14|05|2021 16:52
SHARE
ΦΕΣΤΙΒΑλ

The Greek Film Festival in Berlin: Οι ταινίες που θα απολαύσουμε διαδικτυακά


Το The Greek Film Festival in Berlin 2021 φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθεί στο αγαπημένο σινεμά Babylon, αλλά διαδικτυακά, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει ελληνικές ταινίες από το σπίτι του, μέσα από την πλατφόρμα Festival Scope, από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου.

Το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα «Emerging Greeks Competition» πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, περιλαμβάνει τις ταινίες:

«Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, Berlin Premiere

Υπόθεση: Ο Άρης, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας, μετακομίζει στο σπίτι του εκλιπόντος παππού του, του Αριστείδη, ο οποίος ήταν απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Σύντομα ξανασμίγει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του Αριστείδη. Προσπαθώντας να φανεί αντάξιος του ονόματός του, ο Άρης σταδιακά παίρνει τον ρόλο του παππού του.

«Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου, Deutschlandpremiere

Υπόθεση: O Άρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μιας μεγάλης εμπορικής εταιρείας. Η ζωή του θα αλλάξει οριστικά όταν πληροφορηθεί πως είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, θανατηφόρου μόνο για τις γυναίκες. Η ελπίδα για τη δημιουργία ενός εμβολίου μετατίθεται πάνω του, καθώς θα πρέπει να βρει ποια από τις πρώην σχέσεις του τού μετέδωσε το αρχικό στέλεχος του ιού. Ο Άρης ξεκινάει ένα υπαρξιακό ταξίδι συναντήσεων με τις πρώην του, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των επιλογών του.

«Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, Deutschlandpremiere

Υπόθεση: Στα περίχωρα μιας ευρωπαϊκής πόλης, ένα ζευγάρι μαζεύει τα νεκρά κατοικίδια από τα σπίτια ή τα ζωάκια που έχουν πεθάνει στο δρόμο και τα πηγαίνουν για αποτέφρωση. Η στωική επιμονή τους δημιουργεί έναν χώρο όπου η αγάπη τους μεγαλώνει, έως ότου πατήσουν οι ίδιοι με το αυτοκίνητό τους ένα ζώο.

 «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου, Berlin Premiere

Υπόθεση: H Άννα υποφέρει από αμνησία, όμως θυμάται πώς να μαγειρεύει. Βρίσκει δουλειά και φιλοξενία σε μια λαϊκή παραθαλάσσια ταβέρνα που ανήκει στον μοναχικό Ρούλα. Στην κουζίνα, ανάμεσα στις μυρωδιες των μπαχαρικών και σε παλιές ξεχασμένες συνταγές, αγωνίζεται να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της. Τα απλά αλλά πεντανόστιμα φαγητά της ξυπνάνε αναμνήσεις στους θαμώνες και δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα σε αυτούς και στην Άννα. ΄Ομως τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο Ρούλα ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα της Άννας.

«Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη, internationale Premiere

Υπόθεση: Ο Βαγγέλης βγάζει τα προς το ζην πουλώντας κάνναβη. Προσπαθεί να πιάσει μια μόνιμη δουλειά, όμως το στιγματισμένο ποινικό του μητρώο δεν το επιτρέπει. Όταν οι γείτονες απειλούν να τον καταδώσουν στην αστυνομία, ο Βαγγέλης αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του και να καταφύγει στο σπίτι της αδελφής του. Εκεί θα γνωρίσει τον αρραβωνιαστικό της, Πέτρο, έναν μπράβο και συνεργάτη του υποκόσμου των νοτίων προαστίων. Ο Πέτρος προσφέρει διέξοδο στο οικονομικό του πρόβλημα, ωθώντας τον να συμμετάσχει στις «δουλειές» που οργανώνει για τον κόσμο της νύχτας. Όμως ο Βαγγέλης δεν θέλει να ανήκει στον κόσμο της νύχτας.

Την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος συγκροτούν οι Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission, η Ισπανίδα Ιζόνα Αντμέτλα, συντονίστρια του World Cinema Fund της Berlinale και ο Κνουτ Ελστερμαν, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου από τη Γερμανία.

Ιnfo:

Oι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για θέαση από τις 2 Ιουνίου, στις 9:00, ως τις 7 Ιουνίου, στις 9:00. Περισσότερα στο thegreekfilmfestivalinberlin.com

SHARE