλεύω εγώ, παραλαμβάνουμε ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι, που δεν χρειάζονται μηχάνημα, αλλά χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, απομόνωση, παρακεταμόλη που είναι το μόνο φάρμακο που πιάνει για να πέσει ο πυρετός, μαζί με την χλωροκίνη και την αντιβίωση.
Οι αληθινοί ήρωες είναι το προσωπικό, αυτοί που μπήκαν μέσα, στην αρχή χωρίς προστασία, χωρίς υλικά. Και φυσικά έχει ασθενήσει πολύ προσωπικό. Εδώ έχουν πεθάνει δέκα γιατροί που ήταν πάνω στον ιό.
Υποτιμήθηκε τόσο πολύ από όλους μας, παγκοσμίως. Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν τόσο επιθετικός. Είναι μια νέα αρρώστια για την ανθρωπότητα».

Τι πιστεύει ο κόσμος; Οτι μεθαύριο θα σταματήσει η καραντίνα, θα βγουν όλοι έξω και θα μπουν στα αεροπλάνα; Οχι, βέβαια

Φτάνουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας;

«Οι προβλέψεις μιλούν για 10.000-15.000 κλίνες ΜΕΘ, την στιγμή που η Γαλλία έχει την δυνατότητα για 5.000. Ηδη έχουμε ξεπεράσει τις 7.000».

Οι προβλέψεις για το εμβόλιο;

«Το εμβόλιο θα αργήσει –απαιτεί πολύ χρόνο. Σκεφτείτε πόσα χρόνια έχουν περάσει από το Aids αλλά εμβόλιο δεν υπάρχει.
Το τραγικό για την ιατρική και την ανθρωπότητα είναι ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για τους ιούς. Αυτό ξεχνάει ο κόσμος. Αντιϊκά φάρμακα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνον μερικά μόρια που περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, το πιο κλασικό είναι το zovirax, το οποίο δεν καταστρέφει τον ιό, είναι ιοστατικό. Δεν υπάρχουν ιοκτόνα, όπως υπάρχουν μικροβιοκτόνα που είναι τα αντιβιοτικά. Γι΄αυτό και οι ιοί είναι τραγικές αρρώστιες.
Οσο για την χλωροκίνη δεν επιδρά πάνω στον ιό. Έχει μια ανοσοδιεγερτική ιδιότητα. Και για λόγους που δεν ξέρουμε, μάλλον πιάνει κάποιους. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό».

Ο χειρουργός Πέτρος Λουκάκος

Δεν ακούγεστε αισιόδοξος για τον μέλλον

«Η εξάπλωση συνεχίζεται, αλλά δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Ωστόσο δεν θα περιοριστεί αυτό έτσι. Τι πιστεύει ο κόσμος; Οτι μεθαύριο, που λέει ο λόγος, θα σταματήσει η καραντίνα, θα βγουν όλοι έξω και θα μπουν στα αεροπλάνα…. Οχι, βέβαια. Αυτό δεν θα γίνει…».

Ο μέσος όρος θνησιμότητας έχει πέσει;

«Να σας πω: Στη γενική χειρουργική που ασκώ εγώ, και κάνω χειρουργική καρκίνου, τα τελευταία δέκα χρόνια οι ασθενείς μου έχουν αρχίσει και ξεπερνούν τα 80. Χειρουργούμε καρκίνους σε ανθρώπους ηλικίας 85, 90, 95… Στον Κορωνοϊο η θνησιμότητα είναι τρομακτική. Αν είσαι πάνω από εβδομήντα, διασωληνωμένος στη μονάδα, υπάρχει 100% θνησιμότητα. Και δεν ξέρουμε πραγματικά γιατί».

Οι πιο απαισιόδοξοι λένε ότι κανονική ζωή θα αρχίσει μετά από έναν χρόνο, την άνοιξη του ΄21

Πώς αντιμετωπίζονται οι άλλοι ασθενείς στο Παρίσι, στη Γαλλία;

«Συμβαίνει κάτι απίστευτο: Δεν υπάρχουν επείγοντα. Δεν έχει επείγοντα, λες και ο ιός κατήργησε τις σκωληκοειδίτιδες, τις κυστίτιδες, τους ιλεούς… Βγήκαν καρδιολογικές έρευνες ότι δεν υπάρχουν πια εμφράγματα. Δεν ξέρω πως συμβαίνει αυτό. Το βέβαιον είναι ότι δεν τρέχει κανείς για οτιδήποτε στο νοσοκομείο, προσέχει, κάθεται ήσυχος…
Να σκεφτείτε, βγήκε εγκύκλιος της Χειρουργικής Εταιρείας της Γαλλίας που συστήνει ακόμα και τους καρκίνους να μην τους χειρουργούμε. Κι ότι είναι καλύτερο να πάρουν χημειοθεραπεία εν αναμονή του χειρουργείου. Κάτι που είναι ενάντια στις αρχές που έχουμε στην χειρουργική του καρκίνου -τον καρκίνο πρέπει να τον χειρουργείς όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και λένε όχι: Από την μια για να μην πάρει ο ασθενής το ρίσκο να κολλήσει τον ιό και από την άλλη μην δεσμευθεί θέση, κρεβάτι, χειρουργείο.
Όλη η Γαλλία μόνον με τον Covid ασχολείται. Είναι γεμάτα όλα, νοσοκομεία, μονάδες…».

Ανησυχείτε για το λεγόμενο δεύτερο κύμα;

«Αν κάποια στιγμή θεωρηθεί ότι πέρασε ο ιός και ξαναμπούμε στην ζωή όπως πριν, οι λίγοι που θα είναι μολυσμένοι θα ξαναμολύνουν κι άλλους.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το “μένουμε σπίτι” για 15-20 μέρες έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: Να μείνουμε μέσα ώστε ακόμα κι αν θεωρητικά είχαμε τον ιό, αυτός να κάνει τον κύκλο του, οπότε θα περάσουμε στην ανοσία και δεν θα τον μεταδίδουμε πια.
Ελπίζω να μην πάρει πολύ χρόνο όλο αυτό. Οι πιο απαισιόδοξοι λένε ότι κανονική ζωή θα αρχίσει μετά από έναν χρόνο, την άνοιξη του ΄21… Το φετινό πάντως καλοκαίρι δεν θα είναι κανονικό».