γυναίκα που κοιμάται
Φωτογραφία: Pexels
26|10|2023 11:32
SHARE
ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ

Πώς ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να σας προκαλέσει ρυτίδες


Οι ρυτίδες είναι το αναπόφευκτο σημάδι του χρόνου που περνά και είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστούν, παρά τη φροντίδα που μπορεί να επιφυλάσσετε στο δέρμα σας.

Είναι γνωστό ότι αν θέλετε να προλάβετε την εμφάνιση των ρυτίδων θα πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο, να ακολουθείτε μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας, να αποφεύγετε το κάπνισμα και να τρέφεστε υγιεινά.

Ωστόσο, μια νέα θεωρία που έχει «αναστατώσει» το Tik Tok θέλει τον τρόπο που κοιμάστε να επηρεάζει την εμφάνιση των ρυτίδων αλλά και να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.

Σε ένα βίντεο στο TikTok που έγινε έκτοτε viral, η Αμερικανίδα beauty influencer Marianne ισχυρίστηκε ότι το ανομοιόμορφο σχήμα των χειλιών της προκλήθηκε από το γεγονός ότι κοιμόταν στο πλάι.

Η ανάρτηση έχει προβληθεί σχεδόν 15 εκατομμύρια φορές και έχει συγκεντρώσει σχεδόν 7.000 σχόλια από τους followers της, οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν τη θεωρία της. Έχει όμως δόσεις αλήθειας;

Όσον αφορά τις ρυτίδες, η απάντηση είναι μάλλον θετική. Όσον αφορά όμως τα χαρακτηριστικά του προσώπου, οι ειδικοί είναι διχασμένοι. Η Kate Kerr, κλινική facialist και διευθύντρια της Kate Kerr London Clinic (katekerrlondon.co.uk) δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στο πρόσωπο όσο και στο ντεκολτέ σας.

«Σύμφωνα με μια μελέτη στο Aesthetic Surgery Journal, οι δυνάμεις συμπίεσης, έντασης και καθαρής πίεσης που ασκούνται στο πρόσωπό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε παραμόρφωση του προσώπου.», λέει στη Daily Mail.

«Η στρέβλωση αυτή εκδηλώνεται ως κάθετες πτυχές και ρυτίδες όταν κοιμόμαστε στο πλάι ή μπρούμυτα. Αυτές οι κάθετες πτυχές μπορεί να ξεκινήσουν ως προσωρινές ρυτίδες ύπνου - συχνά κατά μήκος των γραμμών που εκτείνονται από τη μύτη στις γωνίες των χειλιών - αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς το δέρμα γερνάει και χάνει την ικανότητά του να αναπλάθεται, μπορεί να γίνουν μόνιμες», λέει. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα σημεία του σώματος, όπου υπεισέρχεται η επίδραση της βαρύτητας. «Το να ξαπλώνουμε στο πλάι μπορεί να προκαλέσει πτώση του στήθους μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αισθητές κάθετες γραμμές στο ντεκολτέ».

Από την άλλη, ο οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Dr Maryam Zamani (drmaryamzamani.com) πιστεύει ότι ο ύπνος μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην ασυμμετρία του προσώπου. «Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενη πίεση σε μια συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργώντας ρυτίδες και επιδεινώνοντας την εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων στην αγαπημένη πλευρά του ύπνου», λέει. «Αυτό επιδεινώνει τις ασυμμετρίες των ματιών, των χειλιών και του προσώπου».

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ένα μάτι έχει ελαφρώς διαφορετικό σχήμα ή ύψος ή ότι η μία πλευρά των χειλιών είναι χαμηλότερα από την άλλη. Ο Dr Zamani συνεχίζει λέγοντας: «Καθώς μεγαλώνουμε, οι ασυμμετρίες γίνονται όλο και πιο εμφανείς και, επιπλέον, η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ενυδατωθούν οι στατικές γραμμές και να εξαφανιστούν μετά από μια νύχτα ύπνου».

«Είναι το ίδιο με τις γραμμές του χαμόγελου - όλοι τις έχουν, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία σας, τόσο πιο πιθανό είναι να μείνουν στη θέση τους αφού σταματήσετε να χαμογελάτε και τελικά να γίνουν μόνιμες».


Unsplash/ Kinga Cichewicz

Και ενώ ο ύπνος στο πλάι είναι η πιο συνηθισμένη θέση, τα πράγματα μοιάζουν ακόμα χειρότερα για όσους κοιμούνται μπρούμυτα.

«Ο ύπνος μπρούμυτα θεωρείται γενικά η λιγότερο υγιεινή θέση ύπνου για το δέρμα σας», λέει η Dr Dianni Dai της Elan Laser Clinics (elanlaserclinics.co.uk). «Το πρόσωπό σας πιέζεται πάνω στο μαξιλάρι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και ακμή [ως αποτέλεσμα της απλής τριβής του δέρματός σας πάνω στο μαξιλάρι]. Αυτό ισχύει και για την περιοχή του ντεκολτέ, η οποία επηρεάζεται με τον ίδιο τρόπο λόγω της τριβής με το μαξιλάρι και τα σεντόνια».

Οι τυχεροί της υπόθεσης είναι μάλλον όσοι κοιμούνται ανάσκελα. «Όταν κοιμάστε ανάσκελα, προφανώς δεν υπάρχει τριβή με το πρόσωπό σας», λέει ο Dr Dai. «Και επιτρέπει επίσης την καλύτερη κυκλοφορία που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης υγρών στο πρόσωπο, μειώνοντας τον κίνδυνο πρηξίματος και μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια».

Τι κάνετε λοιπόν αν κοιμάστε μπρούμυτα ή στο πλάι;

Η προφανής απάντηση θα ήταν να αρχίσετε να κοιμάστε ανάσκελα.

«Όταν ξαπλώνουμε μπορεί να παίρνουμε μια συνειδητή απόφαση για τη θέση στην οποία θα θέλαμε να κοιμηθούμε, αλλά μόλις κοιμηθούμε έχουμε ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο και μπορεί να μετακινηθούμε σε μια νέα θέση περίπου 20 φορές, κατά μέσο όρο, κάθε βράδυ», λέει η Kate Kerr.

«Είναι δύσκολο να αλλάξετε θέση αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε από τη μία πλευρά", προσθέτει ο Seendy Ramoutar, ειδικός νοσηλευτής στην Therapie Clinic (therapieclinic.com). Συχνά συμβουλεύω τους πελάτες μου να χρησιμοποιούν ένα μαξιλάρι λαιμού ή ταξιδιού στο κρεβάτι για λίγες ημέρες. Αυτό τους εμποδίζει να κυλιούνται προς τη μία πλευρά και σταδιακά αρχίζουν να κοιμούνται ανάσκελα».

Αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε μπρούμυτα, ο Dr Dai προτείνει να μεταβείτε σε διαφορετική θέση ύπνου σταδιακά. «Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας ένα λεπτότερο μαξιλάρι για να μειώσετε την πίεση στον αυχένα σας και κοιμηθείτε στο πλάι με ένα υποστηρικτικό μαξιλάρι», συμβουλεύει.

Όμως, όπως επισημαίνει η Seendy, ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν ανάσκελα για ιατρικούς λόγους - αν, για παράδειγμα, έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, όπου η γλώσσα σας μπορεί να φράξει τη δίοδο του αέρα ενώ κοιμάστε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει μια άλλη πρόταση.

«Τους συμβουλεύω να ξεκινούν τη νύχτα από την αντίθετη πλευρά από αυτήν στην οποία κοιμούνται συνήθως. Τελικά θα κυλήσουν στην αγαπημένη τους πλευρά, αλλά θα έχουν απολαύσει μια μικρή ανακούφιση, οπότε αποκαθίσταται ένας ορισμένος βαθμός ισορροπίας».

Ωστόσο, η ποιότητα του ύπνου σας είναι επίσης καθοριστική για την υγεία του δέρματος, οπότε αν η αλλαγή της θέσης ύπνου σας θα σας οδηγήσει μόνο στο να στριφογυρίζετε όλη τη νύχτα, υπάρχουν και άλλες αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν.

Συχνά συνιστώνται σατέν ή μεταξωτές μαξιλαροθήκες που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τριβή με το δέρμα - και μερικοί άνθρωποι ορκίζονται σε συσκευές όπως το pillow bra, ένα μεταξωτό μαξιλάρι που κάθεται ανάμεσα στα στήθη για να σταματήσει το δέρμα να τσαλακώνεται εκεί. Ο Δρ Zamani λέει ότι η ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. «Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας ή μιας κρέμας νύχτας πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματός σας και να δημιουργήσει ένα φράγμα κατά της τριβής, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων ύπνου». Υποστηρίζει επίσης την κατανάλωση αρκετού νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας - "αυτό μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα σας ενυδατωμένο, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στις επιπτώσεις της θέσης ύπνου».





SHARE