Η Madeline Miller
Η Madeline Miller/ Φωτογραφία: Nina Subin
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Madeline Miller εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και μας χαρίζει λογοτεχνικά «διαμάντια»


Η Madeline Miller εμπνέεται από την αρχαιοελληνική μυθολογία και υπογράφει λογοτεχνικά διαμαντάκια.

Εξιστορώντας εκ νέου τις ιστορίες γνωστών μυθικών προσώπων προσπαθεί να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, ιστορίες που έμειναν -εσκεμμένα- θαμμένες και να δώσει έτσι έναν διαφορετικό χρωματισμό στον πολύπλευρο χαρακτήρα τους. Πριν από 10 χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της «Το Τραγούδι του Αχιλλέα», που αφορούσε στη σχέση του Έλληνα ήρωα με τον Πάτροκλο και το ενδεχόμενο ενός θρυλικού έρωτα μεταξύ των δύο ανδρών. Το ίδιο βιβλίο πρόσφατα έγινε viral στο TikTok με τους χρήστες να το εξυμνούν για τη απίστευτη συγκίνηση που τους προκάλεσαν οι σελίδες του.

Σειρά είχε η «Κίρκη», η θεά και ερωμένη του Οδυσσέα, η ιστορία της οποίας ξετυλίγεται αριστοτεχνικά στο δεύτερο βιβλίο της Miller.

Η Αμερικανίδα συγγραφέας μίλησε στο Bovary.gr για τη λατρεία της για την ελληνική μυθολογία και τη χώρα μας, αλλά και τη «φωνή» που θέλει να δώσει στις ομάδες που διεκδικούν μια θέση στην ιστορία.

10 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του «Το τραγούδι του Αχιλλέα», πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας ως συγγραφέα;

Πάρα πολύ! Αλλά και καθόλου. Το γράψιμο παραμένει όσο δύσκολο ήταν και πριν, και χρειάζεται την ίδια σκληρή δουλειά. Από την άλλη, τώρα ξέρω ότι μπορώ να το κάνω: ότι όσο και να με δυσκολεύει μια σκηνή, ένα κεφάλαιο ή ένα ολόκληρο βιβλίο, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι τελικά θα τα καταφέρω. Και αυτό είναι που αξίζει! Επίσης, όταν έγραψα «Το Τραγούδι του Αχιλλέα» το έκανα σε πλήρη απομόνωση. Τώρα έχω τη χαρά να μπορώ να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες από κάθε μεριά του κόσμου, αλλά και να έρθω σε επαφή με τόσες υπέροχες βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και άλλους συγγραφείς. Είμαι πολύ ευγνώμων για όλα αυτά. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προνόμια: το να μπορώ να μοιράζομαι την αγάπη μου για αυτές τις ιστορίες με τους άλλους.

Σας εξέπληξε το γεγονός ότι το βιβλίο σας έγινε πρόσφατα viral στο TikTok;

Ήμουν σοκαρισμένη! Αλλά με την καλύτερη δυνατή έννοια. Όταν μου το είπε ο εκδότης μου, δεν ήξερα καν τι είναι το TikTok! Ωστόσο, φαίνεται να είναι μια πολύ όμορφη κοινότητα και χαίρομαι που οι χρήστες μοιράζονται εκεί την αγάπη τους για τα βιβλία.

Αλήθεια, τι σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με την ιστορία του Αχιλλέα και του Πάτροκλου.

Πάντα με συγκινούσε η αντίδραση του Αχιλλέα όταν χάνει τον Πάτροκλο: τη θλίψη του, την απίστευτη οργή του, την απόγνωση. Παράλληλα, έβλεπα την ιστορία του και σαν ένα μυστήριο. Η Ιλιάδα μας λέει πώς τελειώνει η ιστορία τους, αλλά όχι πώς ξεκινάει. Γιατί ο Πάτροκλος σημαίνει τόσα πολλά για τον Αχιλλέα; Αυτό ήθελα να καταλάβω. Επίσης, με θύμωνε το γεγονός ότι στη σύγχρονη εκπαίδευση δεν αναφέρεται πουθενά το ενδεχόμενο οι δύο τους να ήταν εραστές -ένα ενδεχόμενο που στον αρχαίο κόσμο ήταν απόλυτα αποδεκτό. Ήθελα να γνωρίσω καλύτερα τον Πάτροκλο, ο οποίος, σύμφωνα με την Ιλιάδα ήταν «πάντα ευγενής» και «ευγενικός με όλους». Ήθελα να αποτυπώσω την ιστορία του -στο κεντρικό σημείο της οποία πίστευα ότι υπάρχει ένας έρωτας. Ήθελα το βιβλίο να αποτελεί τον λόγο για τον οποίο το ενδεχόμενο οι δυο τους να ήταν ερωτευμένοι άξιζε να παραμείνει ζωντανό.

Το επόμενο βιβλίο σας, η «Κίρκη», επίσης σχετίζεται με έναν ελληνικό μύθο. Τι σας συναρπάζει περισσότερο στην ελληνική μυθολογία;

Λατρεύω τη συναισθηματική της δύναμη, τη διαχρονικότητά της. Οι ιστορίες της μοιάζουν παράλληλα πολύ παλιές και σοφές, αλλά και πολύ σύγχρονες. Έχουν να κάνουν με την αγάπη, τον οργή, την οικογένεια, το θάρρος, τη θυσία, την περηφάνια που μπορεί να σε καταστρέψει, την παραφροσύνη, και πάνω απ’ όλα, την ανθρωπότητα, σε όλα τα καλά και τα κακά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιλιάδα, η ιστορία της οποίας ξεκινά με μια πανούκλα. Και υπάρχουν τόσες ακόμα ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας που ακόμα δεν ξέρω και θέλω πολύ να μάθω!

Σας άρεσε και σαν παιδί;

Ναι! Η μητέρα μου συνήθιζε να μου διαβάζει ελληνικούς μύθους όταν ήμουν μικρή και έτσι τους αγάπησα. Απομνημόνευα όλες τις ιστορίες και ήθελα πάντα να ακούω καινούργιες. Ύστερα, έμαθα αρχαία ελληνικά στο σχολείο και αγάπησα ακόμα περισσότερο τον ποιητικό λόγο της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.

Γιατί επιλέξατε την Κίρκη ως πρωταγωνίστριας του δεύτερου βιβλίου σας;

Υπάρχει μια σύντομη και μια μακροσκελής απάντηση. Η σύντομη είναι ότι η Κίρκη είναι η θεά με την οποία είχα εμμονή -δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς το γιατί. Είναι και αυτό ένα από τα μυστήρια του να είσαι συγγραφέας -δεν ξέρεις ποτέ ακριβώς τον λόγο που ένα θέμα σε ιντριγκάρει. Η μακροσκελής απάντηση είναι ότι βρίσκω τόσα πολλά γοητευτικά στοιχεία στην Κίρκη. Μου αρέσει που ισορροπεί ανάμεσα στον κόσμο των θεών και των θνητών και έχει αναγάγει τη μαγεία της σε τέχνη. Μου αρέσει που είναι περίπλοκη προσωπικότητα, έξυπνη και ξέρει να επιβιώνει. Και πάνω από όλα λάτρεψα που έψαξα περισσότερο την ιστορία της και την ξαναείπα μέσα από τη δική της οπτική.

Είναι η ορατότητα της LGBTQI+ κοινότητας και της διαφορετικότητα συνολικά βασικό ζήτημα στα βιβλία σας;

Απόλυτα. Κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο προσέχω ποιος λέει την ιστορία. Ποιου την ιστορία διαβάζουμε και ποιου όχι. Είναι πολλές οι φωνές που δεν έχουν ακουστεί στην ιστορία και τη μυθολογία και αξίζουν το δικαίωμα να ακουστούν. Είμαι παθιασμένη υπέρμαχος της LGBTQI+ κοινότητας και όλων των φωνών που έχουν δεν έχουν ακουστεί και έχει αγνοήσει η ιστορία.

Πιστεύετε ότι είμαστε πιο κοντά στην αποδοχή της διαφορετικότητας, από ό,τι 10 χρόνια πριν, όταν εκδόθηκε το «Τραγούδι του Αχιλλέα»;

Νομίζω ότι κάνουμε βήματα μπρος, αλλά και πίσω. Υπάρχουν ακόμα πολλοί οπισθοδρομική νόμοι στις ΗΠΑ και είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να «φωνάζουμε», απαιτώντας μια δίκαιη κοινωνία για όλους.

Madeline Miller/ Φωτογραφία: Nina Subin

Τι αγαπάτε περισσότερο στην Ελλάδα; Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος εδώ;

Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω καθώς αγαπώ όλα τα μέρη της Ελλάδας! Αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξω, θα διάλεγα την Κρήτη. Μου κόβεται η ανάσα κάθε φορά που την αντικρίζω. Μου αρέσει να επισκέπτομαι τα αρχαιολογικά αξιοθέατα, φυσικά, αλλά απολαμβάνω εξίσου το να κάθομαι απλώς στον ήλιο, να κάνω βόλτα και να απολαύσω ό,τι έχει να προσφέρει το νησί.

Τι ετοιμάζετε αυτήν την περίοδο;

Δουλεύω ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την ιστορία της Περσεφόνης. Πάντα αγαπούσα την περιπλοκότητα της ιστορίας της και ανυπομονώ να ανακαλύψω ακόμα πιο πολλά γι’ αυτήν.

«Το Τραγούδι του Αχιλλέα» και η «Κίρκη» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

SHARE