Φωτογραφία: instagram
Φωτογραφία: instagram
05|08|2023 09:00
SHARE
HEALTH TIPS

Ένας 63χρονος γιατρός που «γύρισε τον χρόνο πίσω» αποκαλύπτει τη βραδινή του ρουτίνα -Πως κατάφερε να μοιάζει 40ρης


Ένας γιατρός με ειδίκευση στη μακροζωία αποκάλυψε την βραδινή ρουτίνα του, η οποία, όπως ισχυρίζεται, βοήθησε στην αντιστροφή του βιολογικού του ρολογιού.

Ο Δρ Μαρκ Χάιμαν είναι σήμερα 63 ετών -ωστόσο η βιολογική του ηλικία, δηλαδή η ηλικία των κυττάρων του, ισοδυναμεί με ενός 43χρονου. Ο ίδιος πιστώνει το επίτευγμα της βιολογικής του αλλαγής στην σταθερή άσκηση, στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή του και σε κάποιες πειραματικές θεραπείες που ακολουθεί. Πρόσφατα μάλιστα, είχε μοιραστεί την πρωινή ρουτίνα που ακολουθεί ανελλιπώς.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρινίζει πως από τους σημαντικότερους παράγοντες στην «αναστροφή» της γήρανσής του είναι η βραδινή του ρουτίνα, η οποία αποσκοπεί στο να μετριάζει το στρες και να επαναφέρει το νευρικό του σύστημα για τον βέλτιστο ύπνο.

Η βραδινή του ρουτίνα του Δρ Χάιμαν:

«Κλείνω τις οθόνες μερικές ώρες πριν από τον ύπνο. Μου αρέσει να κάνω ένα ζεστό μπάνιο. [Ο στόχος είναι να] βοηθήσω στην επαναφορά του νευρικού μου συστήματος».

Η ρουτίνα αρχίζει περίπου στις έξι ή επτά, όταν τρώει βραδινό, το οποίο τείνει να είναι ένα μείγμα από χόρτα, γλυκοπατάτες και μια ζωική πρωτεΐνη - συχνά μοσχάρι ή ψάρι, όπως σολομός ή σκουμπρί.

Επιτρέπει στον εαυτό του να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο, το tablet ή την τηλεόραση κατά τη διάρκεια του γεύματός του, αλλά μόλις τελειώσει το φαγητό, αρχίζει η «ηλεκτρονική παύση» του.

«Μπορεί να στείλω μήνυμα σε έναν φίλο ή κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι εκεί», είπε. Έτσι δημιουργεί χρόνο για χαλάρωση -περίπου δύο ώρες-, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να επιλέξει να διαβάσει ένα βιβλίο, να κάνει δουλειές στο σπίτι ή να βγει μια βόλτα έξω.

Γύρω στις 9 το βράδυ, ο Dr Hyman κάνει ένα ζεστό μπάνιο γεμάτο με άλατα Epsom και λάδι λεμονιού. Στο νερό, τα άλατα Epsom διασπώνται σε μαγνήσιο και θειικό άλας.

Το έλαιο λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που μπορεί να παγιδευτούν στους πόρους και να προκαλέσουν ξεσπάσματα και να κάνει απολέπιση στα νεκρά κύτταρα του δέρματος που τόσο συχνά παγιδεύονται στους θύλακες των τριχών και στους πόρους.

Παράλληλα, το μούλιασμα σε ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και στη χαλάρωση των δύσκαμπτων αρθρώσεων. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ένα ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο αναγκάζει το σώμα να αποβάλλει θερμότητα, διευκολύνοντας τη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του και επιτρέποντάς μας να κοιμηθούμε βαθιά.

Ο Dry Hyman αποκαλύπτει πως διαλογίζεται επίσης για περίπου 20 λεπτά πριν από τον ύπνο. Επίσης, Λίγο πριν πέσει για ύπνο, παίρνει γλυκινικό μαγνήσιο - ένα συμπλήρωμα που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του στρες και κατά συνέπεια στην βελτιστοποίηση του ύπνου.

Στη συνέχεια φοράει ωτοασπίδες και μάσκα ματιών για να αποκλείσει τυχόν περισπασμούς στον ύπνο και φροντίζει να πέσει στο κρεβάτι μεταξύ 10 και 11 το βράδυ. Η κρεβατοκάμαρά του είναι επίσης βελτιστοποιημένη για ύπνο, καθώς έχει περσίδες συσκότισης και χαμηλή θερμοκρασία από 13 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Αν και αυτή η θερμοκρασία μπορεί να ακούγεται υπερβολικά χαμηλή, ένα δροσερό υπνοδωμάτιο συνιστάται για τον ύπνο, καθώς διατηρεί το σώμα στην ιδανική θερμοκρασία. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν περίπου 15 έως 20 βαθμούς, ωστόσο ο Dr Hyman λέει ότι αυτό έχει να κάνει με την προσωπική του προτίμηση.





SHARE