Γιώργος Θεοφάνους, Δέσποινα Βανδή
Γιώργος Θεοφάνους, Δέσποινα Βανδή/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Περάσαμε ένα μεσημέρι με τη Δέσποινα Βανδή και τον Γιώργο Θεοφάνους


Συναντήσαμε τη Δέσποινα Βανδή και τον Γιώργο Θεοφάνους λίγο πριν την συναυλία τους στο Κατράκειο την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Λίγες ημέρες πριν ανέβουν μαζί στη σκηνή η Δέσποινα Βανδή και ο Γιώργος Θεοφάνους έκαναν ένα διάλειμμα από τις πρόβες τους και αφιέρωσαν (λίγο) χρόνο στα media προκειμένου να πάρουμε μια μικρή γεύση από τη συνεργασία τους.

Τα τελευταία χρόνια, μετά το μουσικό διαζύγιο με τον Φοίβο, η Δέσποινα Βανδή έχει αφήσει πίσω τα πιο pop κομμάτια δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα τραγούδια που απαιτούν πιο ερμηνευτικά στοιχεία- χωρίς αυτό να σημαίνει πως στο παρελθόν δεν είχε ερμηνεύσει λαϊκά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και παίζονται μέχρι σήμερα, μπαίνοντας επάξια στη λίστα των «διαχρονικών» που σημάδεψαν έντονα μια ολόκληρη δεκαετία.

Πριν δύο χρόνια η Δέσποινα Βανδή συναντήθηκε δισκογραφικά με τον Γιώργο Θεοφάνους και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρία τραγούδια τους, ενώ στη συναυλία που θα δώσουν στο Κατράκειο, την Τετάρτη 8 Ιουνίου, θα ακουστεί για πρώτη φορά το νέο τους κομμάτι -όπως μας «μαρτύρησαν» οι δύο καλλιτέχνες είναι σε πιο καλοκαιρινούς ρυθμούς.

Ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι πήγαμε στον Ταύρο, σε ένα μουσικό στούντιο, για να συναντήσουμε από κοντά τους δύο καλλιτέχνες. Φτάνοντας στο στούντιο ο Γιώργος Θεοφάνους που ήταν ήδη εκεί συνομίλησε σε φιλικό πλαίσιο με τους δημοσιογράφους και αργότερα έφτασε η Δέσποινα Βανδή. Αν και ο προκαθορισμένος χρόνος συνομιλίας μας μειώθηκε αισθητά, καταφέραμε να πάρουμε μια μικρή γεύση από τη συνεργασία τους τόσο δισκογραφικά όσο και από τις live εμφανίσεις τους.

Φώτο: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Ποιο είναι το παρασκήνιο της συνεργασίας; Πώς έγινε το μουσικό σας πάντρεμα;

Γιώργος Θεοφάνους: Δεν υπάρχει παρασκήνιο, μονάχα κεντρική σκηνή. Ειλικρινά, δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτό που βλέπετε. Υπάρχουν δύο αληθινοί άνθρωποι που γνωρίζονται πολλά χρόνια, ο ένας σέβεται και εκτιμά τον άλλον και επιτέλους συναντήθηκαν δισκογραφικά και σε λίγες ημέρες και σε live συναυλία.

Δέσποινα Βανδή: Λυπούμαστε που δεν υπάρχει κάτι extreme πίσω από την συνεργασία. Υπάρχει χαρά και λαχτάρα για τη συνάντηση.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι του Γιώργου Θεοφάνους που έχεις ζηλέψει και θα ήθελες να είχες πει εσύ Δέσποινα;

Δέσποινα Βανδή: Όχι κάποιο, πάρα πολλά. Σχεδόν όλα του τα τραγούδια. Τώρα στις συναυλίες μας είναι μεγάλη μου χαρά που θα πω πολλά από τα τραγούδια του, τα οποία έχω αγαπήσει και επιπλέον μου δίνεται η ευκαιρία να είμαστε μαζί πάνω στη σκηνή.

Γιώργος Θεοφάνους: Στη συναυλία θέλει να τα πει όλα, αλλά έχει τεράστιο δικό της ρεπερτόριο. Δεν θα παίξουμε μόνο δικά μας τραγούδια, αλλά και άλλων συνθετών που εκτιμάμε και αγαπάμε. Πρέπει να προτείνουμε κι άλλα τραγούδια. Σίγουρα στο πρόγραμμα θα υπάρχουν τα 3 μας τραγούδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, ενώ θα παίξουμε κι ένα καινούργιο πιο καλοκαιρινό. Δεν έχουμε προλάβει να βγάλουμε ολοκληρωμένο album και φταίω προσωπικά για αυτό, το παίρνω όλο πάνω μου γιατί δεν πρόλαβα να γράψω. Πάντως, η Δέσποινα είναι από τους πιο εργατικούς ανθρώπους που έχω δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στον καλλιτεχνικό χώρο.

Για ποιο λόγο μπορεί να διαφωνείτε;

Γιώργος Θεοφάνους: Δεν είναι ακριβώς διαφωνία. Όταν επιλέγουμε ποια τραγούδια θέλουμε να βάλουμε στο πρόγραμμα μας, άλλα λέω εγώ, άλλα η Δέσποινα -δεν αποφασίζει μόνο ένας από τους δύο. Θα πούμε πολλά τραγούδια από το παρελθόν, αγαπάμε πολύ το πριν, και προτείνουμε κομμάτια που δεν ακούγονται εύκολα στα ραδιόφωνα. Πρέπει να προτείνουμε κι άλλα πράγματα πέρα από το αναμενόμενο.

Δέσποινα Βανδή: Ο Γιώργος μου έχει γράψει υπέροχα τραγούδια και η διαφωνία μας είναι με ποιο τραγούδι να βγούμε.

Έχετε γράψει τραγούδια σε καλλιτέχνες μόνο και μόνο επειδή τους ακούνε τα παιδιά σας και σας παρότρυναν να συνεργαστείτε μαζί τους;

Γιώργος Θεοφάνους: Νομίζεις πως υπάρχουν σήμερα τραγουδιστές που θα μου προτείνουν τα παιδιά μου; Δυστυχώς, αυτή η γενιά που μεγαλώνει τώρα έχει ξεφύγει από τη δική μας γενιά και προσπαθούμε με τα χίλια ζόρια να τους φέρουμε πίσω. Όμως στο τι μουσική ακούνε τα παιδιά μας στο σπίτι ευθυνόμαστε εμείς οι γονείς.

Θέατρο, τραγούδι και παρουσίαση. Σε ποιο απ΄ όλα νιώθει πιο οικεία η Δέσποινα;

Δέσποινα Βανδή: Στο τραγούδι. Η σκηνή, είτε θεατρική είτε μουσική, δεν απέχει πολύ. Είναι μια συνθήκη που στη μία επικοινωνείς με τον κόσμο μέσα από τους στίχους και τη μελωδία και στο θέατρο απευθύνεσαι στον κόσμο μέσα από το συναίσθημα με άλλο τρόπο. Το θέατρο είναι ένας μαγικός χώρος και δεν υπάρχει τέλμα, δεν τελειώνει το ψάξιμο του χαρακτήρα που υποδύεσαι μέχρι να ολοκληρωθεί η τελευταία παράσταση. Από την άλλη, όταν λέω ένα τραγούδι, όπως «Στα' δωσα όλα» θα το πω με συγκεκριμένες νότες, πότε θα είμαι καλύτερα ψυχολογικά και πότε όχι, ενώ στο θέατρο μέχρι την τελευταία παράσταση υπάρχει περιθώριο να ανακαλύψεις κάτι ακόμα. Ο τρόπος που επικοινωνώ με τον κόσμο μέσα από το τραγούδι είναι μοναδικός και δεν θα τον άλλαζα με τίποτα.

Φώτο: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Τη φετινή χρονιά δοκιμάσατε τις δυνατότητες σας και στη παρουσίαση. Η εκπομπή «Ένα τραγούδι ακόμα» θα συνεχιστεί την ερχόμενη σεζόν;

Γιώργος Θεοφάνους: Βέβαια θα συνεχίσουμε κανονικά. Εγώ είμαι συνθέτης και παίζω πιάνο, οπότε στην εκπομπή δεν είμαι παρουσιαστής, αλλά οικοδεσπότης. Φωνάζω τους φίλους μου, παίζουμε όμορφα τραγούδια, βρισκόμαστε παρέα όπου κινηματογραφείται η συνύπαρξη μας και βγαίνει το αποτέλεσμα στον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο κάνω την εκπομπή.

Δέσποινα, πες μου 3 tips ομορφιάς που ακολουθείς πιστά.

Δέσποινα Βανδή: Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι η διατροφή, η γυμναστική και η καλή ψυχολογία.

Γιώργος Θεοφάνους: Εγώ φυσικά δεν μπορώ να απαντήσω στη συγκεκριμένη ερώτηση, αλλά θα σου πω ένα αστείο περιστατικό. Έχω επιστρέψει στο σπίτι από το γύρισμα και έχει έρθει από έξοδο η 12χρονη κόρη μου και είμαστε μπροστά στον καθρέφτη και μου λέει χαριτωμένα «είμαι η μόνη από την τάξη μου που ξεβάφεται μαζί με τον μπαμπά της».

SHARE