Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Φωτογραφία: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
25|10|2021 16:00
SHARE
ΣΙΝΕΜΑ

Όσα θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Το 62ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και στο πλούσιο πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνονται 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες (εκ των οποίων οι 20 σε πρώτη προβολή), περισσότερες δηλαδή από κάθε άλλη φορά, πράγμα που δηλώνει πως η φετινή διοργάνωση έχει αποφασίσει να στηρίξει τον εγχώριο κινηματογράφο.

Έτσι, λοιπόν, για πρώτη φορά, εννέα ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ. Τρεις συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό - η «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, η « Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού και το «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου -τρεις στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors- το «Dog» της Γιάννας Αμερικάνου, το «18» του Βασίλη Δούβλη και «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση- και τρεις ελληνικές στο Film Forward, που για πρώτη φορά φέτος γίνεται διαγωνιστικό. Πρόκειται για τα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση, το «ORFEAS 2021» της καλλιτεχνικής ομάδας ΦΥΤΑ και το «The timekeepers of eternity» του Αριστοτέλη Μαραγκού.

Αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του Ντίνου Κατσουρίδη, το φεστιβάλ θα προβάλει το ντοκιμαντέρ «Μια ζωή σαν σινεμά-Ντίνος Κατσουρίδης», της συντρόφου του σπουδαίου κινηματογραφιστή Ισαβέλλας Μαυράκη. Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστούν σε καθολικά προσβάσιμες προβολές, τόσο στις αίθουσες όσο και διαδικτυακά, η θρυλική ταινία του Κατσουρίδη με τον Θανάση Βέγγο «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;» και το «Δοξόμπους» του Φώτου Λαμπρινού.

«Χώρα, σε βλέπω: Ο 20ός αιώνας του Ελληνικού Σινεμά»

Στο πλαίσιο της δράσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το 62ο ΦΚΘ θα προβάλλει δωρεάν οκτώ αριστουργήματα του Ελληνικού Σινεμά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: το «Z» του Κώστα Γαβρά, «Ο μικρός δραπέτης» του Σταύρου Τσιώλη, η «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη, «Το μπλόκο» του Άδωνι Κύρου, η «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, η «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου, το «Ιdées Fixes / Dies Irae» (Παραλλαγές στο ίδιο θέμα, 1977) της Αντουανέττας Αγγελίδη και ο «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Ξεπερνώντας τα σύνορα

Στην ενότητα  αυτή παρουσιάζονται σε πρεμιέρα τρεις ελληνικές συμπαραγωγές, μεγάλο μέρος των οποίων έχει γυριστεί στο εξωτερικό:

Άνδρας στη Σοφίτα - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Βενετόπουλος

Λέγεται ότι είμαστε δύο άνθρωποι. Είμαστε αυτοί που είμαστε με τις αναμνήσεις που κρατάμε και αυτοί που είμαστε με τις αναμνήσεις που ξεχνάμε. Ένα ψυχολογικό θρίλερ για την Οδύσσεια ενός ανθρώπου μέσα από τις αναμνήσεις του.

A Pure Place - Σκηνοθεσία: Νικίας Χρυσός

Δυο αδέρφια, η Ιρίνα και ο Πολ μεγαλώνουν στο αυστηρό περιβάλλον μιας παραθρησκευτικής οργάνωσης σε ένα ελληνικό νησί, με αρχηγό τον μυστηριώδη Φουστ. O Φουστ επιλέγει την Ιρίνα ως εκλεκτή συνοδοιπόρο του και ο Πολ αισθάνεται εγκατάλειψη. Πρέπει να την απελευθερώσει προτού να είναι πολύ αργά, καθώς η σέχτα προετοιμάζει ήδη το βίαιο τέλος της.

EX - Σκηνοθεσία: George Μαρκάκης

Ενώ το dancefloor έχει χτίσει τη δική του μυθολογία ως χώρος σύνδεσης, κάθε γνήσιο πλάσμα της νύχτας γνωρίζει ότι η πραγματική δράση εκτυλίσσεται στον θάλαμο της τουαλέτας, που είναι τόσο το μηχανοστάσιο του κλαμπ όσο και η γωνία της «εξομολόγησης». Η ταινία απεικονίζει τις πραγματικότητες αυτών των ιερών χώρων με μια εντυπωσιακή αίσθηση οικειότητας, φέρνοντάς μας κοντά στην Νταϊάνα.

Μια δεύτερη ματιά

Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται ταινίες που ήδη έχουν πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα τους.

Η βοή του κόσμου - Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους σε αυτές τις χώρες, νιώσαμε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Αυτή η «βοή» ήταν η «φωνή» της νέας γενιάς.

Το Κοχύλι - Σκηνοθεσία: Κατέ Μπέλλο

Mια ομάδα γυναικών του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος, μαζί με τον συγγραφέα Θανάση Σκρουμπέλο και τη σκηνοθέτιδα Κατέ Μπέλλο, αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή.

Το πρόσωπο και η πόλη - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Φασόης

Το Πρόσωπο και η Πόλη αποτελεί μια ελεύθερη φιλμική προσέγγιση στο θεατρικό έργο «Ο Προτελευταίος των Μόνικιν» του Πάρι Τακόπουλου. Πρόκειται για έργο μπεκετικής ατμόσφαιρας και τζοϋσικού περιεχομένου, με όλα τα χαρακτηριστικά της αφηγηματικής ιδιομορφίας που επιβάλλει ο προφορικός λόγος όταν συναντά την κινούμενη εικόνα.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, θα παρουσιαστούν και φέτος οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρους.

Οι 15 ταινίες που θα προβληθούν είναι οι:

Brutalia, Εργάσιμες Μέρες του Μανώλη Μαυρή  

Horsepower του Σπύρου Σκάνδαλου

Το Βανκούβερ της Αρτέμιδος Αναστασιάδου                    

Every Sunday της Καίτης Παπαδήμα

A Summer Place της Αλεξάνδρας Ματθαίου

Motorway 65 της Εύης Καλογηροπούλου  

Soul Food του Νίκου Τσεμπερόπουλου     

Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα της Βαγγελιώς Σουμέλη

Αμυγδαλή της Μαρίας Χατζάκου

Last Visit του Σπύρου Αλιδάκη                  

Όλα τα πλάσματα της νύχτας της Μέμης Κούπα

Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη

Ο φοιτητής του Βασίλη Καλαμάκη

Apallou του Νίκου Αυγουστίδη       

Souls All Unaccompanied του Γιώργου Τελτζίδη            

Είναι σημαντικό πως οι περισσότερες ελληνικές ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες και online, στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ. Επιπλέον, επειδή στόχος του Φεστιβάλ είναι να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, για αυτό το λόγο, θα προβάλλει ταινίες με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing], τόσο στις αίθουσες όσο και στις online προβολές.

Παράλληλες δράσεις

Όπως κάθε χρονιά, η Αγορά με πρέσβη τον παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο, παρουσιάζει μια σειρά από νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του 62ου ΦΚΘ, η Αγορά του Φεστιβάλ:

Διοργανώνει εργαστήριο casting directors, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς από την Ελλάδα.

Εγκαινιάζει τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους βραβευμένους σκηνοθέτες της Δράμας και του Κλερμόν-Φεράν.

Συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη δράση Meet the Future, στο πλαίσιο της οποίας επτά ανερχόμενοι Έλληνες μοντέρ θα παρουσιάσουν στους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του Σινεμά το showreel τους, θα παρακολουθήσουν ομιλίες και εργαστήρια, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο στοχευμένες, κεκλεισμένων των θυρών, συναντήσεις με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη και τον Γιάννη Χαλκιαδάκη.

Επίσης στο πλαίσιο της Αγοράς η εικαστικός Λουκία Αλαβάνου, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε Βενετίας το 2022, θα δώσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μια γεύση από το έργο της, το οποίο έχει καθαρά κινηματογραφικό χαρακτήρα.

Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου 2021. Η ψηφιακή βιντεοθήκη της Αγοράς επιστρέφει, σε συνεργασία με την επαγγελματική πλατφόρμα Cinando, και προσφέρει σε διαπιστευμένους επαγγελματίες την ευκαιρία να παρακολουθούν online περισσότερες από 150 επιλεγμένες ταινίες από την Αγορά και από το πρόγραμμα της 62ης διοργάνωσης (ανάλογα με την έγκριση του εκάστοτε δικαιούχου).

Μοντάζ-  το κρυφό χαρτί του σινεμά

Είναι κοινό μυστικό ότι η τελική μορφή μιας ταινίας διαμορφώνεται στο μοντάζ, μια ειδικότητα παραγνωρισμένη από το ευρύ κοινό, αλλά  απαραίτητη για ρόλους τους κινηματογραφιστές.

Γι’ αυτό το λόγο  φέτος το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καλεί εννέα κορυφαίους μοντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να μοιραστούν με το κοινό την πολύτιμη εμπειρία τους, σε ένα μοναδικό αφιέρωμα για ένα από τα πιο κομβικά στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας.

Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Μαυροψαρίδης, σταθερός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου και Υποψήφιος για Όσκαρ για το μοντάζ της ταινίας «Η Ευνοούμενη» (The Favourite) αναλύει τον τρόπο με τον οποίο το μοντάζ κωδικοποιεί την αφήγηση και επικοινωνεί στον θεατή τα μηνύματά της. Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, με τιμητικές διακρίσεις στα σπουδαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, μοιράζεται τα μυστικά της τέχνης του. Ο Λάμπης Χαραλαμπίδης, με μια εντυπωσιακή σταδιοδρομία στο Ελληνικό Σινεμά, από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, συνδέει τους χαρακτήρες μιας ταινίας με τη διαδικασία του μοντάζ. Ο Πάνος Βουτσαράς, με πλούσια εγχώρια και διεθνή εμπειρία, ρίχνει φως στο πώς επιτυγχάνεται η παράλληλη δράση μέσω του μοντάζ. Επίσης, στο αφιέρωμα συνεργάζονται, στην ειδική έκδοση, ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ για μοντάζ και για ηχητικό μιξάζ Γουόλτερ Μερτς, συνεργάτης του Κόπολα και από τους σπουδαιότερους μοντέρ της εποχής μας, καθώς και ο υποψήφιος για Όσκαρ μοντάζ (για την ταινία «Ο πατέρας») Γιώργος Λαμπρινός, ο οποίος συνομιλεί με τη σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου.

Ο Ραούλ Μόρα, μοντέρ της σαρωτικής επιτυχίας του Netflix «La casa de papel», μοιράζεται τις τεχνικές του συνεργατικού μοντάζ σε blockbuster τηλεοπτικές παραγωγές. Το δίδυμο των Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπιλέσκοφ-Γιάνσεν από τη Δανία, που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με σπουδαίες στιγμές του σκανδιναβικού σινεμά, περιγράφουν την προσέγγιση που ακολούθησαν στην ταινία «Άσπρο Πάτο» (Another Round) του Τόμας Βίντερμπεργκ, που απέσπασε το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ παραχωρεί στους προσκεκλημένους του carte blanche για να επιλέξουν από μία ταινία που θεωρούν εμβληματική όσον αφορά στην τέχνη του μοντάζ, ή που έχει λειτουργήσει επιδραστικά στην καριέρα τους. Οι καλεσμένοι μοντέρ του Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν στο κοινό τις ταινίες της carte blanche, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αριστουργήματα του παγκόσμιου Σινεμά από τους Αντρέι Ταρκόφσκι, Αλέν Ρενέ, Στάνλεϊ Κιούμπρικ και Σαμ Πέκινπα, σε προβολές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.

Να πούμε τέλος πως ο βραβευμένος στην Εβδομάδα της Κριτικής των Καννών και στη Δράμα, Μανώλης Μαυρής σκηνοθετεί τα σποτ της φετινής διοργάνωσης.





SHARE