Τα φρούτα θεωρούνται από τις πιο υγιεινές τροφές. Ταυτόχρονα, έχουν και πολλά οφέλη στην υγεία μας.
Καλύτερα να φάμε ένα φρούτο παρά ένα γλυκό. Ισχύει όμως αυτό για όλα τα φρούτα;
Η απάντηση είναι όχι, καθώς πολλά φρούτα περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη, ενώ όλα έχουν γλυκόζη και φρουκτόζη.
«Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών για την βελτίωση της υγείας μας, αλλά κάποια φρούτα έχουν υψηλή πυκνότητα σε ζάχαρη και έλλειψη φυτικών ινών», αναφέρει η Paula Simpson στο Mydomaine.
«Αυτά τα φρούτα είναι υπεργλυκαιμικά, που σημαίνει ότι πέπτονται γρήγορα, προκαλώντας γρήγορες κορυφώσεις στο σάκχαρο του αίματος και στα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτή η πάνω-κάτω ανταπόκριση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη, λήθαργο και λαχτάρα για ζάχαρη (λόγω των μη ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα) αλλά και αύξηση βάρους.
Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι τα καλύτερα φρούτα είναι τα μήλα και όλα τα είδη μούρων (βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλλα, κράνμπερι κτλ.) καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες για καλύτερη πέψη και υγιή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Ποια φρούτα όμως είναι «βόμβες ζάχαρης» και έχουν τόση όση έχει ένα σακουλάκι ζελεδάκια;
Μάνγκο
Μπορεί να το έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με τροπικές διακοπές, αλλά μια κούπα μάνγκο περιέχει 23 γραμμάρια ζάχαρης.