Η αεροσυνοδός της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας είναι από την Καλαμάτα! | 0 bovary.gr
Η αεροσυνοδός της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας είναι από την Καλαμάτα! | 0 bovary.gr
09|07|2016 20:26
SHARE
ΝΤΟΡΕΤΑ ΣΚΑΦΙΔΑ

Η αεροσυνοδός της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας είναι από την Καλαμάτα!


Η Ντορέτα Σκαφιδά είναι η μεγάλη αδελφή της γνωστής ηθοποιού Γιουλίκας Σκαφιδά. Ομως, εκείνη δεν ασχολείται με τις τέχνες. Είναι αεροσυνοδός. Και όχι στην Ελλάδα. Εργάζεται για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα γυναίκα σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα συνέντευξη! 

Η Ντορέτα Σκαφιδά μίλησε στη Μαρία Νίκα και στο kalamatajournal.gr για όλα: Για τη ζωή στη Σαουδική Αραβία, για το πώς είναι να δουλεύεις για Αραβες βασιλιάδες, για το πώς είναι συνοδεύεις ηγέτες στις πτήσεις τους («Μερικές φορές κάνουμε και πτήσεις για προέδρους άλλων κρατών»), για το πώς είναι να φοράς μπούρκα («με βολεύει!», λέει), αλλά και για την αγαπημένη της Ελλάδα που της λείπει διαρκώς. Μιλά ακόμη για τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο και για τα μέρη που την εντυπωσίασαν, δηλώνοντας, ωστόσο ότι «σαν την Καλαμάτα δεν έχει!». 

Η πρώτη φορά που δούλεψε ως αεροσυνοδός

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Λονδίνο, πάνω στη, και αφού δούλεψε για λίγο πάνω στον τομέα της, η Ντορέτα Σκαφιδά άρχισε την αναζήτηση. «Εστειλα βιογραφικά παντού και βρήκα δουλειά σαν αεροσυνοδός με βάση τη Λιβύη. Το θεώρησα εμπειρία να πάω στη Λιβύη. Αν και η πρώτη πτήση ήταν τελικά στη Νιγηρία. Το πρώτο βράδυ έπεσαν και πυροβολισμοί, σκοτώθηκαν 16 άτομα έξω από το ξενοδοχείο που μέναμε. Με ασφάλεια μας πήγαιναν. Για δυόμισι - τρία χρόνια έκανα πτήσεις για προσκυνητές, μουσουλμάνους με προορισμό τη Μέκκα», λέει. Ακολούθως ήρθε η δουλειά σε μια σουηδική αεροπορική εταιρεία και μετά η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας:  «Θυμάμαι στη συνέντευξη που μου πήραν μέσω skype, ο άνθρωπος που μιλούσαμε μου είπε "κάποιος πρέπει να προσευχόταν πολύ σήμερα για σένα". Γιατί δεν είχα κάποιον γνωστό να μιλήσει για μένα, αλλά είμαι πολύ επίμονη, έχω πολύ πείσμα και επιμονή», σημειώνει. 

Η ζωή στη Σαουδική Αραβία και η μαντήλα

Η Ντορέτα Σκαφιδά μένει στο Ριάντ και στη Τζέντα, σε όμορφα ξενοδοχεία, όπως εξηγεί η ίδια, και φοράει μαντήλα. «Την αμπάγια, το μαύρο μακρύ φόρεμα και το μαντήλι. Οι γυναίκες εκεί φοράνε μπούρκα, το μαντήλι που φαίνονται μόνο τα μάτια, εμείς απλά καλύπτουμε τα μαλλιά μας. Έχει και θρησκευτική αστυνομία εκτός από πολιτική. Αν σε δουν χωρίς μαντήλα θα έρθουν να σου πουν να τη βάλεις», εξηγεί. 

Η ίδια μοιάζει απόλυτα ευχαριστημένη με την ζώη της, τις επιλογές της αλλά και την καθημερινότητά της στη Σαουδική Αραβία. «Μένουμε σε ωραία ξενοδοχεία και έχουμε πάντα τον οδηγό μας οπουδήποτε θέλουμε να πάμε - οι γυναίκες δεν οδηγούν εκεί - οι μισθοί μας είναι πολύ καλοί, είμαι πολύ ευχαριστημένη», λέει. 

Και ναι η Ντορέτα Σκαφιδά αγαπά την Σαουδική Αραβία. Οπως εξηγεί πήγαινε εκεί από το 2007 με τις πτήσεις  για προσκυνητές, με ανθρώπους, δηλαδή που είχαν όνειρο ζωής να πάνε εκεί να προσκυνήσουν. Οπως η ίδια εξηγεί ήταν άνθρωποι φτωχοί που μάζευαν δεκάρα δεκάρα τα λεφτά για το εισιτήριο προκειμένου να προσκυνήσουν στη Μέκκα. Αποκαλύπτει, μάλιστα, κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον! Οι περισσότεροι κουβαλούσαν μαζί τους μια ψάθινη σκούπα, γιατί κατασκήνωναν λίγο πιο έξω από τη Μέκκα και έπρεπε να σκουπίσουν το χώρο. «Τους αγάπαγες αυτούς τους ανθρώπους, γιατί σε κοιτούσαν στα μάτια σαν να σε ρωτούσαν, τι να κάνω; Μια γιαγιούλα 80-90 χρονών, με την ψάθινη σκούπα της, να πηγαίνει στη Μέκκα να προσκυνήσει!», λέει και συνεχίζει: «Την είχα αγαπήσει λοιπόν τη Σαουδική Αραβία, την είχα πολύ όμορφα μέσα μου, δηλαδή ένιωθα ότι είναι ο άγιος τόπος γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Κι όταν πήγα πριν από δυόμισι χρόνια σε αυτή τη δουλειά, δεν ένιωσα ότι πάω σε κάτι ξένο, ήξερα ήδη την κουλτούρα. Δεν πίνω αλκοόλ, δεν καπνίζω, δεν πάω σε μπαράκια έτσι κι αλλιώς, οπότε δε μου λείπουν αυτά. Και η αμπάγια με βολεύει γιατί δεν έχω άγχος τι θα φορέσω ή αν πετάει το μαλλί. Αυτό που μου λείπει πολύ είναι ο κινηματογράφος. Δεν υπάρχουν στη Σαουδική Αραβία. Και είμαι λάτρης του».

Οσον αφορά στη βασιλική οικογένεια δηλώνει: «Από τη βασιλική οικογένεια δεν υπάρχει πίεση, είναι πολύ ευγενικοί άνθρωποι». 

Η ζωή της αεροσυνοδού 

«Έχουμε πάντα μια βαλίτσα έτοιμη και τη στολή στη ντουλάπα», λέει και εξηγεί ότι βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα καθώς κάποιες πτήσεις μπορεί να τις γνωρίζει δυο τρεις ημέρες πριν, αλλά άλλες τις μαθαίνει δύο ώρες νωρίτερα. «Είμαι με το κινητό στο χέρι, τσεκάρω συνέχεια μήπως έχω e.mail, κάποια κλήση. Το κινητό είναι προέκταση του χεριού μας. Δε μπορώ να απομακρυνθώ, αν τύχει κάτι, πρέπει μέσα σε δυο ώρες να έχω ετοιμαστεί. Σε συνάδελφό μου έτυχε να πρέπει να φύγει σε 10 λεπτά. Έχουμε πάντα μια βαλίτσα έτοιμη και τη στολή στη ντουλάπα».

Τα ταξίδια σε κάθε γωνία του πλανήτη

Οπως είναι φυσικό η Ντορέτα Σκαφιδά έχει ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Μπορεί αύριο να πάμε Τόκιο και να μείνουμε 10 μέρες, ή Καλιφόρνια ή Νέα Υόρκη. Μου έχει τύχει να είμαι στη Σαουδική Αραβία και να θέλει ένας από τους επιβάτες να φάει με τους φίλους του σε ένα εστιατόριο στο Ντουμπάι. Πάμε με το αεροπλάνο στο Ντουμπάι για το δείπνο», υποστηρίζει εξηγώντας ότι τα πιο συχνα της δρομολόγια είναι 

Σαν την Καλαμάτα δεν έχει! 

Οσο για τις διακοπές της, που είναι συνήθως μεγάλες, καθώς ενώνει τα ρεπό της, όπως εξηγεί, είναι πάντα στην Καλαμάτα, για την οποία δηλώνει ότι είναι το μέρος του πλανήτη που την έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από κάθε άλλο. «Ισως επειδή είναι ο τόπος μου, αλλά τη γαλήνη και τη γραφική ομορφιά της Καλαμάτας δεν την έχω βρει πουθενά. Η Ελλάδα μου λείπει γιατί είναι η οικογένειά μου εδώ, μου λείπουν οι παραλίες, το φαγητό, τα πάντα. Και στις άδειες, που οι συνάδελφοί μου πηγαίνουν σε εξωτικά μέρη να ξεκουραστούν, εγώ έρχομαι πάντα Καλαμάτα. Και μου λένε, μα πάλι Καλαμάτα, δε θα πας πουθενά, τόσο ωραία μέρη σε όλο τον κόσμο; Λέω, σαν την Καλαμάτα πουθενά!

Ωστόσο, μου άρεσε πολύ η Νίκαια, αλλά σκέφτομαι, μήπως μου άρεσε επειδή έμοιαζε με την Καλαμάτα; Και η Αργεντινή, ίσως επειδή ήταν από εκεί ο Τσε Γκεβάρα. Στην Αργεντινή είδα απλούς ανθρώπους με θετική ενέργεια που ξέρουν να περνάνε όμορφα παρά τη φτώχεια τους. Και το Μπέβερλι Χιλς μου άρεσε. Το κάθε μέρος έχει τη δική του ομορφιά. Πήγα και Μαλδίβες, ήταν ωραία για λίγες μέρες, αλλά πάλι βρήκα ότι οι παραλίες μας εδώ στη Μεσσηνία είναι πολύ πιο όμορφες.

Μου άρεσαν βέβαια τα τιρκουάζ νερά, τα πολύχρωμα ψάρια που είδα κάνοντας κατάδυση. Ινδικός ωκεανός...». 

Στις διακοπές μου λείπει η Σαουδική Αραβία! 

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν, όταν είναι στην Ελλάδα, της λείπει η Σαουδική Αραβία, η Ντορέτα Σκαφιδά απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Μερικές φορές μου λείπει, θέλω να πάω. Μου λείπει η ζέστη που σ’ αγκαλιάζει, μου λείπει η έρημος. Οι άνθρωποι της ερήμου νιώθουν πιο πολύ εμάς τους δυτικούς, δηλαδή εισπράττουν την καλοσύνη ή καταλαβαίνουν ποιος θέλει να τους εκμεταλλευτεί. Νομίζω ότι οι άνθρωποι της ερήμου μπορούν να καταλάβουν πιο καλά τι είναι ο άλλος. Ποιος είναι ο κόλακας, ποιος ο αγνός άνθρωπος. Και με μαγεύει όλο αυτό. Τη Σαουδική Αραβία θα την έχω πάντα στην καρδιά μου».

Πηγή: kalamatajournal.gr

Φωτογραφίες: kalamatajournal.gr